Ετικέτες

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Αποκαλύπτεται το αρχαίο Γυμνάσιο


ΟΛΥΜΠΙΑ
Ενα σπουδαίο μνημείο αποκαλύφθηκε κάτω από τόνους με αρχαιολογικά μπάζα στην αρχαία Ολυμπία. Πρόκειται για το Γυμνάσιο, μήκους ίσου με ένα αρχαίο στάδιο (185.15μ) το οποίο ανασκάφηκε από την τοπική Εφορεία αρχαιοτήτων, αλλάζοντας εντελώς το τοπίο.
Η ανασκαφή εντόπισε το πέρας του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και τη συνέχεια της Ανατολικής Στοάς του μνημείου
Η ανασκαφή εντόπισε το πέρας του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και τη συνέχεια της Ανατολικής Στοάς του μνημείου
Πρώτον, η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο, που γινόταν από εκείνο ακριβώς το σημείο, μεταφέρθηκε προκειμένου ο σύγχρονος επισκέπτης να έχει εισερχόμενος την ίδια αίσθηση με τον αρχαίο. Δεύτερον, η αποκάλυψη του σημαντικού μνημείου σε όλο του το μέγεθος επιτρέπει να φανταστεί κανείς καλύτερα τι συνέβαινε στους αρχαίους αγώνες, όπως είπε η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Η ανασκαφή εντόπισε το πέρας του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και τη συνέχεια της Ανατολικής Στοάς του μνημείου, που σταδιακά αποκαλύπτεται σε όλο του μεγαλείο.
Το ΚΑΣ έκρινε την τύχη των αρχαιοτήτων οι οποίες εντοπίστηκαν στις πρόσφατες ανασκαφές. Πρόκειται για ένα φρέαρ, δύο κλιβάνους, κατάλοιπα δαπέδου από πήλινες πλάκες και υπολείμματα τείχους της ρωμαϊκής και υστερορωμαϊκής περιόδου, που «διατρέχει» εξωτερικά την Ανατολική Στοά.
Τα αρχαία ήρθαν στο φως το τελευταίο διάστημα μέσα σε μια έκταση 350 τ.μ., στο πλαίσιο έργου που εκτελείται για την αποκάλυψη και ανάδειξη του Γυμνασίου και για τη χωροθέτηση της νέας εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο. Εως το πέρας του έργου θα ερευνηθούν άλλα 60 τ.μ. Πρόκειται πιθανότατα για κατάλοιπα οικιστικών και εργαστηριακών εγκαταστάσεων, που χρονολογούνται μεταξύ 3ου και 4ου αι. μ.Χ. και τα οποία θα διατηρηθούν σε κατάχωση.
Από το μνημείο δεν σώζεται η Δυτική Στοά, η οποία έχει παρασυρθεί από τον ποταμό Κλαδέο, ενώ από τις πρόσφατες ανασκαφές δεν βρέθηκε ίχνος της πομπικής οδού, που οδηγούσε στον χώρο ιερείς, ελλανοδίκες, αθλητές και επισήμους, καθώς, όπως ειπώθηκε, πολύ πιθανόν να καταστράφηκε από μεταγενέστερη χρήση. Μεταξύ άλλων, στα κινητά ευρήματα ανήκουν όστρακα κεραμικής και εργαλείων, 350 χάλκινα νομίσματα και ένα χάλκινο ειδώλιο ανδρικής μορφής, που σχετίζεται με ρωμαϊκή θεότητα.
Το Γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας οικοδομήθηκε στον επίπεδο χώρο βορειοδυτικά της Αλτεως, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου και εξυπηρετούσε τις προπονήσεις των αθλητών στα αγωνίσματα δρόμου και στο πένταθλο. Το κτίριο που σώζεται σήμερα χρονολογείται στο 2ο αι. π.Χ.
Αγγελική Κώττη
akotti@otenet.gr
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου