Ετικέτες

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Βρετανία: Αυστηρότερα αντιτρομοκρατικά μέτρα



1-10-14



Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για ενίσχυση των μέτρων αποτροπής και αποθάρρυνσης νεαρών Βρετανών μουσουλμάνων που σκέφτονται να ενταχθούν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία, παρουσίασε η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

Από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, η κ. Μέι είπε πως στη Μέση Ανατολή «μαίνεται μία μάχη για την καρδιά και την ψυχή του Ισλάμ». Όπως συμπλήρωσε, πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό «για την επικράτηση επί αυτής της ιδεολογίας και την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης των νεαρών Βρετανών μουσουλμάνων».

Παραδέχθηκε πως τουλάχιστον 500 Βρετανοί υπήκοοι βρίσκονται στο Ιράκ και στη Συρία, πολλοί εξ αυτών έτοιμοι να πολεμήσουν τη Δύση. Όπως τόνισε, ως αρμόδια υπουργός έχει τη δυνατότητα να μην επιτρέψει την επιστροφή επί βρετανικού εδάφους σε αυτούς που κατέχουν διπλή υπηκοότητα και βρετανικό διαβατήριο.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως έχει το δικαίωμα αφαίρεσης των βρετανικών διαβατηρίων από όσους υπόπτους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Συρία και στο Ιράκ.

Η υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έως το τέλος Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί ένα νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που θα προτείνει την παραχώρηση ευρύτερων αρμοδιοτήτων στην αστυνομία, όπως το δικαίωμα κατάσχεσης διαβατηρίων υπόπτων. Πέραν τούτου, η προετοιμασία και εκπαίδευση στο εξωτερικό για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών θα στοιχειοθετούν στο εξής ποινικό αδίκημα.

Ποινικό αδίκημα θα αποτελεί επίσης η ένταξη ή η συλλογή χρημάτων για οργανώσεις που κρίνεται ότι υποκινούν το μίσος ή προωθούν την ανατροπή της δημοκρατίας. Αυτές οι οργανώσεις, σε περίπτωση που δεν μπορούν να προγραφούν, θα είναι πλέον αντιμέτωπες με τις λεγόμενες Διαταγές Απαγόρευσης.

Η κ. Μέι είπε στους συνέδρους πως θα προωθήσει μία νέα διακυβερνητική αντιτρομοκρατική στρατηγική και ότι τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνονται στο προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών.


Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου