Ετικέτες

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Τα 11 δις του ΤΧΣ με «άγνωστο» προορισμό!



Παρουσίασαν ως επιτυχία στο Eurogroup την αόριστη δήλωση του Ντάισελμπλουμ ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν «ευέλικτα»
Το προχθεσινό Eurogroup έβγαλε μια είδηση που λίγοι παρατήρησαν, ελάχιστοι πρόσεξαν και ακόμα λιγότεροι έμαθαν…

Πρόκειται για το σχέδιο της Ευρώπης για το λεγόμενο «μαξιλάρι» ασφαλείας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτά τα 11 δις ευρώ που έμειναν από τα 50 δις ευρώ που έλαβε η Ελλάδα το 2012 για τις τράπεζες.
Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και επειδή η κυβέρνηση δεν είχε κάτι να προτάξει επικοινωνιακά για εσωτερική κατανάλωση – αφού το θέμα του κουρέματος δεν ετέθη καν από τον Στουρνάρα – εφευρέθηκε το θέμα με τα 11 δισεκατομμύρια που βρίσκονται στα ταμεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτά που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στο χθεσινό Eurogroup για πρώτη φορά, ακούσαμε που θα πάνε αυτά τα χρήματα, γιατί μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η τρόικα αρνείται κατηγορηματικά να χρησιμοποιηθούν για κάποιο άλλο σκοπό (π.χ. κάλυψη χρηματοδοτικού κενού) παρά μόνο για τις τράπεζες.
Τώρα, ο Ολλανδός Πρόεδρος του Eurogroup άφησε – προς την ελληνική πλευρά – να εννοηθεί ότι αυτά τα 11 δις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για… οποιοδήποτε λόγο!
Αμέσως, η ελληνική πλευρά και τα λεγόμενα «συστημικά» μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να το ερμηνεύσουν: Επιτυχία της κυβέρνησης – Θα χρησιμοποιήσουμε τα λεφτά του ΤΧΣ για να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό».
Άλλαξε κάτι, υπήρξε διαπραγμάτευση στο ενδιάμεσο ή κάποιος δεν μας έλεγε την αλήθεια;
Ο κ. Ντάισελμπλουμ λοιπόν, ενημέρωσε ότι τα χρήματα που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ θα είναι «ευέλικτα» προς χρήση είτε για τις τράπεζες είτε για τη μείωση του χρέους. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό, κυρίως του 2016. Αυτό δηλαδή, που μέχρι πρότινος αρνούνταν η τρόικα!
Σε περίπτωση όμως, που επιλέξουν να τα ρίξουν στο χρέος, δεν πρόκειται κανείς να υποκύψει στο «παραμύθι» ότι μειώνουν τον τεράστιο όγκο του κατά 11 δις, αφού αυτά τα δανειστήκαμε και στην ουσία θα τα επιστρέψουμε και με τόκο!
Από τι θα εξαρτηθεί
Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ξεκάθαρα ότι οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να ληφθούν όταν η ΕΚΤ θα κάνει τα τεστ αντοχής στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Μέσα σε αυτή τη λίστα των τραπεζών βρίσκονται και οι ελληνικές.
Αν λοιπόν, αυτά τα τεστ αντοχής δείξουν ότι οι τράπεζες της χώρας χρειαστούν και νέα κεφάλαια, τότε αυτά θα έρθουν από το ΤΧΣ και αν μείνει κάτι …βλέπουμε. Αν δεν χρειαστούν νέα κεφάλαια , τότε θα εξετάσουν τις παραπάνω περιπτώσεις.
Πηγή :  newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου