Ετικέτες

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΟΥΡΔΙΚΟ: ΤΣΕΧΙΑ:ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ :ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ(;) (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Πυρομαχικά προς τους Κούρδους του Ιράκ στέλνει η Τσεχία

Στο πλαίσιο διεθνούς βοήθειας κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους
Πυρομαχικά προς τους Κούρδους του Ιράκ στέλνει η ΤσεχίαAds by HQ-Video-Pro-1.8
Το πρώτο αεροσκάφος με πυρομαχικά τσεχικής κατασκευής αναχώρησε την Πέμπτη ( Πηγή: (ΕΡΑ))
Το πρώτο αεροσκάφος με πυρομαχικά τσεχικής κατασκευής, που προορίζονται για τους Κούρδους του Ιράκ, αναχώρησε την Πέμπτη από τη Δημοκρατία της Τσεχίας προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της διεθνούς βοήθειας προς τα κουρδικά στρατεύματα που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Αυτό το πρώτο φορτίο 64,5 τόνων φυσιγγίων για πολυβόλα, το οποίο μεταφέρει ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 Globemaster III της Πολεμικής Αεροπορίας του Καναδά, αναχώρησε από το αεροδρόμιο Παρντουμπίτσε, 100 χλμ. ανατολικά της Πράγας.

Η Πράγα θα παραδώσει στους Κούρδους του Ιράκ συνολικά 10 εκατ. γεμιστήρες για καλάσνικοφ, οκτώ εκατ. γεμιστήρες για πολυβόλα, 5.000 χειροβομβίδες και 5.000 ρουκέτες, συνολικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Μάρτιν Στροπνίτσκι.

«Η μεταφορά αυτού του υλικού, συνολικού βάρους 500 τόνων, αποτελεί μια περίπλοκη επιμελητειακή επιχείρηση», σημείωσε ο Στροπνίτσκι.

Τα πυρομαχικά και τα όπλα προβλέπεται να παραδοθούν με άλλες τρεις πτήσεις την 20ή, την 22η και την 24η Σεπτεμβρίου.

«Υπάρχει ασφαλώς κίνδυνος, αλλά αυτό το αεροσκάφος είναι εφοδιασμένο με ένα σύστημα αυτοπροστασίας και το πλήρωμά του είναι ιδιαίτερα έμπειρο. Είμαι έτσι πεπεισμένος ότι ο κίνδυνος θα είναι ελάχιστος», δήλωσε ο υποστράτηγος Βλαντίμιρ Χαλένκα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CT24.

Το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας ανακοίνωσε εξάλλου μία ημέρα νωρίτερα ότι περίπου 30 Ιρακινοί πιλότοι μεταγωγικών ελικοπτέρων θα εκπαιδευτούν για περίπου ένα χρόνο σε ένα ειδικό κέντρο στο Παρντουμπίτσε.

Η εκπαίδευσή τους θα αρχίσει στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015.

Η Πράγα θα πωλήσει εξάλλου στο Ιράκ 15 εκπαιδευτικά και ελαφριά μαχητικά αεροσκάφη τσεχικής κατασκευής L-159 έναντι τιμήματος 27 εκατ. ευρώ.
ΒΗΜΑ
========================================================

Β)Η Τουρκία άνοιξε τα σύνορα για τους Κούρδους της Συρίας

Φωτογραφία αρχείουAds by HQ-Video-Pro-1.8
Φωτογραφία αρχείου
Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν ότι η Άγκυρα άνοιξε τελικά τα σύνορά της για τους Κούρδους της Συρίας, αν και αρχικά είχε αρνηθεί να τους δεχθεί ως πρόσφυγες.
Εκατοντάδες Κούρδοι εκτοπισμένοι, κυρίως γυναικόπαιδα, με το πράσινο φως της Άγκυρας, πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας την Παρασκευή, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη βορειοανατολική Συρία, καθώς συνεχίζεται η προέλαση των τζιχαντιστών.

Το CNN-Turk μετέδωσε εικόνες με Κούρδους, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους να εισέρχονται στην Τουρκία υπό το άγρυπνο βλέμμα των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι εκτοπισμένοι, οι οποίοι κουβαλούσαν στην πλάτη τα λίγα αντικείμενα που είχαν πάρει βιαστικά μαζί τους, έδειχναν οι περισσότεροι σημάδια μεγάλης κόπωσης. Μία γυναίκα λιποθύμησε μπαίνοντας στο τουρκικό έδαφος, πριν δεχθεί τις φροντίδες ιατρικών ομάδων που έσπευσαν επιτόπου.

Τούρκοι στρατιώτες και Κούρδοι της Τουρκίας που έχουν συγγενείς μεταξύ των εκτοπισμένων βοηθούσαν τους πρόσφυγες να διασχίσουν τα σύνορα, προσφέροντάς τους νερό και τροφή.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν κάνει το πρωί χρήση δακρυγόνων και υδραντλιών στο τουρκικό έδαφος για να διαλύσουν περίπου εκατό διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αρχική άρνηση των αρχών της Άγκυρας να υποδεχθούν τους πρόσφυγες.

Επί περισσότερες από 24 ώρες, η Τουρκία αρνήθηκε να υποδεχθεί τους εκτοπισμένους ο αριθμός των οποίων υπερέβαινε κατά διαστήματα τις 3.000, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Οι κούρδοι πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του συρματοπλέγματος που χωρίζει τις δύο χώρες κοντά στο τουρκικό χωριό Ντικμετάς.

Οι εκτοπισμένοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην ευρύτερη περιοχή της κουρδικής συριακής πόλης Κομπάνι, που έχει περικυκλωθεί από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έχουν καταλάβει πολλά χωριά στα περίχωρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου