Ετικέτες

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Σέρνονται… μπροστά στους ισχυρούς


 
 
 
 
 
 
Rate This

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΡΓΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, OFF SHORE Κ.ΛΠ.

σημ.Αμετανόητου: Κάποτε,πριν από 3-4 χρόνια σε κάτι σχολιασμούς στο “Ολυμπία”,είχαμε γράψει και κοστολογήσει το εξής απλό.Αν ΠΡΟΣΛΑΒΕΙΣ ΝΕΟΥΣ ανθρώπους μορφωμένους στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ να κάνουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ στα πλαίσια των Αδιάφθορων της Αμερικής…τότε θα έχεις βγάλει τη μισή χρηματοδότηση του κρατικού Προϋπολογισμού…
Το ζητούμενο ήταν και είναι ΑΝ έχεις βούληση να το κάνεις.Την απάντηση την γνωρίζω και προφανώς την γνωρίζετε κι εσείς.Δεν είναι δυνατόν να βγάλεις τα μάτια σου με τα ίδια σου τα δάχτυλα…!


 Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου
Στα συρτάρια των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών «αραχνιάζουν» χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής μεγάλων επιχειρήσεων και διάφορες λίστες με εμβάσματα εξωτερικού, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών εξαντλεί όλη την αυστηρότητά του στη «μαρίδα» των φορολογουμένων, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους που τους έχουν επιβληθεί. Τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στις αρχές του έτους με τον διαχωρισμό των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ και της ΓΓΔΕ, σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικής βούλησης να ελεγχθούν εξονυχιστικά μεγάλες υποθέσεις (επιχειρήσεις κ.ά.) οδήγησαν σε τέλμα τους ελέγχους.
Αποκαλυπτικά για τη βραδύτητα με την οποία διενεργούνται οι φορολογικοί έλεγχοι σε υποθέσεις όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις φοροδιαφυγής και στις οποίες εμπλέκονται οικονομικά ισχυροί παράγοντες της χώρας είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για την πορεία των ελέγχων. Ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν στα συρτάρια τους περισσότερες από 30.000 υποθέσεις επιχειρήσεων και προσώπων ύποπτων για φοροδιαφυγή (αυτοαπασχολούμενων, ατόμων μεγάλου πλούτου, οff shore, εμβάσματα κ.ά.), στο πρώτο τρίμηνο φέτος είχαν ξεκινήσει έλεγχοι μόνο σε 1.277 περιπτώσεις και είχαν ολοκληρωθεί μόλις 94 έλεγχοι, από τους οποίους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 26,3 εκατ. ευρώ και τελικά εισπράχθηκαν μόνο 7,6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

*Επί συνόλου 24.710 υποθέσεων φορολογουμένων που έχουν αποστείλει εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011 και έχουν θεωρηθεί «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή, μόνο 657 ελέγχονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ μόλις σε 31 υποθέσεις είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους μόλις 3,3 εκατ. ευρώ.
*Επί συνόλου 720 φορολογουμένων που διαθέτουν μεγάλο πλούτο και θεωρούνται «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή, είχαν ελεγχθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014 μόλις 59, ενώ σε άλλους 468 οι έλεγχοι είναι ακόμη σε εξέλιξη. Τα ποσά των φόρων και των προστίμων που έχουν βεβαιωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου από τους ελέγχους αυτούς ανέρχονται σε 17,3 εκατ. ευρώ.
*Επί συνόλου 6.575 οff shore εταιρειών που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, ελέγχονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου μόλις 152, ενώ μόνο σε 4 είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα ποσά των φόρων που καταλογίστηκαν από τους ελέγχους αυτούς ανήλθαν σε 5,7 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι επιταχύνθηκαν ήδη από τον Μάρτιο και πολλοί από αυτούς που βρίσκονται σε εξέλιξη θα ολοκληρωθούν. Επιπλέον, 1.202 φάκελοι φοροδιαφυγής έχουν ήδη φτάσει στον οικονομικό εισαγγελέα από εφορίες και το ΣΔΟΕ, ενώ 121 αναφορές βρίσκονται στα χέρια της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος.
Εκρηξη χρεών
Την ώρα που οι έλεγχοι για τα «μεγάλα ψάρια» προχωρούν με ρυθμούς «χελώνας», τα ληξιπρόθεσμα χρέη 2,6 εκατομμυρίων μισθωτών, συνταξιούχων, μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών έχουν εκτοξευθεί στα 65,4 δισ. ευρώ, καθώς αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι νέες οφειλές προς το Δημόσιο έφτασαν στα 3,562 δισ. ευρώ (επιμέρους τον Μάρτιο δεν εξοφλήθηκαν οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ). Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) διαμορφώθηκαν στα επίπεδα-ρεκόρ των 65,445 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου στα 4,7 δισ. ευρώ από 4,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 4,1 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο του 2014 τα «φέσια» του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, αν συνυπολογιστούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 459 εκατ. ευρώ, τότε οι συνολικές υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους φτάνουν τα 5,2 δισ. ευρώ.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=196036

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου