Ετικέτες

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Νέος εμφύλιος μέσα στον εμφύλιο της Συρίας: Σύγκρουση ανταρτών - Αλ Κάιντα

Τριπλό μέτωπο για κοσμικούς και μετριοπαθείς ισλαμιστές αντάρτες

REUTERS/STRINGER

Οι δίχως προηγούμενο συγκρούσεις κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη τη συριακή σύρραξη, στην οποία οι αντάρτες ήδη μάχονταν σε δύο μέτωπα - εναντίον του καθεστώτος, αλλά και εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Μάχες ξέσπασαν για πρώτη φορά ανάμεσα στους αντάρτες της Συρίας και τους μαχητές του Μετώπου Αλ Νούσρα, συριακού βραχίονα της Αλ Κάιντα, το οποίο ως τώρα πολεμούσε στο πλευρό τους εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι δίχως προηγούμενο συγκρούσεις κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη τη συριακή σύρραξη, στην οποία οι αντάρτες ήδη μάχονταν σε δύο μέτωπα - εναντίον του καθεστώτος, αλλά και εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Η οργάνωση ελέγχει τμήματα της Συρίας και του Ιράκ και έχει ιδρύσει «χαλιφάτο» στις δικές της περιοχές.
Το Μέτωπο Αλ Νούσρα θεωρούνταν βασικός σύμμαχος των πιο μετριοπαθών ισλαμιστών μαχητών του Ισλαμικού Μετώπου (το οποίο στηρίζεται κυρίως στη Σαουδική Αραβία), που πολεμούν επί τρία χρόνια και πλέον για να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ.
«Οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Μέτωπο Αλ Νούσρα και τους αντάρτες άρχισαν στις αρχές του Ιουλίου, αλλά η πιο αιματηρή μάχη έγινε πριν από μία εβδομάδα στην περιοχή Τζισρ Αλ Σούγουρ, στην επαρχία Ιντλίμπ», στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στη μάχη αναφέρθηκαν «δεκάδες θάνατοι» στις τάξεις του Μετώπου Αλ Νόσρα και του Συριακού Επαναστατικού Μετώπου, συνασπισμού μετριοπαθέστερων εξεγερμένων.
«Των συγκρούσεων αυτών προηγήθηκαν στοχευμένες δολοφονίες εναντίον διοικητών των δύο πλευρών», διευκρίνισε ο Άμπντελ Ραχμάν.
Το Μέτωπο των Επαναστατών της Συρίας και το Μέτωπο Αλ Νούσρα παραδέχθηκαν ότι έχουν γίνει μάχες ανάμεσα στους μαχητές τους στις σελίδες τους στο Facebook, ενώ αλληλοκατηγορήθηκαν για αυτές.
Οι αντάρτες κατηγορούν τη συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα ότι επιδιώκει να τους εκδιώξει και να δημιουργήσει ένα «ισλαμικό εμιράτο», αντίπαλο εκείνου που ίδρυσε το ΙΚ.
Παρά το ότι αναμετρώνται και εμπλέκονται σε σκληρές συγκρούσεις, το Μέτωπο Αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος στην πράξη έχουν σχεδόν την ίδια ιδεολογική ταυτότητα και αποτελούσαν και τα δύο παρακλάδια του δικτύου της Αλ Κάιντα.
Πριν από μία εβδομάδα ο ηγέτης του Μετώπου Αλ Νούσρα Αμπού Μοχάμαντ Αλ Τζολάνι αναφέρθηκε σε ηχογραφημένο μήνυμά του στην πρόθεσή του να εγκαθιδρύσει ένα αυθεντικό ισλαμικό κράτος στη Συρία.
Τη Δευτέρα, υπό το σύνθημα του «αγώνα εναντίον των αμαρτωλών», το Μέτωπο Αλ Νούσρα ανακοίνωσε ότι αρχίζει πόλεμο εναντίον όσων του αντιτίθενται.
Οι αντάρτες κατηγορούν επίσης το Μέτωπο Αλ Νούσρα ότι παρεμποδίζει τη δράση τους εναντίον του καθεστώτος, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον θέσεών τους στην Ιντλίμπ όπου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Αλ Νούσρα προσπαθεί να καταλάβει πολλά χωριά τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Μάχες μαίνονταν την Τετάρτη στην επαρχία Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, καθώς και σε ένα ακόμη προπύργιο της εξέγερσης, τη Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου