Ετικέτες

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ρώσοι και Ισραηλινοί «στριμώχνουν» το τουρκικό ωκεανογραφικό


Υπό τα βλέμματα της ρωσικής αρμάδας που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο ανοικτά από τη Συρία αλλά και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων θα ξεκινήσουν οι παράνομες έρευνες του τούρκικου ερευνητικού σκάφους Barbaros, εφόσον η Τουρκία όπως όλα δείχνουν επιμείνει στην προκλητική απόφαση για έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Η Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, επιμένει στην προκλητική απόφαση για έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Πάνω, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros
Την Τετάρτη η Κύπρος εξέδωσε NOTAM (A1057/14) για να διευκολυνθεί η άσκηση του ρωσικού ναυτικού με τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων, επιβάλλοντας περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία. Η ρωσική άσκηση δεν σχετίζεται άμεσα με την έλευση του Barbaros, αλλά τυχαίνει να πραγματοποιείται από 20-22 Οκτωβρίου και σε περιοχές παραπλήσιες από εκείνες που έχει παράνομα δεσμεύσει η Τουρκία.

Στις 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή αεροναυτικές ασκήσεις και του Ισραήλ, που φυσικά δεν έχουν άμεση σχέση με το Barbaros, αλλά στέλνουν σαφή μηνύματα προς την Αγκυρα και στις απόπειρες «πειρατικής» συμπεριφοράς στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πάντως ότι τη στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην υφαλοκρηπίδα της και στην ΑΟΖ, η Ρωσία, όπως πριν από μερικές εβδομάδες και οι ΗΠΑ, ζητούν την έκδοση ΝΟΤΑΜ και NAVTEX από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματά της και τις αρμοδιότητές της στην περιοχή.
Η Ιταλία έχει προβεί σε διάβημα προς την Αγκυρα για τις παράνομες παρεμβάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς η παρενόχληση στο Οικόπεδο 9 γίνεται στο πλωτό γεωτρύπανο Saipem-10000 που πραγματοποιεί γεωτρήσεις για λογαριασμό της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ.
Η Λευκωσία, κτίζοντας ένα πλέγμα συμμαχιών απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, ετοιμάζεται να υποδεχθεί για διήμερη επίσκεψη στις 5 Νοεμβρίου τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Α. Λίμπερμαν, που θα προετοιμάσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου στο νησί, ενώ λίγες ημέρες αργότερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στο Κάιρο.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου