Ετικέτες

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ρούντολφ Νουρέγιεφ : Ο εντυπωσιακός κύκνος του μπαλέτου



Η λαμπερή ζωή του συνοδεύτηκε με ιστορίες γεμάτες έρωτα

Ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές που πέρασε από τον πλανήτη
Ο Νουρέγιεφ γεννήθηκε σαν σήμερα σε ένα βαγόνι της Υπερσιβηρικής αμαξοστοιχίας κοντά στην πόλη Ιρκούτσκ της Ρωσίας, στις 17/3/1938 στις 1.00 το μεσημέρι.
Ο πατέρας του αντιδρούσε στο ενδεχόμενο να γίνει ο γιος του χορευτής καθώς πίστευε ότι όσοι κινούνται στον καλλιτεχνικό χώρο είναι χειρότεροι από τους αλκοολικούς και τους τυχοδιώκτες. Τρία χρόνια αργότερα ένας χορευτής του μπαλέτου της Ούφα προέτρεψε τους γονείς του να τον κατευθύνουν στο μπαλέτο.
Η φτώχεια σημάδεψε τα παιδικά του χρόνια και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Όποιος ήθελε να πάει στην τουαλέτα περπατούσε ως την άκρη του δρόμου και επειδή ποτέ δεν είχαμε χρήματα, τις πιο πολλές φορές πηγαίναμε ξυπόλητοι. Δεν είχα ούτε δικά μου ρούχα να φορέσω και για να βγω στο δρόμο ντυνόμουν με τα ρούχα των τριών αδελφών μου». Είχε 3 μεγαλύτερες αδερφές!Το σώμα του, από πολύ νεαρή ηλικία, είχε τέλεια δομή και τα χαρακτηριστικά ενός ολυμπιονίκη. Ήταν πλασμένος για να γίνει χορευτής.
Ads by Media PlayerAd Options
Το 1958 σε ηλικία είκοσι ετών μπήκε ως σολίστ στα μπαλέτα Κίρωφ. Χόρεψε όλους τους πρώτους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου. Το 1961 πήγε στο Παρίσι μαζί με τα μπαλέτα Κίρωφ όπου κατέπληξε τους θεατές με την ιδιοσυγκρασία, τη δεξιοτεχνία και το ωραίο παρουσιαστικό του. Ο αντικομφορμισμός και η επαναστατικότητά του προκάλεσαν αντιδράσεις και τον διέταξαν να γυρίσει στη Ρωσία.
Ζήτησε άσυλο στο Παρίσι και έκτοτε παρέμεινε στη Δύση και ως το 1989 του είχε απαγορευθεί η επιστροφή στην ΕΣΣΔ.
Το 1962 έδωσε την περίφημη παράσταση της "Ζιζέλ" στο Κόβεντ Γκάρντεν με παρτενέρ την περίφημη Margot Fonteyn και μετά την επανέλαβε και στη χώρα μας στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.Συνέχισε να συνεργάζεται με τα βρετανικά βασιλικά μπαλέτα για μακρύ χρονικό διάστημα. Ο Νουρέγιεφ έθεσε νέες βάσεις στο αντρικό μπαλέτο. Έχει ανεβάσει πάνω από 25 έργα μπαλέτου, διατελώντας διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Επέμενε να χορεύει και μετά τα πενήντα του χρόνια, συνεχίζοντας να παραμένει άφθαστος.
Ο Νουρέγιεφ ήταν ομοφυλόφιλος και ουδέποτε το έκρυψε. Η λαμπερή ζωή του, συνοδεύτηκε με ιστορίες γεμάτες έρωτα, σεξ και σκάνδαλα και μια σχεδόν κολασμένη ερωτική ζωή.Ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής του ήταν ο Δανός χορευτής Έρικ Μπρουν, αλλά οι σχέσεις του είχαν κάτι θυελλώδες, όπως εκείνη με έναν νεαρό Γερμανό σπουδαστή χορού τον Τέγια Κρέμκε, που βυθίστηκε στο αλκοόλ και στη μελαγχολία μετά το χωρισμό τους. Ανάμεσα στις συναναστροφές του, υπήρξαν πολλά διάσημα ονόματα μεταξύ των οποίων και οι Ωνάσης, Μαρία Κάλλας και Σταύρος Νιάρχος που ήταν και η αφορμή για τις συχνότατες επισκέψεις στην Ελλάδα.
Έχει φωτογραφηθεί γυμνός στο Παρίσι και έχει ζήσει τη ζωή του με έναν τρόπο που ξεφεύγει κατά πολύ από τον μέσο όρο εκείνου, που θεωρείται «φυσιολογικό». Προσβλήθηκε από τον ιό του HIV και πέθανε από AIDS στις 6/1/1993 σε ηλικία 55 ετών. Το μνήμα του βρίσκεται στο Ρωσικό κοιμητήριο του Παρισιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου