Ετικέτες

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΑ (Μικρή συλλόγη άρθρων)

Posted: 30 Sep 2014 03:40 PM PDT




The first case of the deadly Ebola virus diagnosed on US soil has been confirmed by medical officials in Dallas, Texas.

Officials with the Centers for Disease Control and Prevention have confirmed the case.



Texas Health Presbyterian Hospital of Dallas officials said in a statement on Monday that an unnamed patient was being tested for Ebola and had been placed in "strict isolation" due to the patient's symptoms and recent travel history.

The patient is said to be a man believed to have been infected in Liberia prior to displaying symptoms of the illness in Texas.

More than 3,000 people have already died of Ebola in West Africa.

Source: BBC
===================================================
Β)Unicef: Τουλάχιστον 3.700 ορφανά στη δυτική Αφρική λόγω του Έμπολα
Posted: 30 Sep 2014 03:31 PM PDT
1-10-14

Τουλάχιστον 3.700 παιδιά στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε έχουν χάσει έναν ή και τους δύο γονείς τους από τον ιό Έμπολα από την έναρξη της επιδημίας στη δυτική Αφρική, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Unicef.

Πολλά από τα ορφανά έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς δεν τα δέχεται η ευρύτερη οικογένειά τους λόγο του φόβου της μόλυνσης.

«Τα παιδιά αυτά έχουν άμεση ανάγκη από ιδιαίτερη προσοχή και υποστήριξη, πολύ περισσότερο καθώς πολλά από αυτά αισθάνονται ανεπιθύμητα, δηλαδή είναι εγκαταλειμμένα» υπογράμμισε ο Μανουέλ Φοντέν περιφερειακός διευθυντής της Unicef για τη δυτική και κεντρική Αφρική.

«Τα ορφανά γενικά αναλαμβάνει ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς τους, όμως σε κάποιες κοινότητες ο φόβος για τον Έμπολα είναι πιο ισχυρός από τους οικογενειακούς δεσμούς» κατήγγειλε ο Φοντέν.

Η Unicef υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν χάσει τουλάχιστον έναν από τους γονείς τους από την επιδημία ενδέχεται να «διπλασιαστεί ως τα μέσα Οκτωβρίου».

Διευκρινίζει ότι προς το παρόν έχει λάβει περίπου το 25% των 200 εκατομμυρίων δολαρίων που εκτιμά ότι χρειάζεται η αποστολή του οργανισμού για να αντιμετωπίσει την επιδημία.

Η Unicef, επίσης, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 2.500 επιζώντες του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, που πλέον έχουν ανοσία στην ασθένεια, θα εκπαιδευτούν για να φροντίσουν τα παιδιά που βρίσκονται σε καραντίνα.

Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι εργάζεται για να προσφέρει ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στα παιδιά αυτά.

Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι στη δυτική Αφρική έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και σχεδόν 3.100 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.
Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί από τον ιό Έμπολα

Τουλάχιστον 3.091 είναι πλέον οι νεκροί από την επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 6.500, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Περισσότερο έχει πληγεί η Λιβερία όπου έχουν καταγραφεί 1.830 θάνατοι -τριπλάσιοι από το άθροισμα των μοιραίων περιστατικών στη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, τις άλλες πιο πληγείσες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο ότι στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη, τις άλλες δύο χώρες που έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα του ιού, δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα ή θανάτους, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την Παρασκευή τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 130 εκατ. δολαρίων στις τρεις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα: τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα καταστήσει άμεσα διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 41 εκατ. δολαρίων στις αρχές της Γουινέας· 49 εκατ. δολαρίων στις αρχές της Λιβερίας· και 40 εκατ. δολαρίων στις αρχές της Σιέρα Λεόνε.

Το ΔΝΤ έχει δώσει στη δημοσιότητα προκαταρκτικές εκτιμήσεις κατά τις οποίες η κρίση δημόσιας υγείας αυτή θα έχει αποτέλεσμα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις τρεις χώρες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την επιδημία -κατά 3% στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε και κατά 1,5% στη Γουινέα.

Ειδικοί της υγείας από 16 ευρωπαϊκές χώρες στο μεταξύ κάλεσαν τις κυβερνήσεις τους να αυξήσουν μαζικά τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η οποία απειλεί τώρα «ολόκληρο τον κόσμο».

Σε ανοικτή τους επιστολή οι ειδικοί από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Βρετανία αναφέρουν πολλά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν.

Καλούν τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν μηχανισμούς που να επιτρέπουν στους επαγγελματίες της υγείας του δημόσιου τομέα να γίνονται εθελοντές παίρνοντας προσωρινή άδεια από τη δουλειά τους.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι υπάρχουν «επείγουσες ανάγκες» στην επιτήρηση και τη διάγνωση, στις κινητές επικοινωνίες, καθώς επίσης για καθαρό νερό, σαπούνι, απορρυπαντικά και καύσιμα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να παρακινήσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να διευκολύνουν την κυκλοφορία στις πληγείσες περιοχές και να κινητοποιήσουν στρατιωτικά και πολιτικά μέσα μεταφοράς «για να στείλουν τροφή, προμήθειες και προσωπικό στις περιοχές που έχουν πληγεί».

Η επιδημία του Έμπολα αποτελεί ένα κεφαλαιώδες πρόβλημα δημόσιας υγείας: «Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα μπορούσε θαυμάσια να εξελιχθεί σε μια γεωπολιτική κρίση», εκτιμούν.

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr, reuters 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου