Ετικέτες

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Χονγκ Κονγκ: Δεν παραιτείται ο κυβερνήτης


4



Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, όπως του ζητούν οι φοιτητές, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι η δεύτερη στην ιεραρχία της πόλης θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των φοιτητών, για να συζητήσει τα αιτήματά τους.Το τελεσίγραφο όσων έχουν βγει στους δρόμους έληξε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και οι διαδηλωτές απειλούν με κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων εάν δεν παραιτηθεί ο Λιουνγκ Τσουν-Γινγκ.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο προτού λήξει το τελεσίγραφο, ο κυβερνήτης προειδοποίησε τους φοιτητές ότι οι καταλήψεις κτιρίων «θα είναι γεγονός με πολύ σοβαρές συνέπειες».

Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, διότι πρέπει να συνεχίσω το έργο της διοργάνωσης των εκλογών, συνέχισε.

Η αστυνομία είχε ήδη αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή μετά την ένταση του Σαββατοκύριακου.«Εάν δεν υπάρξει κάποια χαοτική κατάσταση, δεν θα στείλουμε τις δυνάμεις καταστολής, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ειρηνικά, ακόμη κι αν χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες» ανέφεραν αξιωματούχοι. 


Αντιδράσεις των φοιτητών


«Ελπίζουμε να παραιτηθεί, σε διαφορετική περίπτωση θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας» δήλωσε εκπρόσωπος των φοιτητών.

Πάντως με τις κινήσεις των φοιτητών δεν φαίνεται να συμφωνεί το Occupy Central, το βασικό κίνημα που πρωταγωνιστεί στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.Μιλώντας στο BBC, ο Τσαν Κιν-μαν εκπρόσωπος του κινήματος, κάλεσε τους φοιτητές να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αλλά με ειρηνικά μέσα.
Επανέλαβε, ωστόσο, ότι ο κυβερνήτης πρέπει να παραιτηθεί. «Μπορούμε να μιλήσουμε με οποιονδήποτε από την κυβέρνηση εκτός από εκείνος. Να παραιτηθεί για το καλό του Χονγκ Κονγκ» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία των Φοιτητών συμπαρατάχθηκε με το Occupy Central.

Οι φοιτητές αρχικά διοργάνωσαν κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν σε μποϊκοτάζ των μαθημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες, ενώθηκαν μαζί με τους μαθητές και κατέβηκαν στους δρόμους.


Διάλογος Κέρι με τον κινέζο ΥΠΕΞ

Oι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ αποτελούν «εσωτερική υπόθεση της Κίνας» δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.

Υποδεχόμενος τον ομόλογό του, ο Τζον Κέρι εξέφρασε την ελπίδα οι Αρχές στο Χονγκ Κονγκ να σεβαστούν το δικαίωμα στη διαδήλωση.

«Η κινεζική κυβέρνηση έχει ακλόνητα και ξεκάθαρα καταστήσει γνωστή την θέση της: η υπόθεση του Χονγκ Κονγκ αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Κίνας» είχε δηλώσει ο Ουάνγκ Γι πριν από τη συνάντηση του με τον Κέρι.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «καμία χώρα, καμία κοινωνία, κανείς δεν ανέχεται τις παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν τη δημόσια τάξη. Αυτό γίνεται στις ΗΠΑ, αυτό γίνεται και στο Χονγκ Κονγκ».

Ο Κέρι αντέδρασε επαναλαμβάνοντας την έκκληση της Ουάσιγκτον για «αυτοσυγκράτηση» και για «σεβασμό του δικαιώματος των διαδηλωτών να εκφράζουν τη γνώμη τους με ειρηνικό τρόπο».

Πηγή:ΑΠΕ, in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου