Ετικέτες

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Brookings institure. Ημερίδα ασφαλείας για το θέμα της Ουκρανικής κρίσης και Ρωσία.




Όπως είναι εδώ και καιρό εμφανές, η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο θέμα της Ουκρανικής κρίσης αλλά και απέναντι στην Ρωσία γενικότερα δεν καταλήγει σε αποδεκτά αποτελέσματα για τον Λ. Οίκο.


Ειδικότερα στο θέμα της ασφάλειας, η αδυναμία επιβολής και περιορισμού των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. επάνω στην επέκταση της Ρωσίας στις χώρες του "εγγύς εξωτερικού", έχει δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο. 

Για να περιοριστεί αυτή η προσπάθεια επιρροής της Ρωσίας, έχουν ήδη αποσταλεί πολλές δυνάμεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε βάσεις σε γύρω χώρες όπως η Εσθονία αλλά και η Γεωργία. Υπολογίζεται πώς περίπου 15.000 πεζοναύτες και σχετικές μηχανοκίνητες μονάδες βρίσκονται πολύ κοντά στα Ρώσικα σύνορα.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα παρά μόνο κλιμακώνει τις αντιθέσεις, αφού ο Πούτιν νιώθει πώς απειλείται και ενισχύει τις στρατιωτικές διαθέσεις της Ρωσίας για να αντισταθμίσει τις ισορροπίες ισχύος υπέρ της. Μια κίνηση που ενισχύει την αίσθηση ενός νέου "Ψυχρού Πολέμου" ισορροπιών των όπλων.

Υπάρχουν αρκετοί πάντως, κυρίως στρατιωτικοί ( !!!! ) που αναφέρουν ότι θα πρέπει να επιλεχθεί διαφορετική διαδρομή πολιτικής με έμφαση στην δυνατότητα συνεργασίας για να μειωθούν οι τριβές μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αρκετοί σε αυτό το πλαίσιο πρότειναν ως αρχή συνεργασίας την προσπάθεια να υπάρχει αμοιβαία επικοινωνία στο θέμα της Ισλαμικής τρομοκρατίας (Τζιχάντ) μεταξύ της μυστικής υπηρεσίας της Ρωσίας και αυτές των Ε.Ε. και ΗΠΑ, όπου υπήρξε άρνηση μέσω του RIA NOVOSTI δια στόματος Ρώσου αξιωματούχου. 

Τα παραπάνω αποτελούν απλά ενδεικτικά σημεία γιατί έχει υπάρξει πλέον μια μεγάλη αμφισβήτηση στην πολωτική εξωτερική πολιτική από Λ.Οίκο που έχει προσωποποιηθεί πάνω στον Μ.Ομπάμα. Η σημερινή ημερίδα του Brookings Institute θα επικεντρωθεί σε αυτό και θα έχει ενδιαφέρον το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα που θα προκύψει τόσο για τα θέματα παραπάνω αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο που θα γνωρίζει αν ο Ψυχρός Πόλεμος θα ενταθεί ή θα αποδυναμωθεί.

Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA Sec Group

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου