Ετικέτες

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΕΙ ….ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ…. ΕΝΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ…(Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Η ρωσική προειδοποίηση
Analyst Team 
 Στην πιθανότητα εισόδου της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Putin απάντησε ξεκάθαρα, ρωτώντας τη χώρα εάν θέλει πραγματικά να έχει την ευθύνη για την κήρυξη του τρίτου παγκοσμίου πολέμου – ο κατάλογος του πλούτου στον πλανήτη

Σύμφωνα με εφημερίδα της Δανίας (Jyllands-Posten), το μήνυμα της ρωσικής κυβέρνησης προς τη Φιλανδία, μέσω του πολιτικολόγου και προσωπικού πρεσβευτή του Ρώσου προέδρου, ήταν να μην συμμετέχει ενεργητικά στις «προβοκάτσιες» και στα σχέδια εξοπλισμού του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τις επεκτατικές κινήσεις του προς τα Ανατολικά – εάν δεν θέλει να θέσει τις βάσεις για τον πιθανό κίνδυνο πρόκλησης ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου (ανάλυση).
 Φινλανδία

Η Φιλανδία, στα πλαίσια της «Συνεργασίας για την Ειρήνη» είναι στενά συνδεδεμένη με το διατλαντικό στρατιωτικό σύμφωνο – ενώ, λόγω της δέσμευσης της για στρατιωτική ουδετερότητα μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, καμία κυβέρνηση της έκτοτε δεν έχει καταθέσει αίτημα για πλήρη ένταξη της χώρας στη συμμαχία.

Περαιτέρω, η πλειοψηφία των πολιτών της είναι εναντίον της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ – ενώ ο πρωθυπουργός της, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, έθεσε ξανά το ερώτημα της συμμετοχής, λαμβάνοντας την εξής συγκεκριμένη προειδοποίηση από τη Ρωσία:
 «Εάν η Φιλανδία εισερχόταν στο ΝΑΤΟ, τότε θα έπρεπε να σκεφθεί πρώτα τον εαυτό της. Θα θέλετε να συμμετέχετε στο έναυσμα του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου;«.

Ο παραπάνω πολιτικολόγος, σε συνέντευξη του στα φιλανδικά ΜΜΕ, συνέκρινε τις προσπάθειες εξάπλωσης της φοβίας εναντίον των Ρώσων στην Ευρώπη με τον αντισημιτισμό της ναζιστικής Γερμανίας, λέγοντας τα εξής:

«Με τον αντισημιτισμό ξεκίνησε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος – ενώ η ρωσοφοβία μπορεί να οδηγήσει στο ξεκίνημα του τρίτου«.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ότι, η ΕΕ καθοδηγείται από τις Η.Π.Α., συμπληρώνοντας τα παρακάτω:
 «Η Ρωσία συμβουλεύει τη Φιλανδία να μην εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Στην αντίθετη περίπτωση θα επιδεινωνόταν η ασφάλεια στην Ευρώπη, αντί να καλυτερεύσει«.
 .
Χάρτης
 .
Τόνισε επίσης ότι η Φιλανδία, μετά την είσοδο της στην ΕΕ, έχει μετατραπεί σε μία ευρωπαϊκή αποικία χωρίς ανεξάρτητη διπλωματία, ενώ η ΕΕ ελέγχεται πλήρως από τις Η.Π.Α. – γεγονός που ισχύει πολύ περισσότερο για την Ελλάδα, η οποία θεωρείται πια ως ένα εντελώς αποτυχημένο κράτος (fail state).

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προφανώς δεν κυβερνάει πλέον, αλλά έχει μία και μοναδική ευθύνη απέναντι στους κατακτητές: τη διατήρηση της κοινωνικής ηρεμίας, μέσω της επιλογής προσώπων στην κυβέρνηση, με αποκλειστικά και μόνο πολιτικά κριτήρια, καθώς επίσης με πειστικές δημαγωγικές και τηλεοπτικές ικανότητες (αφού το κράτος διοικείται, ή μάλλον διαχειρίζεται πια, από τους υπαλλήλους των δυνάμεων κατοχής).

Για εκείνο το χρονικό διάστημα δε που αρκεί μία σπίθα για να ξεσπάσει μία τεράστια πυρκαγιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του πλανήτη, η Ελλάδα θα διατηρείται τεχνητά στη ζωή – με κάθε τρόπο και ανεξάρτητα από την παταγώδη αποτυχία των οικονομικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται ή από το κόμμα που την κυβερνάει.
Εάν τυχόν όμως ο κίνδυνος περάσει, πόσο μάλλον εάν μεσολαβήσει μία «μαζική εσωτερική αντίδραση στην κατοχή και στη ληστεία», τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρόνο μηδέν εκτός Ευρωζώνης και στα σκουπίδια της ιστορίας – λεηλατημένη και πλήρως εξαθλιωμένη.


Συνεχίζοντας στη Φιλανδία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Ρώσου χάλασε το μικρόφωνο για σαράντα περίπου λεπτά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακούει κανείς – χωρίς όμως να τολμήσει κάποιος να το αναφέρει, γεγονός που τεκμηριώνει τον φόβο των Φιλανδών απέναντι στους Ρώσους.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας κατηγόρησε επί πλέον τους Ευρωπαίους, λέγοντας ότι ψεύδονται στο θέμα της Ουκρανίας, ισχυριζόμενοι ότι ο σημερινός πρόεδρος της (Porosjenko) εξελέγη δήθεν με ελεύθερες και έντιμες διαδικασίες – συγκρίνοντας τις ουκρανικές εκλογές με αυτές στη Συρία.
 Όσον αφορά δε τη λύση της κρίσης στη χώρα, θεώρησε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω μίας συνομοσπονδίας των ανατολικών περιοχών.
.

Ο παγκόσμιος πλούτος

Όταν κανείς αναφέρεται σε εκατομμυριούχους ή σε δισεκατομμυριούχους, θεωρεί τις περισσότερες φορές ότι είναι αμερικανοί, κινέζοι ή βρετανοί – επίσης σε όρους «ατόμων εξαιρετικά υψηλής καθαρής περιουσίας» (ultra high net worth individuals), όπου ως τέτοιοι θεωρούνται εκείνοι οι άνθρωποι, η καθαρή (αφαιρουμένων των δανείων) περιουσία των οποίων υπερβαίνει τα 100 εκ. $.
Εν τούτοις, οι τρεις πρώτες χώρες με τους περισσότερους εκατομμυριούχους, ως ποσοστό επί του πληθυσμού, είναι το Κατάρ, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη – ενώ οι χώρες με τα περισσότερα «άτομα εξαιρετικά υψηλής καθαρής περιουσίας» (ultra high net worth individuals), είναι το Χονγκ Κονγκ, η Ελβετία και η Αυστρία (γράφημα).
 .
Γράφημα
.
Ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών που είναι εκατομμυριούχα, σε όρους δολαρίων, υπολογίσθηκε στα 16,3 εκ. το 2013 – από 13,5 εκ. το 2012 (1,1% των συνολικών νοικοκυριών παγκοσμίως). Όπως φαίνεται, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά μέσα σε ένα μόλις έτος – γεγονός που σημαίνει ότι, η κρίση λειτούργησε θετικά για τα άτομα αυτά.
Οι Η.Π.Α. έχουν το μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων σε απόλυτα μεγέθη (7,1 εκ.), καθώς επίσης το μεγαλύτερο αριθμό νέων εκατομμυριούχων (1,1 εκ.) – γεγονός που σημαίνει πως δεν έχει πεθάνει ακόμη το αμερικανικό όνειρο (αν και πεθαίνει αργά αλλά σταθερά, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί).
 .
ΗΠΑ - εξέλιξη της προδιάθεσης για αγορά ακινήτου
ΗΠΑ – εξέλιξη της προδιάθεσης για αγορά ακινήτου
.
Η μεγαλύτερη αύξηση διαπιστώθηκε στην Κίνα (από 1,5 εκ., το 2012 στα 2,4 εκ. το 2013), ενώ η μεγαλύτερη πτώση στην Ιαπωνία (από 1,5 εκ. στο 1,2 εκ., κυρίως λόγω της πτώσης της ισοτιμίας του γεν).

Analyst TeamAnalyst.gr Team
Βρείτε μας στο Facebook:
© Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.
======================================================================
Β) Γιατί οι ΗΠΑ φοβούνται τους ρωσικούς διηπειρωτικούς πυραύλους SS-18 «Satan»
Rakesh Krishnan Simha
Αποτελούν το απόλυτο όπλο του πυρηνικού Αρμαγεδδώνα. Κατασκευάστηκαν την εποχή του "ψυχρού πολέμου" αλλά παραμένουν το ισχυρότερο όπλο στο ρωσικό οπλοστάσιο. Οι πρόσφατες προσπάθειες, όμως, των Αμερικανών να «πλήξουν» τους SS-18 - αποτέλεσμα του παλιού φόβου των ΗΠΑ- συνιστούν μια επικίνδυνη κίνηση.
Σε ολόκληρη την ιστορία του ανθρώπινου γένους, δεν υπήρξε ποτέ ένα όπλο τόσο καταστροφικό όσο οι ρωσικοί διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι SS-18 (ICBM). Για να αντιληφθούμε την πραγματική δύναμη αυτού του τρομακτικού όπλου, πρέπει να το συγκρίνουμε με την καταστροφή που επέφερε η πυρηνική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα.
Η βόμβα της Χιροσίμα είχε μια εκρηκτική απόδοση «μόνον» 15 κιλοτόνων (KT) ή 15.000 τόνων ισοδυνάμου TNT, και όμως σκότωσε 70.000 ανθρώπους. Ένας SS-18 φέρει μέχρι 10 πυρηνικές κεφαλές περίπου 750 KT η κάθε μία. Μερικοί πύραυλοι φέρουν τη γιγαντιαία κεφαλή των 20.000 KT.
Στα πρώτα χρόνια της πυραυλικής εποχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες προηγούνταν της Ρωσίας και στην τεχνολογία και στους αριθμούς, αλλά από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν το πυραυλικό σύστημα SS-18 ήταν έτοιμο για χρήση και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς, η Μόσχα είχε κλείσει πλέον το πυραυλικό χάσμα και τραβούσε μπροστά. Το 1990 είχε ένα απόθεμα περίπου 40.000 πυρηνικών κεφαλών (έναντι 28.000 των ΗΠΑ), αλλά χρησιμοποιώντας μόνο 3.000 κεφαλές, το σύστημα SS-18 θα μπορούσε να εξαφανίσει την ανθρώπινη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε 30 λεπτά.
Το ΝΑΤΟ ήταν αυτό που έδωσε στο πυραυλικό σύστημα γιγαντιαίου βάρους 209.000 kg την κωδική ονομασία Satan. Ο υψηλής ακριβείας ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος μπορεί να διεισδύσει και να καταστρέψει τα αμερικανικά σιλό αντοχής 300 psi. Τα δικά του σιλό αντοχής 6000 psi, τον καθιστούν τουλάχιστον απρόσβλητο.
Περιέργως, ένας πύραυλος αυτού του βάρους και μήκους (102 πόδια) μπορεί να ελίσσεται (με κίνηση σε καμπύλη σχήματος S για να αποφεύγει την αντιπυραυλική άμυνα), ενώ τα μικρο-ηλεκτρονικά του λειτουργούν σε συνθήκες πυρηνικής επίθεσης.
Η τρομακτική του δύναμη είχε θορυβήσει τότε την αμερικανική ηγεσία, φέρνοντας εσπευσμένα την Ουάσιγκτον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες για τον Περιορισμό των Στρατηγικών Όπλων στις αρχές της δεκαετίας του 1970 είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική επιβράδυνση της μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτης κούρσας των εξοπλισμών.
Επικίνδυνα παιχνίδια  
Ο βαλλιστικός πύραυλος SS-18 αποτέλεσε κομβικό θέμα στις συνομιλίες για τον περιορισμό των Στρατηγικών Όπλων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, όντας ζήτημα υπαρξιακής απειλής για τις Ηνωμένες Πολιτείες,. Οι Αμερικανοί πρότειναν την απομάκρυνση των στρατηγικών πυραύλων τους από τις βάσεις στην Ευρώπη, εάν οι Ρώσοι συμφωνούσαν σε βαθιές περικοπές των δικών τους πυραυλικών δυνάμεων. Το 1991 η Μόσχα βάσει της συνθήκης START I μείωσε το αριθμό των μονάδων εκτόξευσης από 308 σε 154.
Η συμφωνία START II προέβλεπε την εξάλειψη όλων των SS-18, αλλά δεν τέθηκε σε ισχύ και οι πύραυλοι παρέμειναν εν λειτουργία. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά η καθυστέρηση δεν ήταν σκόπιμη. Αλλά την εποχή των στενών σχέσεων με τις ΗΠΑ, όταν το ΝΑΤΟ επεκτεινόταν φτάνοντας όλο και πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, η Μόσχα αποφάσισε να κρατήσει τα σούπερ όπλα της. Τώρα, που το ψεύτικο ειδύλλιο Ρωσίας-ΗΠΑ του 1991 είναι μια μακρινή ανάμνηση, είναι πλέον ξεκάθαρο για το Κρεμλίνο ότι, οι μονάδες εκτόξευσης ICBMs είναι απολύτως αναγκαίες για τη διατήρηση της αποτροπής.

!

Έτσι ξαφνικά, ως έκλαμψη από το παρελθόν, οι SS-18 ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή τον πόλεμο των κυρώσεων. Όταν η Μόσχα, ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την πώληση των κινητήρων πυραύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν οι εν λόγω κινητήρες χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πρότειναν μία επικίνδυνη κίνηση: Να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ αμερικανικής και ουκρανικής κυβέρνησης με στόχο τον τερματισμό της μακρόχρονης συνεργασίας Κιέβου- Μόσχας για τους SS-18.
Οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να βρεθούν προ εκπλήξεως. Γιατί μπορεί ο πύραυλος να είναι προϊόν του στρατιωτικο- βιομηχανικού συμπλέγματος Yuzhnoye Design Bureau της Ουκρανίας, αλλά η Ομοσπονδία των Αμερικανών Επιστημόνων λέει ότι είναι «ρωσικές οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συντήρησης των SS-18, που στην παρούσα φάση απογράφονται».
Ακόμη και αν οι Ουκρανοί διατηρούσαν ορισμένους ρωσικούς στρατηγικούς πυραύλους, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ασκήσουν επιρροή. Ο Βίκτωρ Γεσίν, πρώην επικεφαλής προσωπικού της Διοίκησης Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, δήλωσε στην εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta ότι η ουκρανική επιχείρηση «υπάρχει κυρίως λόγω της χρηματοδότησης της Ρωσίας, παρέχοντας εγγύηση εποπτείας του αντιπυραυλικού συστήματος. Αυτοί οι οικονομικοί δεσμοί είναι πολύτιμοι, ανεξάρτητα από το ποιος έρχεται στην εξουσία, στην Ουκρανία! …Δεν προβλέπω ανάκληση της διακυβερνητικής συμφωνίας».
Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια ανατροπής της στρατηγικής αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας, είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς γίνεται ένα πολιτισμένο χαρακίρι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παίζουν πυρηνική ρουλέτα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη δυνατότητα του Κρεμλίνου να προβεί σε αντίποινα. 
Αβάσιμοι φόβοι  
Φαίνεται ότι η επιθετική εκστρατεία της Ουάσιγκτον κατά των SS-18, γίνεται κυρίως λόγω του αταβιστικού φόβου των Αμερικανών απέναντι στο απόλυτα καταστροφικό όπλο, το οποίο, δυστυχώς, δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, αλλά στην κατοχή του αντιπάλου τους.
Αλλά στον 21ο αιώνα, όταν η Ρωσία δεν είναι πλέον ένας θανάσιμος εχθρός, οι φόβοι αυτοί είναι αβάσιμοι. Η έκθεση (DOD) του Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις, που διεξήχθη σε συνεργασία με τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, λέει ότι ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση – εάν υπάρξει ένα πρώτο ρωσικό χτύπημα- αυτό θα επηρεάσει «πολύ λίγο έως καθόλου» τη δυνατότητα των ΗΠΑ να προβούν σε αντίποινα.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει κάποιο σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα από οποιαδήποτε εύλογη επέκταση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, ακόμη και αν παραβλέψει τη νέα συνθήκη START».
Τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ όμως εντείνουν τη ρητορική, επειδή ακριβώς είναι αδαείς και κακά πληροφορημένοι.
O «Satan» παραμένει ισχυρός
Εν τω μεταξύ, 50 χρόνια μετά την πρώτη ανάπτυξή του, ο SS-18 παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα. Κι ενώ, μέσα σε 10 χρόνια οι στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας, θα εκσυγχρονιστούν με περισσότερους από 400 νέους πυραύλους, ο «Satan», μετά από αναβαθμίσεις, φαίνεται πως θα επιβιώσει εύκολα μέχρι το 2040.
Συγκριμένα, στην ιστοσελίδα Strategy Page αναφέρεται: «Οι περισσότερες βολές δοκιμής τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν επιτυχείς, ενώ και οι δοκιμές ελέγχου ποιότητας αποδείχτηκαν θετικές. Παρά την μεταψυχροπολεμική κατάρρευση του ρωσικού στρατού, δεν υπήρξε διακοπή χρηματοδότησης ούτε πτώση της ποιότητας του προσωπικού των πυραυλικών δυνάμεων, οι οποίες αποτελούν και την τελική άμυνα του μεγαλύτερου έθνους στον πλανήτη». 
Η Ρωσία Τώρα
==============================================================
 Γ)Ρωσική μηχανή προπαγάνδας καταγγέλλει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι           US DEPARTMENT OF STATE
Τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας και διάφορους σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι, σημειώνοντας ότι γι αυτήν αποτελούν «ένδειξη τιμής».
Η Ψάκι, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην έκφραση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δέχεται πολλές επιθέσεις, στις οποίες εκτός από σχόλια, περιλαμβάνονται φωτομοντάζ σε φωτογραφίες της, διάφορες απεικονίσεις της σε κινούμενα σχέδια, σατιρικές αναφορές και μονταρισμένα βίντεο.
Η Ψάκι είπε ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν μέρος μιας ρωσικής προσπάθειας δυσφήμισης Αμερικανών αξιωματούχων, διότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια ισχυρή και δημοκρατική Ουκρανία, μαζί με την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και του ουκρανικού λαού».
«Θα το πάρω ως ένδειξη τιμής. Θα πω ότι είμαι σε μια καλή παρέα γιατί είμαι μόνο μια από τους πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, ειδικά γυναίκες ... τους οποίους στοχεύει η ρωσική μηχανή προπαγάνδας» ανέφερε η Ψάκι στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για την αντίδρασή της σε αυτές τις επιθέσεις.
Οι ρωσικές επιθέσεις κατά της Ψάκι έρχονται εν μέσω των ολοένα και πιο τεταμένων σχέσεων μεταξύ των πρώην αντιπάλων την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ιδίως μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία τον περασμένο Μάρτιο.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου