Ετικέτες

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Τα μυστικά σχέδια του Kissinger για επίθεση στην Κούβα!




Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του 91 ετών, πρώην υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ και εμπνευστή της διπλωματίας των όπλων, H.Kissinger, με τίτλο "World Order", μια αποκάλυψη για εισβολή στη Κούβα το 1976, έρχεται να ταράξει τα νερά.

Σύμφωνα με απόρρητα κυβερνητικά αρχεία που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν, ο Kissinger χάραξε μυστικά σχέδια για αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Αβάνας.



Είχε ενοχληθεί τόσο απ' την στρατιωτική εισβολή της Κούβας στην Αγκόλα, που το 1976 ώστε δημιούργησε μια άκρως μυστική ομάδα από ανώτερους αξιωματούχους, για να είναι σε ετοιμότητα να επιβάλουν αντίποινα σε περίπτωση που η Κούβα δοκίμαζε να εισβάλει σε κάποια άλλη αφρικανική χώρα.

Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν ύστερα από αίτημα της ερευνητικής ομάδας του National Security Archive.Συγκεκριμένα, στα σχέδια περιλαμβάνονται επιθέσεις σε λιμάνια και στρατιωτικές βάσεις της Κούβας, καθώς και εγκατάσταση στρατιωτικών ταγμάτων στο Γκουαντάναμο, προκειμένου να μην έχουν τη δυνατότητα να διαφύγουν οι Κουβανοί( όπως το έθεσε ο Kissinger σύμφωνα με τα αρχεία.Για την ακρίβεια,έχει χρησιμοποιήσει τη φράση: to clobber the Cubans). Σύμφωνα,μάλιστα, με τα αρχεία η ανησυχία της αμερικάνικής πλευράς ήταν να μην φαούν αδύναμες οι ΗΠΑ απέναντι σε μια χώρα μόλις 8 εκατομμύριων ανθρώπων.


“I think sooner or later we are going to have to crack the Cubans,” ήταν τα λόγια του Kissinger προς τον αμερικανό πρόεδρο Gerald R. Ford σε συνάντηση που είχαν στο οβάλ γραφείο το 1976, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και εκδόθηκαν στο «Back Channel to Cuba», το νέο βιβλίο του ειδικού σε θέματα της Κούβας, William M. LeoGrande και του διευθυντή του Cuba Documentation Project, Peter Kornbluh. 



Το συγκεκριμένο απόρρητο σχέδιο να χτυπήσουν οι ΗΠΑ την Κούβα αναδεικνύει την ταραχώδη σχέση  Αμερικής-Κούβας, η οποία πήρε άσχημη τροπή μετά την επανάσταση του 1959 που έφερε τον Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία.


Ο 
H.Kissinger είχε προηγουμένως προγραμματιστεί μια "υπόγεια" προσπάθεια  προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Αβάνα, αλλά όταν στα τέλη του 1975, ο  Castro έστειλε στρατεύματα στην Αγκόλα για να βοηθήσει το νέο ανεξάρτητο έθνος αποκρούσει τις επιθέσεις από τη Νότια Αφρική και τους αντάρτες, εξοργίστηκε.Θεώρησε ότι με την κίνηση αυτή ο Castro πέταξε την ευκαιρία να εξομαλύνει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέρ της συνέχισης δική του ατζέντα εξωτερικής πολιτικής, όπως αποκάλυψε ο Kornbluh. «Κανείς δε γνώριζε ότι στο τέλος ο αριστοτέχνης της τακτικής στην παγκόσμια σκακιέρα θα ένιωθε προσβεβλημένος από μια μικρή χώρα που κατέστρεψε τα σχέδια του για την Αφρική. Ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν έτοιμος να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για το κεφάλι του Φιντέλ Κάστρο!» δήλωσε ο Kornbluh. {“Nobody has known that at the very end of a really remarkable effort to normalize relations, Kissinger, the global chessboard player, was insulted that a small country would ruin his plans for Africa and was essentially prepared to bring the imperial force of the United States on Fidel Castro’s head”}

Σύμφωνα με τα σχέδια ο 
Kissinger προετοίμαζε επίθεση στην Κούβα αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του 1976,μια ιδέα που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της εκλογής του Jimmy Carter  όπως αποκάλυψε ο LeoGrande. “Kissinger is so angry at Castro sending troops to Angola at a moment when he was holding out his hand for normalization that he really wants to, as he said, ‘clobber the pipsqueak.' ”
Το σχέδιο έκανε λόγο για συντονισμένα χτυπήματα στα λιμάνια της Κούβας. Είχε προβλεφθεί ο κίνδυνος οι Ηνωμένες Πολιτείες να χάσουν τη ναυτική βάση που διατηρούσαν στην Κούβα, γιατί ήταν ευάλωτη σε περίπτωση αντεπίθεσης. Η ζημιά απ' την απώλεια της βάσης είχε προβλεφθεί στα 120 εκατομμύρια δολάρια για να ανοίξει εκ νέου το Ramey Air Force Base στο Πουέρτο Ρίκο. 
Το σχέδιο, επίσης, παρουσίαζε προτάσεις για στρατιωτικό αποκλεισμό των ακτών της Κούβας,ένα ενδεχόμενο που θα ήταν πιο πιθανό να οδηγήσει σε σύγκρουση με τη Σοβιετική Ένωση, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Κούβας εκείνη την εποχή.


«Αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική δύναμη, θα πρέπει να πετύχει»,  είχε πει ο 
Kissinger σε μία συνάντηση, στην οποία οι σύμβουλοι τον προειδοποίησαν για διαρροές.« Δεν πρέπει να υπάρξουν ημίμετρα - κανείς δεν παραλαμβάνει τα εύσημα για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης με μετριοπάθεια. Αν αποφασίσουμε για ένα αποκλεισμό, θα πρέπει να είναι αμείλικτος, γρήγορος και αποτελεσματικός.»
{"If we decide to use military power, it must succeed.There should be no halfway measures — we would get no award for using military power in moderation. If we decide on a blockade, it must be ruthless and rapid and efficient.”}

Τα έγραγα  δείχνουν ότι και ο Donald H. Rumsfeld, ο οποίος ήταν γραμματέας της άμυνας 1975-1977 υπό τον πρόεδρο Ford, και στη συνέχεια υπό τον Πρόεδρο George W. Bush, ήταν επίσης παρών στη συνάντηση, όταν ο Kissinger διέταξε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Ο 
Rumsfeld που είναι σήμερα 82 ετών αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό των αποκαλύψεων, όπως ακριβώς αρνήθηκε να σχολιάσει τα συγκεκριμένα έγγραφα και ο Kissinger.

Αναλυτές τονίζουν ότι οι εν λόγω αποκαλύψεις τους εντυπωσίασαν, ιδιαίτερα επειδή έλαβαν χώρα σε μια χρονική στιγμή που οι ΗΠΑ έβγαιναν από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

“The military piece dumbfounds me a little bit,” δήλωσε ο Frank O. Mora, διευθυντής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας με ειδίκευση στα θέματα Λ.Αμερικής. "Με τον τρόπο που μιλάει ο
Kissinger , θα μπορούσε να πει  κανείς ότι η Κούβα είχε εισβάλει το σύνολο της ηπείρου" είπε χαρακτηριστικά. 

{“For Kissinger to be talking the way they were talking, you would think Cuba had invaded the whole continent.”}
Επιμέλεια: Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics 
Πηγές:

http://www.nytimes.com/
http://theweek.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου