Ετικέτες

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Δολοφονία Κένεντι: Οι σωματοφύλακες ήταν μεθυσμένοι;


Δολοφονία Κένεντι: Οι σωματοφύλακες ήταν μεθυσμένοι;

Ενώ το μυστήριο παραμένει γύρω από τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, νέες ενδείξεις αποδεικνύουν ότι οι σωματοφύλακές του ήταν μεθυσμένοι εκείνο το μοιραίο πρωινό.
Εδώ και πάνω από 50 χρόνια, οι θεωρίες πολλαπλασιάζονται προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Σύμφωνα με το περιοδικό Vanity Fair, πολλοί μυστικοί πράκτορες που ήταν επιφορτισμένοι με την φύλαξη του Κένεντι στο Ντάλλας είχαν έλλειψη ύπνου γιατί πέρασαν το προηγούμενο βράδυ πίνοντας.

22 Νοεμβρίου 1963, 12.30. Ο Κένεντι παρελαύνει δίπλα στη γυναίκα του στους δρόμους του Ντάλας, στο Τέξας, σε μια ανοιχτή λιμουζίνα. Δύο σφαίρες τον χτυπούν κατάστηθα και πεθαίνει λίγα λεπτά αργότερα στο νοσοκομείο.

Αυτό που δεν πρόσεξαν πολλοί είναι ο χρόνος αντίδρασης των σωματοφυλάκων του προέδρου. Ηταν εξαιρετικά αργός. Πέντε δευτερόλεπτα πέρασαν ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη σφαίρα. Σε κανονικές συνθήκες ο χρόνος αυτός αρκεί για έναν σωματοφύλακα να τρέξει να προφυλάξει τον πρόεδρο, ακόμη και αν κινδυνεύσει η ίδια η ζωή του. Αλλά αυτή τη φορά κανείς δεν έτρεξε, οι σωματοφύλακες μένουν άφωνοι ενώ ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη λιμουζίνα, ο Κλιντ Χιλ, αργεί να επέμβει.

Σύμφωνα με τον Αμπραάμ Μπόλντεν, τον μοναδικό μαύρο σωματοφύλακα στην ομάδα ασφαλείας του προέδρου, ο οποίος δεν είχε υπηρεσία εκείνη την ημέρα, ο λόγος αποτυχίας της φύλαξης είναι προφανής:
«Τα αντανακλαστικά τους ήταν εμφανώς πειραγμένα εκείνη την ημέρα. Κυρίως λόγω της έλλειψης ύπνου και έπειτα από το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν καταναλώσει αλκοόλ».
Πράγματι, όπως το εξηγεί το Vanity Fair, στους 28 σωματοφύλακες που ήταν παρόντες εκείνη την ημέρα οι 9 είχαν πιεί. Ο Μπόλντεν -ο οποίος έγραψε και ένα βιβλίο για την καριέρα του- επιμένει ότι το αλκοόλ ήταν το πρόβλημα.
«Οταν πηγαίναμε κάπου, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να εφοδιαστούν με αλκοόλ. Επιναν και μετά πήγαιναν στη δουλειά».
Ο πράκτορας Τζέραλντ Μπλέην, στο δικό του βιβλίο  The Kennedy Detail -Η Λεπτομέρεια για τον Κέννεντι- εξηγεί ότι η έλλειψη ύπνου ήταν ένα μόνιμο πρόβλημα στην ομάδα φύλαξης:
«Το να δουλεύειες 16 ώρες συνεχόμενες ήταν κάτι σύνηθες όταν ο Κένεντι έγινε πρόεδρος, ήταν σχεδόν ρουτίνα. Η αλλαγή βάρδιας κάθε 8 ώρες γινόταν κανονικά όταν ο πρόεδρος ήταν στον Λευκό Οίκο. Αλλά όταν έλλειπε, δεν είχαμε αρκετά άτομα για βάρδιες».
Αυτή η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών στη φύλαξη του προέδρου έγινε αντιληπτή και στις μέρες μας. Πρόσφατα έναν άνδρας μπήκε με ένα μαχαίρι στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου. Η Τζούλια Πήρσον, επικεφαλής της φύλαξης του Ομπάμα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τον περασμένο Μάρτιο τρεις πράκτορες απολύθηκαν όταν τους βρήκαν μεθυσμένους σε ένα ξενοδοχείο στο Αμστερνταμ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του προέδρου.
Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου