Ετικέτες

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Βρέθηκε μαρμάρινη θύρα που παραπέμπει σε τάφο



Σημαντικά ευρήματα που ενισχύουν την άποψη ότι πρόκειται για μακεδονικό τάφο βρέθηκαν στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη. Ανάμεσά τους, αποκαλύφθηκαν θυρόφυλλα, καρφιά, ίχνη κεραμικής καθώς και η αρχή σκάλας προς τον τέταρτο θάλαμο.

Με την αφαίρεση των χωμάτων του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκαν, στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου.

Η θύρα είναι κατασκευασμένη από θασίτικο μάρμαρο, και έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Στη δυτική πλευρά της θύρας, υπάρχει «στροφέας» (μεντεσές).

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Άννα Παναγιωταρέα, κατά την ανασκαφή βρέθηκαν, μπροστά από τη θύρα, πίσω από τις Καρυάτιδες, χάλκινα και σιδερένια καρφιά. «Τονίζουμε ότι βρέθηκαν χτες και δεν είναι δεδομένο ότι "παραπέμπουν σε φορείο"» είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Περιστέρη είπε: «Η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει, ακόμη μια φορά, την άποψή μας ότι πρόκειται για έναν τάφο και υπάρχει ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα που ανήκει στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα».

Πηγή : news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου