Ετικέτες

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Η κάλπη των φιλορώσων δημιουργεί νέο status quo.



Το ουκρανικό κράτος τις απέρριψε ως φάρσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επαναλάβει πως τις θεωρεί παράνομες αλλά οι εκλογές που έστησαν οι φιλορώσοι στην ανατολική Ουκρανία γίνονται λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης με την στήριξη που βρίσκουν από τη Ρωσία: Η Μόσχα ανέφερε πως «σέβεται τη λαϊκή βούληση» στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δείχνοντας πως αναγνωρίζει το αποτέλεσμα. 

Δύο παράλληλους κόσμους περιγράφουν τα δυτικά και τα ρωσικά ΜΜΕ στην κάλυψη της κάλπης σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

To ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «σέβεται τη λαϊκή βούληση» στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας. «Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι πήραν εντολή να λύσουν τα πρακτικά ζητήματα για να επιστρέψουν στην καθημερινόηττα οι περιοχές» σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ανέφερε.

Η Μόσχα γίνεται έτσι, όπως είχε ήδη προαναγγείλει, ο μοναδικός παράγοντας έξω από τις δύο περιφέρειες που αναγνωρίζει την κάλπη. Το Κίεβο είχε καταγγείλει πως η διαδικασία τορπιλίζει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ και υποσκάπτει την δυνατότητα διαλόγου.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε μιλήσει μερικές ώρες νωρίτερα για «φάρσα», τονίζοντας πως «ευελπιστούσε» ότι η Μόσχα «δεν θα αναγνωρίσει τις υποτιθέμενες εκλογές επειδή παραβιάζουν ανοικτά το πρωτόκολλο του Μινσκ, το οποίο υπέγραψε και αντιπρόσωπος της Ρωσίας».

Τις ημέρες πριν το στήσιμο της κάλπης, οι συγκρούσεις γύρω από τις περιφέρειες είχαν ενταθεί, με νεκρούς από την πλευρά του ουκρανικού στρατού. Η εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί παραμένει μεν στα χαρτιά, με συνεχείς παραβιάσεις της, αλλά έχει επιτρέψει τις πόλεις στις δύο περιφέρειες να επιστρέψουν σε μία περίπου ομαλή κατάσταση.

Παράλληλος κόσμος στα ρωσικά ΜΜΕ
Ο ρόλος της κάλπης στην δημιουργία στάτους κβο, και η επακόλουθη διαφορά στην ανάγνωσή της από τη Δύση και τη Μόσχα, φαίνεται ακόμη και από την αντιδιαμετρική κάλυψή της μεταξύ των δυτικών και των ρωσικών ΜΜΕ.

«Ο νυν πρωθυπουργός του Ντονέτσκ Ζαχαρτσένκο προπορεύεται στις εκλογές του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα» γράφει το αγγλόφωνο τμήμα του Russia Today, με την ορολογία που θα χρησιμοποιούσε για την κάλυψη εκλογικής διαδικασίας σε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα του κόσμου.

Το κείμενο περιγράφει εκτενώς τις εκλογικές δυναμικές στο τοπικό κοινοβούλιο, όπως και στο Λουγκάνσκ.

Ανάλογη είναι και η στάση του RIA Novosti, που βάζει τίτλο: «Ο πρωθυπουργός Ζαχαρτσένκο μπροστά με 81% στις εκλογές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τα exit poll».

Βάζοντας σχετικά ήπιους τίτλους σε άλλα κείμενα για τη μη αναγνώριση της κάλπης από τον ΟΗΕ («τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν "μη εξυπηρετικές" τις εκλογές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ»), ανάλυση του πρακτορείου φροντίζει να πληροφορήσει τους αναγνώστες ότι «οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν αναγνωρίσει και λιγότερο δίκαιες εκλογές από εκείνες στις δύο ανατολικές επαρχίες».

Aρκετά διαφορετική είναι η εικόνα στα δυτικά ΜΜΕ το πρωί της Δευτέρας, πριν ακόμη μάλιστα ξεκινήσουν οι εφημερίδες να ασχολούνται εκτενέστερα με τις κάλπες.

Η γαλλική Monde γράφει ότι οι «αυτονομιστές καλωσορίζουν τη νίκη σε μία αμφιλεγόμενη κάλπη», ενώ η ιταλική Repubblica τονίζει ήδη από τον τίτλο ότι «οι φιλορώσοι επικρατούν στις δημοκρατίες της απόσχισης, "φάρσα" λέει ο Ποροσένκο, "εμπόδιο στην ειρήνη" η ΕΕ».

Ο βρετανικός Guardian λέει με νόημα ότι οι «ψηφοφόροι στο Ντονέτσκ στοχεύουν σε μία νέα πραγματικότητα» ενώ το γερμανικό Spiegel βλέπει «ένα εκλογικό αποτέλεσμα όπως στον υπαρκτό σοσιαλισμό».

πηγή: in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου