Ετικέτες

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Χοροί για τη χοροεσπερίδα των αρχιτεκτόνων











Σύνθεση του Γιόχαν Στράους υιού (1825-1899) σε ρυθμό βαλς. Ο πρωτότυπος τίτλος του έργου στα γερμανικά είναι «Architecten-Ball Tänze» και φέρει τον αριθμό 36 στην εργογραφία του βιεννέζου συνθέτη.
Ο Γενάρης του 1847 ήταν ιδιαίτερα αποδοτικός για την οικογένεια των Στράους, εν όψει των επικείμενων καρναβαλικών εκδηλώσεων. Οι χοροί διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στη Βιέννη και οι παραγγελίες για μουσικές συνθέσεις έπεφταν βροχή. Ο πατέρας Γιόχαν Στράους ετοίμασε επτά έργα και ο υιός Γιόχαν Στράους πέντε. Ο πατέρας Στράους είχε αναλάβει τη διασκέδαση της υψηλής κοινωνίας της Βιέννης, ενώ ο υιός, που έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική, συνέθετε για  εκδηλώσεις, που λάμβαναν χώρα στα περίχωρα της πρωτεύουσας των Αψβούργων.

Μια τέτοια παραγγελία προήλθε από τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, για τον ετήσιο χορό τους. Ο Στράους έγραψε μία σειρά από μελωδίες σε ρυθμό βαλς και τις παρουσίασε τη βραδιά του χορού στις 27 Ιανουαρίου 1847 στην ανακαινισμένη αίθουσα «Goldenen Strauss». Η εκδήλωση δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τον Τύπο της Βιέννης, καθώς είχε στραμμένο το ενδιαφέρον του στις χοροεσπερίδες της αριστοκρατίας της Βιέννης, που έβγαζαν ειδήσεις και κουτσουμπολιά. Συνακόλουθα και το νεανικό αυτό έργο του Στράους πέρασε απαρατήρητο και σήμερα σχεδόν είναι ξεχασμένο.
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1847, εκδόθηκε για πιάνο κι έφερε αφιέρωση στους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής. Ήταν αυτοί οι φοιτητές, που λίγα χρόνια αργότερα ως επαγγελματίες αρχιτέκτονες θα δημιουργήσουν το οικοδομικό θαύμα της Ρίνγκστρασε στο κέντρο της Βιέννης, που θαυμάζει ακόμη και σήμερα ο επισκέπτης της πρωτεύουσας της Αυστρίας.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/728#ixzz3Q1cQJ4YY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου