Ετικέτες

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Το ωφελιμότερο ΜΟΕ για το μέλλον της Κύπρου είναι η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ


Αναφέρομαι στο άρθρο του κ. Πόλυ Γ. Καλλή στη «Σημερινή» 13 Ιουνίου 2015, με τίτλο ¨Τουριστική Καρπασία: Το ωφελιμότερο ΜΟΕ για το μέλλον της Κύπρου».
Καταρχήν η απάντηση σε τέτοιες εισηγήσεις ίσως να είναι η  παροιμία «αφήσαμε τα θέρη μας και ξικαναουρίζουμε». ΄Ομως ας το δούμε λίγο το θέμα.
ErAk 1aΠρώτο, ωφέλιμο ΜΟΕ για το μέλλον της Κύπρου και σεβασμό προς το  Περιβάλλον, θα πρέπει να είναι ο καθαρισμός από τη βρώμα του σοβινισμού που μολύνει τον κατεχόμενο μας Πενταδάκτυλο.  Είναι πράγματι άξιον απορίας πως μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Δήμαρχος Γιωρκάτζης, να εκστασιάζονται  με ζιβανίες, χαρές και ξέφρενα πανηγύρια, άκρατες δηλώσεις, περιπάτους στη Φανερωμένης και  θέατρα στη Λεμεσό, με το σοβινιστικότερο έκτρωμα να παραμένει στον Πενταδάκτυλο.

Δεύτερον ΜΟΕ πρέπει να είναι η εξακρίβωση της τύχης των υπολοίπων Αγνοουμένων μας. Ευθύνες βαραίνουν Τουρκία και Τουρκοκύπριους.
Τρίτον και άκρως απαραίτητο ΜΟΕ είναι ο κ. Μουσταφά Ακκιντζί να παύσει να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία «Νότια Κύπρος» (South Cyprus), να επικαλείται «δύο λαούς»  αλλιώς ακολουθεί την Τουρκία που την θεωρεί «εκλιπούσα».
Από τη πρώτη παράγραφο του άρθρου του ο κ. Καλλή μας κάνει ξεκάθαρο ότι απώτερος στόχος των ΜΟΕ που προτείνει,  είναι να χωνέψουμε την κατοχή, να αναγνωρίσουμε τη ντε φάκτο κατάσταση, να τσιμεντώσουμε περαιτέρω, μόνοι μας  τις θέσεις της Τουρκίας, επί ίσης βάσης  και στην άλλη άκρη – αναγνώριση έναντι αργυρίων σε κάποιες τσέπες. Εξάλλου, επαφές μεταξύ των κοινοτήτων και τίποτε άλλο μέχρι τώρα από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα (μέγα λάθος) το 2003, μέχρι και εξευτελισμούς σε Αγίους Εξορινούς, προτού φύγει έστω και ένας Τούρκος Αττίλας ή στω και ένας κουβαλητός έποικος. Και είδαμε την ανταπόκριση των Τουρκοκυπρίων. Πρόσφατο παράδειγμα, δεν επέτρεψαν της Κ.Δ να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς στην περίκλειστη Πόλη αλλά ζήτησαν βοήθεια από τις βρετανικές βάσεις.
(Σημ. Τα ανοίγματα των οδοφραγμάτων προνοούνταν από τις συνομόσπονδες Ιδέες Γκάλι το 1992 και ακριβώς είχαν δύο στόχους: την οικονομική ενίσχυση από μας των Τουρκοκυπρίων και την χώνεψη και αποδοχή από μας της κατοχής για αναγνώριση των τετελεσμένων – δύο κρατών).
Μιλά ο κ. Καλλή για μέτρα ουσιαστικής συνεργασία για επιμέτρηση των αντοχών της σύμπραξης.  Μα είναι δυνατόν για κάτι τέτοιο αν δεν λυθεί πρώτα το Κυπριακό,  με συνεχιζόμενη την εισβολή και κατοχή;
Δεν είναι μόνο η περιοχή Ριζοκαρπάσου που προσφέρεται προκειμένου για ποιοτική τουριστική ανάπτυξη αλλά ολόκληρη η Κύπρος. Επομένως αυτό είναι απο-προσανατολισμός.
Το γεγονός ότι κάποιοι μετρημένοι  εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι ακόμα ζουν στα σπίτια τους, κάτω όμως από απάνθρωπο κατοχικό καθεστώς, με στερημένα τα ανθρώπινα και δημοκρατικά τους δικαιώματα, με βάσανα και στερήσεις, θυμηθείτε πόσους δολοφόνησαν, βασάνισαν, βίασαν γυναίκες, κλείνουμε το Κυπριακό; Και θεωρείται η παρουσία τους  αφετηρία συνεργασίας για ανάπτυξη και επανένωση της Κύπρου; Ρωτήστε και τους κ.κ.  Νίκο Φαλά, Πέτρο Ασσιώτη, την Δρ. Μαρία Καραολή (Πρόεδρο των Ριζοκαρπασιτών Βρετανίας)…
΄Οσο για άλλα «ΜΟΕ» προτεραιότητας  που οφείλουν οι Τουρκοκύπριοι να αναλάβουν είναι:
  1. Να ξοφλήσουν ο κ. Μ. Ακκιντζί και οι Τουρκοκύπριοι το χρέος τους στην ΑΗΚ ύψους  2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Με βάση την επίσημη ενημέρωση από την ΑΗΚ, η συνολική αξία της ανείσπρακτης κατανάλωσης στις τουρκοκυπριακές περιοχές, από το 1964 έως το 2014, ανέρχεται στα €271.604 εκ. και το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει οποιονδήποτε υπολογισμό τόκου, που θα αναλογούσε στο οφειλόμενο ποσό κάθε έτους. Εάν η αξία της κατανάλωσης κάθε έτους αναχθεί σε τιμές του 2014, με το επιτόκιο προεξόφλησης που εφαρμόζει η ΑΗΚ, που ανέρχεται στο 7%, τότε το συνολικό κόστος της ανείσπρακτης κατανάλωσης, από το 1964 έως το 2014, υπολογίζεται στα €2.035.746 δισεκ. Ευρώ» (Σ. Ιακωβίδη, Σημερινή, Αναφανδόν Κυριακής 14.6.2015 και «Εμπιστοσύνη μέσω πληρωμής» Χρίστου Χαραλάμπους Σημερινή 10.6.2015 – επιστολή Περδίκη στον Αναστασιάδη).
  1. Να σταματήσουν Άγκυρα και Ακκιντζί να παραβιάζουν τα ψηφίσματα 541 και 550 του Σ. Ασφαλείας που καλούν για επιστροφή των Βαρωσίων  και όχι μόνο της περίκλειστης Πόλης και δεν την συνδέουν με κανένα κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου ή λιμάνι.  (Αυτό επιβεβαιώνει και ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αλέξανδρος Ζήνων με επιστολή του προς τον συμπατριώτη μας κ. Ανδρέα Μορφίτη ημερ. 11 Μαρτίου 2014).
  2. Να ξεσηκωθούν οι Τουρκοκύπριοι εναντίον των Αττίλων και των εποίκων και να απαιτήσουν την επιστροφή τους στην Τουρκία. Τολμούν;
Το ωφελημότερο «ΜΟΕ» για το μέλλον της Κύπρου και των νομίμων κατοίκων της είναι ηΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Η Κύπρος δεν ήταν πότε χωρισμένη στα δύο για να ξανα-κολληθεί, αυτό ήταν και παραμένει ΤΟΥΡΚΙΚΟ αίτημα/σχέδιο.  ΄Οπως τόνισε ο Δρ. Κλέαρχος Κυριακίδης στις 11 Ιουνίου 2015 σε διάλεξή του στη Λευκωσία και στην συνέντευξή του στον αγαπητό Μάριο Πούλλαδο στην Σημερινή της Κυριακής 14.6.2015, «Αποδομώντας τον δικοινοτισμό», η Κύπρος χρειάζεται « ένα  φιλελεύθερο δημοκρατικό σύνταγμα, δίχως διακρίσεις, μια κοσμική κουλτούρα, που να στηρίζεται στο ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, μια κυβέρνηση, ένα κοινοβούλιο, ένα δικαστικό σώμα, ένα δημόσιο τομέα…».
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου