Ετικέτες

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Αναβλήθηκε η τριμερής Ρωσίας, Ουκρανίας, ΕΕ



Αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της ΕΕ που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο για να διευθετηθεί το θέμα της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα στο Κίεβο, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διευκρινίσει ότι ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν αναμενόταν να φτάσει στις Βρυξέλλες σήμερα για να συμμετάσχει σε μια διεθνή διάσκεψη.

Ο Πρόνταν θα συναντηθεί με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ για «να προετοιμάσει την επόμενη τριμερή συνάντηση με τη Ρωσία, ο χρόνος και ο τόπος της οποίας δεν έχουν ακόμη καθοριστεί» διευκρίνισε η Επιτροπή.

Η άφιξη του Πρόνταν στις Βρυξέλλες για αυτή τη διάσκεψη με θέμα τις υποδομές φυσικού αερίου στην Ουκρανία θεωρούνταν μια ευκαιρία για να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση.

Όμως η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να συμφωνήσει στην πρόταση που συζητήθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησης στις 26 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, σημείωσε η ευρωπαϊκή πηγή.

«Δεν θα έχει κανένα νόημα να έρθει ο Αλεξάντερ Νόβακ (ο ρώσος υπουργός Ενέργειας) στις Βρυξέλλες. Στόχος της επόμενης τριμερούς συνάντησης είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, όχι να διαπραγματευτούμε» εξήγησε.

Βάσει της πρότασης που υποβλήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, το Κίεβο θα πρέπει να πληρώσει 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια στη Gazprom, ένα μέρος των οφειλομένων του δηλαδή, από τα οποία τα 2 δισεκατομμύρια ως το τέλος Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της η Gazprom δεσμεύεται να ξεκινήσει και πάλι τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία με κατώτατη παράδοση τα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και τιμή 385 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Πλέον, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις, πιθανόν στο Βερολίνο, την επόμενη εβδομάδα, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Έτινγκερ.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διαβεβαιώσει ότι η Μόσχα επιζητεί την έξοδο της Ουκρανίας από την «πολιτική και οικονομική κρίση [...] κάτι που θα είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας».

«Θέλουμε να έχουμε έναν αξιόπιστο εταίρο και γείτονα» τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση παρουσία επενδυτών.

«Ελπίζω ότι οι βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία θα συμβάλλουν... να αποκατασταθεί η πολυαναμενόμενη πολιτική σταθερότητα» στη χώρα αυτή, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Πηγή: ΑΠΕ, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου