Ετικέτες

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Παιδιά στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους.



Αίσθηση έχει προκαλέσει το βίντεο που αναρτήθηκε πριν από 2 μέρες στο διαδίκτυο και δείχνει παιδιά ηλικίας 7 με 10 να ποζάρουν ως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.




Με αφορμή τη συγκεκριμένη δημοσίευση παραθέτουμε απόσπασμα από το άρθρο:
Παιδιά ως στρατιώτες. Αποτελεσματικότητα & Επιπτώσεις της ομάδας ανάλυσης του IISCA sec group που δημοσιεύτηκε στη σελίδα 10 του διαδικτυακού περιοδικού του Geopolitics.





Στην ηλικία τους σε άλλα μέρη του κόσμου παίζουν παιχνίδια με στρατιωτάκια, ενώ τα ίδια βρίσκονται σε πεδία ως στρατιώτες κρατώντας ΑΚ47 και Μ16. Ο λόγος φυσικά για τα παιδιά σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ν.Α. Ασίας που έχουν «στρατολογηθεί» ως μάχιμες μονάδες από διάφορους στρατούς και παραστρατιωτικούς για να διεξάγουν πολέμους ακόμα και γενοκτονίες.



Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία αγόρια, κυρίως μεταξύ ηλικιών 14-18, αποτελούν σε κάποια μέρη του πλανήτη έως και το 70% του συνολικού αριθμού στρατιωτών. Η οργάνωση Human Rights Watch υπολογίζει πώς πάνω από 300.000 παιδιά έχουν αυτή την στιγμή ένοπλη δράση ενώ από τα τέλη του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα πάνω από 2.000.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί σε πολεμικές συγκρούσεις ως στρατιώτες.



Στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση της HRW αναφέρονται οι λόγοι που οι ομάδες αυτές προτιμούν να στρατολογούν και να κατηχούν παιδιά σε αυτές τις πράξεις τονίζοντας πώς κύρια αίτια είναι η ευκολία διαχείρισης και πειθούς/εκπαίδευσης τους, αλλά και το γεγονός πώς πολλά από αυτά βρίσκουν διέξοδο σωτηρίας. Αρκετά δίχως οικογένειες και δίχως ικανή υποστήριξη βρίσκονται σε δίλημμα επιβίωσης που τα οδηγεί σε εθελοντική εισχώρηση για να εξασφαλίσουν τροφή, στέγη αλλά και προστασία (όσο και αν το τελευταίο ακούγεται οξύμωρο).



Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που δεν ακουμπάει η έκθεση και θα σταθούμε λίγο περισσότερο.
Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν ως σκοπό να επηρεάσουν τη κοινή γνώμη στο Δυτικό κόσμο όπου τα μέτρα και τα σταθμά που χρησιμοποιούνται για την κρίση εικόνων είναι εντελώς διαφορετικά της κουλτούρας και παιδείας που επικρατεί στις χώρες αυτές.



Στην θρησκεία του Ισλάμ π.χ. σε κομμάτια του Κορανίου που αφορούν την Jihad αναφέρεται το παρακάτω:

"And prepare against them all you can of power, including steeds of war to terrorize the enemies of Allah and others besides whom you may not know, but Allah does know. And whatever you shall spend in the Cause of Allah shall be repaid unto you, and you shall not be treated unjustly." [Quran 8:60]


Σε κάποιες διδαχές του Ισλάμ αναφέρεται ότι:

“Military training is an obligation in Islam upon every sane, male,Mature Muslim, whether rich or poor, whether studying or working and whether living in a Muslim or non-Muslim country. The Prophet (SAWS) explained the meaning of the term 'power' in the above verse during a Sermon by mentioning that power was specifically shooting.”

Οι παραπάνω εκφράσεις είναι μέσα σε δοκίμιο/εγχειρίδιο που περιγράφει πώς να προετοιμαστεί ο στρατιώτης της Jihad για την δοκιμασία του. Υπάρχουν, όμως, και ερμηνευτές με πιο σκληροπυρηνική ερμηνεία που καθιστούν τα παραπάνω υποχρεωτικά ακόμα και για παιδιά παρόλο που όπως αναφέρει το παρακάτω εδάφιο, το ίδιο το Κοράνι είναι αντίθετο σε αυτό:

“"And if they had really intended to march forth, certainly
they would have made some preparation for it; but Allah
hated them being sent forth, so He made them lag behind, and it was said to them, 'Sit you among those who sit at home(women, children, elderly, etc.)'" [Quran 9:46]


Γιατί, όμως, γίνεται αυτή η ερμηνεία; Αυτό βασίζεται κυρίως στην τοπική κουλτούρα χωρών σε Αφρική και Ασία, όπου θεωρούν ότι παιδιά είναι μόνο αυτά που δεν μπορούν να κρατήσουν κάποιο όπλο. Από την στιγμή που έχουν την δύναμη να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να κρατήσουν όπλο που ρίχνει, τότε θεωρούνται άντρες και υπόχρεοι σε εκπλήρωση των παραπάνω θρησκευτικών διαταγών.

Η σημασία της συγκεκριμένης οπτικής είναι τεράστια και διαφεύγει εν πολλοίς από τα σημερινά Δυτικά ΜΜΕ που βλέπουν γενικώς τα διαδραματιζόμενα γεγονότα στις περιοχές αυτές μέσα από το πρίσμα της Δυτικής νοοτροπίας και κουλτούρας. Τα παιδιά άλλωστε στον Δυτικό κόσμο ενηλικιώνονται στα 18-21 και μέχρι τότε απολαμβάνουν κρατικής και κοινωνικής προστασίας και ασυλίας. Προνόμιο που δεν υπάρχει στις περιπτώσεις που προαναφέραμε.


Η συνέχεια στη σελίδα 10 του διαδικτυακού τεύχους του περιοδικού μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου