Ετικέτες

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Φαβορί οι Ρεπουμπλικάνοι – Οι 10 πολιτείες-κλειδιά


Φαβορί οι Ρεπουμπλικάνοι – Οι 10 πολιτείες-κλειδιά
Έπειτα από μήνες προεκλογικής εκστρατείας και δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Αμερικανοί θα εκλέξουν την Τρίτη το Κογκρέσο που θα ψηφίζει τους νόμους του κράτους για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις ενδιάμεσες εκλογές στις οποίες φαβορί είναι οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι., μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Στις εκλογές αυτές θα ανανεωθούν όλες (435) οι έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Όμως η πλειοψηφία στη Γερουσία θα κριθεί μόνο σε 10 πολιτείες, όπου το αποτέλεσμα, βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι αμφίρροπο, με τους Δημοκρατικούς να φοβούνται μια ψήφο- τιμωρία προς τον Ομπάμα. 

Για πρώτη φορά από το 2006 οι Ρεπουμπλικάνοι είναι σε θέση να αποκτήσουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει υπό την επιρροή τους.

«Μία ψήφος υπέρ των Δημοκρατικών είναι μία ψήφος υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα», επαναλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι, την ώρα που η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, με μόνο το 41% των Αμερικανών να έχουν θετική γνώμη για αυτόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup.

Το γεγονός αυτό ώθησε κάποιους Δημοκρατικούς υποψήφιους να πάρουν αποστάσεις από τον Ομπάμα. Η Άλισον Λάντεργκαν Γκράιμς, υποψήφια στη συντηρητική πολιτεία Κεντάκι, αρνείται κατηγορηματικά να πει αν ψήφισε τον Ομπάμα. Ο Μαρκ Μπέγκιτς, στην Αλάσκα, έχει ήδη χαρακτηρίσει τον Αμερικανό πρόεδρο «εκτός θέματος».

Όμως η αγανάκτηση των Αμερικανών στρέφεται εναντίον όλων των πολιτικών, όχι μόνο των Δημοκρατικών. Περισσότεροι από το 75% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει το έργο του Κογκρέσου, ένα ποσοστό ρεκόρ. Η δυσπιστία αυτή προς την πολιτική τάξη δεν έχει προκαλέσει ένα μαζικό κίνημα υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, γεγονός που εξηγεί το αμφίρροπο αποτέλεσμα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και κάνει την εκλογική βραδιά απρόβλεπτη.

Ο Ομπάμα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 25 εκατομμύρια δολάρια για τους Δημοκρατικούς υποψήφιους στη Γερουσία, έχει θέσει στη διάθεσή τους τις πολύτιμες βάσεις δεδομένων του, όμως περιορίστηκε να κάνει εμφανίσεις στις πολιτείες που είναι ξεκάθαρα υπέρ του –όπως το Μέιν, το Ρόουντ Άιλαντ, το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνια και το Κονέκτικατ.

«Αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές για να μείνετε σπίτια σας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος χθες Σάββατο σε μια συγκέντρωση στο Ντιτρόιτ, όπου απηύθυνε έκκληση προς τους αναποφάσιστους. «Μην αφήσετε κανέναν άλλο να επιλέξει το μέλλον σας. Όταν ψηφίζουμε, κερδίζουμε», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον αύξησε τις εμφανίσεις της προς υποστήριξη των Δημοκρατικών υποψήφιων.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ένα Κογκρέσο με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία θα επιδεινώσει την πολιτική παράλυση στην Ουάσινγκτον ή θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα εποχή συνεργασίας.

Οι προτεραιότητες των Δημοκρατικών –όπως η αύξηση του ομοσπονδιακού βασικού μισθού, ο νόμος για τη μισθολογική ισότητα, το περιβάλλον, οι νόμοι κατά των διακρίσεων εις βάρος των ομοφυλόφιλων στον χώρο εργασίας– θα τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα προσπαθήσουν επίσης να καταργήσουν τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, σημαντικό έργο της πρώτης θητείας στην προεδρία του Ομπάμα, και να τροποποιήσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή πετρελαίου.

Παρόλα αυτά οι Ρεπουμπλικάνοι θα θέλουν να παρουσιάσουν έναν θετικό απολογισμό ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 και, για να πετύχουν αποτελέσματα, θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τον Ομπάμα, ο οποίος έχει το δικαίωμα του βέτο.

Η Έιμι Γουόλτερ, εκλογολόγος του Cook Political Report, εκτιμά ότι «το καλύτερο αποτέλεσμα για τους Ρεπουμπλικάνους θα ήταν να μην αποκτήσουν εκλογικό κύμα». Κερδίζοντας με μικρή διαφορά την πλειοψηφία στη Γερουσία, εκτιμά η ίδια, θα αναγκαστούν να κυβερνήσουν περισσότερο προς το κέντρο προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη συνεργασία του αντίπαλου στρατοπέδου.

Μια θεωρία την οποία επιβεβαιώνει ο Μιτς Μακόνελ, ο οποίος θα γίνει επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία σε περίπτωση νίκης των Ρεπουμπλικάνων.

«Μια νέα ρεπουμπλικανική πλειοψηφία δεν θα σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να πετύχουμε όλα όσα επιθυμείτε», είπε χθες στην εβδομαδιαία συνάντηση του κόμματος. «Όμως θα είμαστε σε θέση να τερματίσουμε την τρέχουσα νομοθετική παράλυση».

Οι δέκα πολιτείες που θα κρίνουν την πλειοψηφία στη Γερουσία

Το αποτέλεσμα των εκλογών για την επιλογή γερουσιαστών σε δέκα πολιτείες των ΗΠΑ θα κρίνει σε ποιο κόμμα θα ανήκει η πλειοψηφία του σώματος αυτού του Κογκρέσου, σύμφωνα με το AFP και το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ακολουθούν οι δέκα πολιτείες και οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων.

Κεντάκι

Δημοκρατικοί: Άλισον Λάντεργκαν Γκράιμς

Ρεπουμπλικάνοι: Μιτς Μακόνελ (απερχόμενος)

Τόσο ο Μπιλ όσο και η Χίλαρι Κλίντον έχουν σπεύσει να υποστηρίξουν τη νεαρή υποψήφια των Δημοκρατικών, η οποία προσπαθεί να κερδίσει τον ισχυρό επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Ο άνθρακας είναι ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας σε αυτή την φτωχή και συντηρητική πολιτεία, όπου το 60% των κατοίκων έχει αρνητική γνώμη για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Τζόρτζια

Δημοκρατικοί: Μισέλ Ναν

Ρεπουμπλικάνοι: Ντέιβιντ Περντού

Πρόκειται για μια συντηρητική πολιτεία, όπου η νίκη της υποψήφιας των Δημοκρατικών θα αποτελέσει έκπληξη. Ο πρώην επιχειρηματίας Ντέιβιντ Περντού δέχεται επικρίσεις διότι μετέφερε στο εξωτερικό πολλές δραστηριότητες των εταιρειών για τις οποίες έχει εργαστεί, όπως η Reebok και η Dollar General. Η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης υποψήφιας, της Αμάντα Σουόφορντ, ενδέχεται να οδηγήσει στη διεξαγωγή δεύτερου γύρου στις 6 Ιανουαρίου.

Βόρεια Καρολίνα

Δημοκρατικοί: Κέι Χάγκαν (απερχόμενος)

Ρεπουμπλικάνοι: Τομ Τιλις

Ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε το 2008, όμως έχασε το 2012 στην πολιτεία αυτή, η οποία πρόσφατα στράφηκε προς τους συντηρητικούς στις τοπικές εκλογές.

Νιου Χάμσαϊρ

Δημοκρατικοί: Τζιν Σέιχιν (απερχόμενη)

Ρεπουμπλικάνοι: Σκοτ Μπράουν

Η πολιτεία αυτή ψηφίζει παραδοσιακά υπέρ των Δημοκρατικών. Τυχόν απώλεια της έδρας θα αποτελέσει προμήνυμα για την ήττα του κόμματος και στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Κάνσας

Ρεπουμπλικάνοι: Πατ Ρόμπερτς (απερχόμενος)

Ανεξάρτητος υποψήφιος: Γκρεγκ Όρμαν

Κανείς δεν πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να χάσουν την έδρα σε αυτή την πολύ συντηρητική πολιτεία. Μετά την απόσυρση του δημοκρατικού υποψήφιου από την κούρσα, ο ανεξάρτητος Όρμαν απειλεί τον Ρόμπερτς, σύμβολο του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου. Πάντως ο Όρμαν δεν έχει διευκρινίσει σε ποια κοινοβουλευτική ομάδα θα ενταχθεί σε περίπτωση νίκης του.

Άρκανσο

Δημοκρατικοί: Μαρκ Πράιορ (απερχόμενος)

Ρεπουμπλικάνοι: Τομ Κότον

Ο Πράιορ είναι ένας από τους υποψήφιους των Δημοκρατικών που προσπάθησε να λάβει αποστάσεις από τον Ομπάμα στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, καθώς η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου είναι μόλις 33% στην πολιτεία αυτή.

Λουιζιάνα

Δημοκρατικοί: Μέρι Λάντριου (απερχόμενη)

Ρεπουμπλικάνοι: Μπιλ Κάσιντι

Όπως και το Άρκανσο, η Λουιζιάνα μετρά ολοένα και λιγότερους δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς. Η δημοτικότητα του Ομπάμα είναι στο 39%. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών αναμένεται να διεξαχθεί στις 6 Δεκεμβρίου, αν κάποιος από τους υποψήφιους δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, όπως προβλέπεται από τις δημοσκοπήσεις.

Κολοράντο

Δημοκρατικοί: Μαρκ Άνταλ (απερχόμενος)

Ρεπουμπλικάνοι: Κόρι Γκάρντνερ

Κανένα κόμμα δεν έχει σαφές προβάδισμα στην πολιτεία αυτή, όπου αυξάνεται ο ισπανόφωνος πληθυσμός. Οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται ότι η προεκλογική τους εκστρατεία στην πολιτεία αυτή ήταν μια από τις πιο προσεγμένες στη χώρα.

Άιοβα

Δημοκρατικοί: Μπρους Μπρέλεϊ

Ρεπουμπλικάνοι: Τζόνι Ερνστ

Η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, έφεδρος συνταγματάρχης της εθνοφρουράς της Άιοβα, έκανε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα τηλεοπτικά σποτ, στο οποίο αναφέρεται στην εμπειρία της στον ευνουχισμό γουρουνιών για να αποδείξει το πολιτικό της σθένος. Η πολιτεία αυτή είναι παραδοσιακό πεδίο μάχης μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, αν και ο Ομπάμα κέρδισε και το 2008 και το 2012.

Αλάσκα

Δημοκρατικοί: Μαρκ Μπέγκιτς (απερχόμενος)

Ρεπουμπλικάνοι: Νταν Σάλιβαν

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα είναι αμφίρροπη στην τεράστια αυτή πολιτεία.


mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου