Ετικέτες

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

“Μιά από τις τελευταίες (φρούδες) ελπίδες του Χίτλερ. Άρμα μάχης PzKpfw V Panther”

Το άρμα μάχης «Panther» σχεδιάστηκε ως απάντηση στη σοβιετική αρματική υπεροχή, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε αριθμό. Οι προδιαγραφές κατασκευής του τέθηκαν τον Ιανουάριο του 1942, την ώρα που η μάχη της Μόσχας ήταν ακόμα σε εξέλιξη (;). Τα πρωτότυπα εμφανίστηκαν τον Αύγουστο του ιδίου έτους και το πρώτο «Panther» παραγωγής βγήκε από τα εργοστάσια της ΜΑΝ τον Ιανουάριο του 1943. Το άρμα ήταν εφοδιασμένο με τον πανίσχυρο κινητήρα ΗL 230 της Μaybach, ο οποίος απέδιδε 700 HP στις 3.000 στροφές, επιτρέποντας στον «Panther» να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 46 χ.α.ω.

man-pzkpfw-v-panther-03
Το βάρος του άρματος έφτανε τα 44.800 κιλά. Το αυξημένο βάρος οφειλόταν στην ισχυρή θωράκιση που έφερε το άρμα, το πάχος της οποίας κυμαινόταν μεταξύ 20 και 120 mm. Το «Panther» ήταν εξοπλισμένος με το εξαιρετικό μακρύκαννο πυροβόλο ΚwΚ 42 των 75 mm, 70 διαμετρημάτων, το οποίο ήταν σε θέση να διαπεράσει συμπαγή θώρακα πάχους 120 mm, από απόσταση 1.000 μέτρων. Το άρμα μετέφερε συνολικά 79 βλήματα.
Το «Panther» έλαβε το βάπτισμα του πυρός τον Ιούλιο του 1943 στο Κουρσκ, όπου δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, εξαιτίας των «παιδικών» του ασθενειών. Μόλις τα μικροπροβλήματα ξεπεράστηκαν (;) το άρμα κατέστη ένα από τα πλέον αξιόμαχα της Παντσερβάφφε και ένας τρομερός αντίπαλος για κάθε συμμαχικό άρμα, ακόμα και για τα σοβιετικά μεγαθήρια τύπου «Ιωσήφ Στάλιν». Οι Αμερικανοί υπολόγιζαν ότι απαιτούντο πέντε δικά τους Μ 4 Sherman για να εξουδετερωθεί ένα «Panther». Περισσότερα από 5.000 «Panther» κατασκευάστηκαν ως το τέλος του πολέμου. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται και οι κυνηγοί «Panther», τα περίφημα JagdPanther με τα πυροβόλα τους των 88 mm, τα οποία έγραψαν τη δική τους ιστορία στα τελικά στάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου