Ετικέτες

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Το πολωνικό φερέφωνο της Μέρκελ που απειλεί και ειρωνεύεται τους Έλληνες


Οι πέντε λιμουζίνες, τα 300.000 ευρώ και η επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

ΤΟΥΣΚ
Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να κάνει τη… βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των Ευρωπαίων, της Άνγκελα Μέρκελ και των δορυφόρων της Γερμανίας, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, με το ανέκφραστο βλέμμα και το παγωμένο πρόσωπο, προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα face to face και έμεινε… άφωνος.

Όλα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στην πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής. Μέχρι τότε πολλά μεσολάβησαν, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τα όσα προτείνουν οι δανειστές και ο Τουσκ πήρε μια ακόμη απάντηση στο game over…

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ήδη κουρασμένος την περασμένη Πέμπτη, δεν είχε κλείσει μάτι για ένα 48ωρο και είχε ήδη στην πλάτη του τις διαπραγματεύσεις των περασμένων ημερών.


Η όψη του έδειχνε έναν άνθρωπο που δεν σήκωνε και πολλά – πολλά. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη, τα μέτρα 8 δισ. ευρώ που είχε δώσει στους δανειστές δεν έφταναν και ο χρόνος πίεζε.

Μπαίνοντας όμως στη Σύνοδο Κορυφής και όταν οι πόρτες έκλεισαν ο Ντόναλντ Τουσκ αποφάσισε να κάνει την επίθεσή του. Άλλωστε τις τελευταίες μέρες έχει κάνει αρκετές επιθέσεις στην Ελλάδα και είναι αυτός που ανέλαβε το ρόλο του σκληρού, το ρόλο του ανθρώπου που στέλνει τελεσίγραφα στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μόλις πριν μία εβδομάδα και εντελώς αιφνιδίως είχε δηλώσει πως η έκτακτη Σύνοδος της Ευρωζώνης της Δευτέρας για την Ελλάδα είναι τελεσίγραφο και το δίλημμα στην Αθήνα είναι «να αποδεχθεί αυτό που θεωρούμε καλή προσφορά συνέχισης της στήριξης ή να οδεύσει προς τη χρεοκοπία».

«Να σταματήσει το παιχνίδι του δειλού και το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, διότι δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια» είπε χαρακτηριστικά.

Τότε η ελληνική κυβέρνηση είχε αντιδράσει με ψυχραιμία λέγοντας ότι τα τελεσίγραφα είναι αχρείαστα…

Όμως αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανέχθηκε τις εξυπνάδες του Πολωνού φίλου της Μέρκελ. «The game is over» είπε ο κ. Τουσκ προς τον Αλέξη Τσίπρα και προκάλεσε την οργή του. Σε έντονο ύφος και φανερά εκνευρισμένος ο Έλληνας πρωθυπουργός του ανταπάντησε άμεσα: «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, τρία εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι. Μην υποτιμάτε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».



Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε στον κ. Τουσκ ότι η κυβέρνηση κατέθεσε προτάσεις και πρόσθεσε: «Οι θέσεις των θεσμών δυστυχώς αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ και δεν διαφέρουν από το προηγούμενο πρόγραμμα».

«Είμαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ενοποίηση ταμείων», πρόσθεσε, επικαλούμενος τη δέσμευση της κυβέρνησης για ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού τον Οκτώβριο.

Μάλιστα σε υψηλούς τόνους του είπε πως ο «Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».

Η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι πέντε λιμουζίνες και οι 300.000 ευρώ

Ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε το Δεκέμβριο την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τότε ζήτησε να επιδειχθεί «ανηλεής αποφασιστικότητα» για τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να φτάσει σε αυτή τη θέση χρειάστηκε τη βοήθεια της Μέρκελ και την είχε. Μάλιστα ο ίδιος μιλώντας τότε (2014) στο Spiegel είχε δηλώσει ότι είναι… ανίκανος να θυμώσει με τη Μέρκελ!



Ο κεντροδεξιός Τουσκ, 57 ετών, μιλάει γερμανικά και έκανε πολλά μαθήματα στα αγγλικά και τα γαλλικά, τις κύριες γλώσσες εργασίας στην ΕΕ. Βέβαια κάθε φορά που αποφασίζει να μιλήσει αγγλικά υπάρχει μια δυσκολία λόγω της εξαιρετικά βαριάς προσφοράς του.

Ο Τουσκ όσο ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας κέρδιζε περίπου 240.000 Ζλότι Πολωνίας, δηλαδή κάπου 60.000 ευρώ το χρόνο.

Βέβαια όταν έγινε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -με τη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ η οποία έδωσε μάχες για τον Τουσκ- αυτά άλλαξαν. Πλέον κερδίζει πάνω από 300.000 ευρώ το χρόνο και όταν μετακινείται έχει να διαλέξει ανάμεσα σε πέντε λιμουζίνες.

Εκτός από αυτές τις απολαβές έχει πλέον και ένα ωραιότατο πολυτελές διαμέρισμα στις Βρυξέλλες με τη χορηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που του δίνει και επίδομα στέγης ύψους 3.800 ευρώ το μήνα.

Ο Τουσκ είναι ο πρώτος πολιτικός από χώρα του πρώην Ανατολικού Μπλοκ που αναλαμβάνει τόσο υψηλό αξίωμα στην ΕΕ.



Ποιος είναι ο σκληρός Τουσκ που στέλνει τελεσίγραφα και προκαλεί

Ο Τουσκ γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1957 στο Γκντανσκ και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη και έναν γιο.

Είναι ένας εκ των ιδρυτών της Πολιτικής Πλατφόρμας και από το 2004 εκλέγεται βουλευτής. Το 2005 έλαβε μέρος στις προεδρικές εκλογές χάνοντας από το Λεχ Καζίνσκι στο δεύτερο γύρο.

Το κόμμα του έλαβε στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Οκτωβρίου 2007 περισσότερο από το 41% των ψήφων, αλλά δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς απέσπασε 209 έδρες επί συνόλου 460. Έτσι, σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το κεντρώο Κόμμα των Αγροτών (PSL).



Το κόμμα του Τουσκ κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών και στις βουλευτικές εκλογές του 2011.

Το 2014 η κυβέρνησή του αντιμετώπισε σκάνδαλο υποκλοπών που κλόνισε τον ίδιο. Έβλεπε καθημερινά να δημοσιεύονται στον τύπο συνομιλίες που είχαν υποκλαπεί ανάμεσα σε μέλη της κυβέρνησής του και επιχειρηματίες.

Η κυβέρνησή του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης τον Ιούνιο του 2014 με 237 ψήφους.

Το πολωνικό περιοδικό Wprost είχε στην κατοχή του ηχογραφημένη συνομιλία του πολωνού υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι στην οποία ο υπουργός ακούγεται να περιγράφει ως άχρηστη τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ.

Ακόμη δημοσίευσε το περιεχόμενο από υποκλαπείσες συνομιλίες ανάμεσα στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Μάρεκ Μπέλκα και τον υπουργό Εσωτερικών Μπαρτλομίε Σιενκιέβιτς.

Στην επίμαχη συνομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο της Βαρσοβίας το περασμένο καλοκαίρι, ο υπουργός προσπαθούσε να πείσει τον Μπέλκα να υποστηρίξει τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Μπέλκα συμφώνησε υποθετικά, ζητώντας σε αντάλλαγμα την παραίτηση του τότε υπουργού Οικονομικών Ροστόφσκι, ο οποίος πράγματι απομακρύνθηκε από τη θέση του στη συνέχεια.

Τελικά ο Τουσκ επιβίωσε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου