Ετικέτες

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ (Μικρή συλλογή άρθρων)




Σφοδρές μάχες σε δύο στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες έδιναν χθες οι ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία», ενώ αγγλικά αεροσκάφη προχώρησαν για πρώτη φορά σε βομβαρδισμούς στο Ιράκ.
Λίγο μετά τα χαράματα, επίλεκτες μονάδες των Πεσμεργκά –δηλαδή, των δυνάμεων ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν– κατέλαβαν την πόλη Ράμπια, στα σύνορα με τη Συρία, προκαλώντας βαριές απώλειες στους μαχητές του ISIS.
Η Ράμπια απέχει 100 χλμ. από τη Μοσούλη, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο που έχει καταληφθεί από τους ισλαμιστές. Ο έλεγχός της από τους Κούρδους διακόπτει τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών που βρίσκονται στο Ιράκ από τη γειτονική Συρία, κάτι που θα μπορούσε να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου. Πάντως και οι Κούρδοι υπέστησαν σοβαρές απώλειες από τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας τζιχαντιστών, οι οποίοι συνέχιζαν μέχρι το βράδυ τις προσπάθειες ανακατάληψης της Ράμπια, σφυροκοπώντας τους Πεσμεργκά από την ιρακινή πλευρά των συνόρων.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονταν οι αιματηρές συγκρούσεις γύρω από την κουρδική πόλη Κομπανί, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και πολιορκείται ασφυκτικά από το ISIS εδώ και δύο εβδομάδες. Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πέρασε χθες τα σύνορα και μπήκε στην Κομπανί, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των Κούρδων ανταρτών που υπερασπίζονται την πόλη. Ο Ντεμιρτάς απηύθυνε έκκληση στην Αγκυρα να αναλάβει δράση για την υπεράσπιση της Κομπανί από τους τζιχαντιστές, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα διευκολύνει και την εσωτερική ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του κουρδικού κόμματος ΡΚΚ.
Εκκληση στα κράτη της Δύσης να στείλουν όπλα στους Κούρδους που υπερασπίζονται την Κομπανί απηύθυνε, από το Παρίσι, και ο Σαλέχ Μουσλίμ, επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), το οποίο εκπροσωπεί τους Κούρδους της Συρίας και διατηρεί στενές σχέσεις με το ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο Μουσλίμ επισήμανε ότι οι ομοεθνείς του στην Κομπανί κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να σφαγιαστούν από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση ελάχιστων χλμ από το κέντρο της πόλης και επέπληξε την Τουρκία υποστηρίζοντας πως δεν επιτρέπει τη μεταφορά οπλισμού στους Κούρδους.
Στο μεταξύ, μια άλλη, όχι τόσο γνωστή πλευρά του δράματος που εξελίσσεται στο Ιράκ και στη Συρία ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας, στη διάρκεια διάσκεψης της UNESCO στο Παρίσι. Μιλώντας από το βήμα της διάσκεψης, ο διευθυντής του Μουσείου της Βαγδάτης, Καΐς Χουσεΐν Ρασίντ, δήλωσε ότι αρχαιολογικοί θησαυροί της πατρίδας του, που χρονολογούνται στις εποχές των Ασσυρίων και των Βαβυλωνίων, πωλούνται από τους τζιχαντιστές στη «μαύρη» αγορά και καταλήγουν στο εξωτερικό. Το ISIS άρχισε να διοχετεύει αρχαιολογικά ευρήματα στη «μαύρη» αγορά από τη στιγμή που απέκτησε τον έλεγχο περιοχών της Συρίας, αλλά οι δραστηριότητές του σε αυτόν τον τομέα εκτοξεύθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν κατέλαβε τη Μοσούλη και την ευρύτερη επαρχία Νινευή, στο Ιράκ, όπου βρίσκονται περίπου 2.000 από τους 12.000 καταγεγραμμένους αρχαιολογικούς τόπους της χώρας.
Η χθεσινή διάσκεψη, στην οποία μετείχαν διπλωμάτες, Ιρακινοί αξιωματούχοι και ειδικοί του πολιτισμού της Μεσοποταμίας, έγινε ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO, η οποία συγκαλείται στη γαλλική πρωτεύουσα τον Νοέμβριο. Η Γαλλία προτίθεται να καταθέσει πρόταση για την αποστολή ομάδας διεθνούς βοήθειας, η οποία θα μεταβεί στο Ιράκ για να ενισχύσει το έργο των Αρχών με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τους τζιχαντιστές.
(από την Εφημερίδα, "Η Καθημερινή", 1/10/2014)
==============================================================
Posted: 01 Oct 2014 12:41 PM PDT


Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εννέα Κούρδοι στρατιώτες Πεσμεργκά, εκ των οποίων τρεις γυναίκες δολοφονήθηκαν άγρια από τους τζιχαντιστές στο Κομπάνε της βόρειας Συρίας που έχει καταληφθεί από τους άνδρες του ΙΚ.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Associated Press, που επικαλείται μαρτυρίες από ακτιβιστές του Παρατηρητηρίου, και τα εννέα θύματα αποκεφαλίστηκαν από τους τζιχαντιστές.

Οι εξτρεμιστές τοποθέτησαν τα κεφάλια των τριών γυναικών πάνω σε τσιμεντόλιθους στην περιοχή Τζαραμπλούς και τράβηξαν φωτογραφίες, τις οποίες ανήρτησαν σε τόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, η γνησιότητα των εικόνων δεν έχει επιβεβαιωθεί αν και μέλη του Παρατηρητήριου περιέγραψαν το φρικιαστικό θέαμα.Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλέχ Μουσλίμ, οι εκκλήσεις του για ενίσχυση του κουρδικού στρατού έχουν πέσει στο κενό.
Μιλώντας στο Reuters δήλωσε: "Καλούμε όλους όσους μπορούν να μας βοηθήσουν παρέχοντας όπλα σε όσους αγωνίζονται κατά τανκς και όπλων, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα. Θα είναι πολλοί οι μάρτυρες. Στείλαμε μήνυμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά νομίζω πως υπάρχουν εμπόδια. Η Τουρκία κι οι άλλες χώρες αποτρέπουν την ενίσχυση γιατί δε θέλουν οι Κούρδοι να αμυνθούν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου