Ετικέτες

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ (;) (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)ΕΚΤΑΚΤΟ, Ιράκ: Μετά τη Μοσούλη, έπεσε το Τικρίτ στα χέρια του ΙΚΙΛ

Κονβόι οχημάτων του ΙΛΙΛ στην επαρχία Νινευή
Égalité & Réconciliation (Γαλλία)               (μτφ. Κριστιάν)
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μετά τη κατάκτηση της Μοσούλη την Τρίτη, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης και ολόκληρης της επαρχίας Νινευή, συνεχίζει την προέλασή του προς τη Βαγδάτη.
Πολύ σκληρές μάχες έλαβαν χώρα μεταξύ του ιρακινού στρατού και των ισλαμιστών μαχητών στην πόλη Τικρίτ, 160 χλμ βόρεια της Βαγδάτης: η πόλη έπεσε στα χέρια του ΑΚΙΛ, το οποίο κοιτάζει τώρα προς τη Σαμάρα, 110 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα, όπου συγκρούσεις έλαβαν χώρα σήμερα.
Πολλές πιστές στρατιωτικές μονάδες στην εξουσία της Βαγδάτης εγκατέλειψαν ή συνελήφθησαν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, σχολίασε:
 «Η πτώση μιας μεγάλης πόλης όπως η Μοσούλη και η διαφυγή των δυνάμεων ασφαλείας έχουν κάτι το πραγματικά δραματικό».
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι, ο οποίος ζήτησε να εξοπλιστεί ο πληθυσμός για να πολεμήσει τους Τζιχαντιστές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι δυνάμεις της Αλ Κάιντα και του ΙΛΙΛ δεν θα μπορούσαν ποτέ να νικήσουν το στρατό μας από μόνα τους. Γι 'αυτό ερωτώ: πώς συνέβη αυτό και ποιος τους βοήθησε; Ξέρω την απάντηση, αλλά καλύτερα να μην μιλήσω αυτή τη στιγμή».
Αυτή η νικηφόρα επόθεση έσπρωξε στο δρόμο μισό εκατομμύριο Ιρακινούς, κυρίως προς το Κουρδιστάν, όπου οι αρχές έχουν συστήσει προσωρινά κέντρα υποδοχής.
http://www.egaliteetreconciliation.fr/Irak-apres-Mossoul-c-est-au-tour-de-Tikrit-de-tomber-entre-les-mains-des-jihadistes-25971.html

ISIS seized Tikrit
Islamic State of Iraq and al-Sham (ISIS) have seized the city of Tikrit in Selahaddin region, having their second major gain after capturing Mosul on Tuesday.

Tikrit, the hometown of former Iraqi dictator Saddam Hussein, lies 150 km (95 miles) north of the capital Baghdad.

Iraqi PM Nouri Maliki has vowed to fight back against the jihadists and punish those in the security forces who have deserted.

Last Thursday there were reports of fighting further south, in Samarra.

ISIS gangs moved quickly south, entering the town of Baiji late on Tuesday.

There were heavy clashes reported in Tikrit, with dozens of ISIS members attacking
security
forces near the headquarters of the Salaheddin provincial government in the city centre.
One report said that Governor Ahmad Abdallah had been captured, but this has not been confirmed.
One eyewitness said that gunmen had entered the city from four different directions and a police station had been set on fire.

http://en.firatnews.eu/news/news/isis-seized-tikrit.htm 

Ιράκ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Ισλαμιστές κατέλαβαν και το Τικρίτ

Οργανώνονται για την αυτοπροστασία τους οι σιίτες


REUTERS/STRINGER/IRAQ
Μάχες μαίνονται μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών στην είσοδο της Σαμάρα, ενώ τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης.

Οι εξτρεμιστές ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Τικρίτ στο Ιράκ, δεύτερη πόλη της επαρχίας Σαλαχεντίν την οποία καταλαμβάνουν από την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στο μεταξύ μάχες μαίνονται μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών στην είσοδο της Σαμάρα, ενώ τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης.

«Ολόκληρη η Τικρίτ είναι στα χέρια των ανταρτών», δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης, γενέτειρας του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Η Τικρίτ είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σαλαχεντίν και βρίσκεται στη μέση του δρόμου που ενώνει τη Βαγδάτη με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, την Μοσούλη, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια των εξτρεμιστών.

Σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία της πόλης, οι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον της Τικρίτ από τα βόρεια, τα δυτικά και τα νότια, ενώ έχουν απελευθερώσει και περίπου 300 κρατούμενους από φυλακή.

Μάχες μαίνονται στην είσοδο της Σαμάρα, όπου βρίσκεται σιιτικό μαυσωλείο το οποίο έγινε τον Φεβρουάριο του 2006 στόχος επίθεσης, γεγονός που προκάλεσε συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών από τις οποίες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως το 2008.

Η πόλη βρίσκεται 110 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Αστυνομικός δήλωσε ότι η μονάδα του μάχεται εναντίον των ανταρτών στη βορειοδυτική είσοδο της πόλης, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για την άφιξη ενόπλων με φορτηγάκια στα οποία έχουν τοποθετήσει αυτόματα όπλα.

EURONEWS
Στο χάος βυθίζεται το Ιράκ Ο σιίτης ηγέτης Μοκντάντα Σαντρ ζήτησε να δημιουργηθούν ταξιαρχίες για να υπερασπιστούν τους σιίτες του Ιράκ, μπροστά στην επέλαση των σουνιτών ανταρτών του ΙΚΙΛ.

«Δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλός και με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στον κίνδυνο που απειλεί τους ιερούς τόπους. Οπότε είμαι έτοιμος να εργαστώ σε συντονισμό με την κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθούν ταξιαρχίες ειρήνης», είπε ο κ. Σαντρ.

«Ανακοινώνω ότι οι υποστηρικτές μου και εγώ είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση αυτών των ταξιαρχιών προκειμένου να υπερασπιστούμε τους ιερούς μας τόπους από τις επιθέσεις των σκοτεινών δυνάμεων», συνέχισε ο ίδιος.

Ο κ. Σαντρ, οι άνδρες του οποίου είχαν πολεμήσει εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι αποσύρεται από την πολιτική.


REUTERS/STRINGER/IRAQ
Βαγδάτη: Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

Στη Βαγδάτη, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν από την επίθεση ενός βομβιστή αυτοκτονίας εναντίον συνέλευσης σιιτών φυλάρχων στη συνοικία Σαντρ Σίτι, στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μόλις οι φύλαρχοι συγκεντρώθηκαν σε μια σκηνή.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. 

EURONEWS
Ιράκ: Επίθεση στο τουρκικό προξενείο της Μοσούλης- 48 όμηροι Τουρκία: Θα χτυπήσουμε αν πειραχθούν οι Τούρκοι όμηροι στη Μοσούλη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει, προφανώς με χρήση βίας, σε περίπτωση που κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα των 80 Τούρκων ομήρων στα χέρια των ισλαμιστών στην Μοσούλη του Ιράκ.

Μεταξύ των ομήρων οι οποίοι κρατούνται από εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) βρίσκεται και ο πρόξενος της Τουρκίας.

Οι 49 εκ των Τούρκων ομήρων συνελήφθησαν εντός του προξενείου, ενώ οι 31 είναι οδηγοί φορτηγών οι οποίοι κρατούνται από την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικων δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ σε έκτακτη συνεδρίαση.

ναυτεμπορική 
=========================================================
 
Β)

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τούρκοι διπλωμάτες και αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων αιχμάλωτοι στα χέρια τζιχαντιστών στη Μοσούλη

Το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη, που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών
Συναγερμός έχει σημάνει στην Άγκυρα, μετά την είδηση ότι οι τζιχαντιστές της IŞİD (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε) κατέλαβαν το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη και συνέλαβαν αιχμαλώτους τους διπλωμάτες και 15 εργαζόμενους, μαζί με την φρουρά που αποτελούνταν από 30 άτομα των ειδικών δυνάμεων της Τουρκικής Αστυνομίας.
Συνολικά οι τζιχαντιστές κρατούν αιχμαλώτους 49 άτομα από το προξενείο και άλλους 30 οδηγούς φορτηγών. Μάλιστα για την απελευθέρωση των οδηγών ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να τους καταβάλει λύτρα πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.
Να σημειωθεί ότι πριν από δυο ημέρες ο Αχμέτ Νταβούτλογλου, ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο κατάληψης της Μοσούλης και την απειλή για το τουρκικό γενικό προξενείο, είχε δηλώσει σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Επίσης, οι Τούρκοι διπλωμάτες και οι εργαζόμενοι χθες αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το Γενικό Προξενείο, όταν ο Περιφερειάρχης Μοσούλης τους ειδοποίησε για την επαπειλούμενη είσοδο των τζιχαντιστών στην πόλη. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κατέφυγε στην Ερμπίλ του Κουρδιστάν.
Οι Τούρκοι είπαν ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους και θα υπεραμυνθούν του τουρκικού εδάφους, αφού ως γνωστόν το έδαφος του προξενείου θεωρείται τουρκικό έδαφος.
Όμως όταν περικύκλωσαν το προξενείο 900 τζιχανιστές, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να καταθέσουν τα όπλα τους και να παραδοθούν ως αιχμάλωτοι.
Την ώρα αυτή (19:00) είναι σε εξέλιξη σύσκεψη στο γραφείο του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Ερντογάν, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του διοικητή της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.
Εν τω μεταξύ, μόλις πριν λίγο ολοκληρώθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, στην οποία συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάυ, ο διοικητής της ΜΙΤ και ο διευθυντής Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.
Αναμένονται δηλώσεις από το τουκρικό ΥΠΕΞ, ενώ θεωρείται πιθανόν η Τουρκία να διεξάγει ειδική επιχείρηση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.
======================================================================
 Γ)Stratfor: Η κατάληψη της Μοσούλης ανατρέπει τα δεδομένα στο Ιράκ
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε κατέλαβε –χωρίς μεγάλη αντίσταση- την Μοσούλη. Η χρήση των δυνάμεων ασφαλείας της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν για την ανακατάληψη της Μοσούλης και πως περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η διαμάχη μεταξύ Βαγδάτης και Αρμπίλ για τον έλεγχο πετρελαιοφόρων περιοχών. Ο ρόλος της Συρίας.
Ο ιρακινός πρωθυπουργός Nouri al-Maliki κήρυξε κατάσταση υψηλού συναγερμού στο Ιράκ στις 10 Ιουνίου και ζήτησε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, καθώς αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ. Αυτό σηματοδοτεί μια σοβαρή επιδείνωση στην προσπάθεια που καταβάλει τον τελευταίο μήνα η Βαγδάτη να περιορίσει την συγκεκριμένη ομάδα στις περιοχές της Φαλούτζα και της Αρ Ραμαντί, όπου οι αντάρτες κατέλαβαν εδάφη στις αρχές του έτους.
Η ταχεία κατάληψη της Μοσούλης, δείχνει μια νέα ικανότητα της ομάδας των ανταρτών στο Ιράκ, αφού εξαιρετικά ευκίνητες ελαφρές δυνάμεις με τη χρήση οπλισμένων με πολυβόλα ημιφορτηγών (technicals) μπορούν να καλύψουν γρήγορα αποστάσεις και να συγκεντρώσουν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων ώστε να συντρίψουν τα αδύναμα σημεία του εχθρού. Αυτό θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες ήδη αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο το δυτικό Ιράκ. Η ανακατάληψη της Μοσούλης ίσως απαιτήσει την αξιοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, των γνωστών μαχητών Πεσμεργκά, μια κατάσταση που θα μπορούσε να εκτραχύνει την συνεχιζόμενη μάχη που επικεντρώνεται στην κουρδική περιοχή.

Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου