Ετικέτες

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Περί μη αναγνώρισης δημοψηφίσματος Κριμαίας και συγκρίσεις ανόμοιων καταστάσεων.






Θα επαναλάβoυμε  οτι υποστήριζουμε εξαρχής . Η μη αναγνώριση ώς έγκυρου του δημοψηφίσματος στην Κριμαία απο την Δύση, δείχνει τα εξής..




νο1. Έχουν υποκριτική στάση καθώς είχε βάση διεθνών παρατηρητών συμμετοχή άνω του 85% ( !!!! ) και απέδωσε το 95% περίπου υπέρ προσάρτησης Ρωσίας. Είναι δηλαδή απαίτηση συνόλου πληθυσμού αυτού με πλειοψηφία περίπου 9 στους 10!!!... Στην αντίστοιχη περίπτωση του Κοσσόβου με πολύ λιγότερα ποσοστά έγινε δεκτό και αναγνωρίστηκε. Πάμε παρακάτω...

νο2. Η αναγνώριση είναι μη υποχρεωτική καθώς δεν συζητούμε για ανακύρηξη αυτόνομου κράτους, αλλά για προσάρτηση στην Ρωσία όπου και πλέον θα εκπροσωπείται η Κριμαία. Τι σημαίνει δεν αναγνωρίζω εδώ;... ή δεν αναγνωρίζεις την Ρωσία ή διά κυρώσεων και όπλων αν χρειαστεί αλλάζεις την απόφαση. Και στα δύο παραπάνω απλά μιλάμε για αστείες καταστάσεις.

τώρα... ο προβληματισμός είναι αλλού βεβαίως. Είναι στο γεγονός πως κάθε περιοχή που θεωρεί πως πρέπει να ανήκει κάπου , θα μπορεί πλέον με την στήριξη μιας υπερδύναμης να κάνει αυτό που θέλει αναλόγως υποβαλλόμενων συμφερόντων. Αυτό είναι ενα δεδομένο πολύ επικίνδυνο.

ΟΜΩΣ.......

Μιλάμε για αποσχίσεις και προσαρτήσεις με καλύψεις υπερδυνάμεων ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. Επειδή διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό για ανακίνηση θεμάτων όπως αυτό της Φλάνδρας, της Καταλονίας, της Σκωτίας ,   ... ακόμα και της Θράκης και της Κρήτης είπαν κάποιοι αφελέστατοι και ανεγκέφαλοι, θα τονίσω με το χρήση ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. Η μόνη περίπτωση που κάποιοι ζητούν απόσχιση και έχουν σύμφωνη διεθνή γνώμη και δεν χρήζουν "προστασίας" είναι οι Σκωτσέζοι. 

ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ δεν έχει στήριξη διεθνή και αν μιλάμε για τα δικά μας εδώ, ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ. Απόσχιση Θράκης πρώτον θέλει συντριπτική πλειοψηφία (δεν υπάρχει! ).. δεύτερον προστασία απο υπερδύναμη ή περιφερειακή δύναμη έστω με όπλα όπως Ρωσία. Δηλαδή η Τουρκία να απειλήσει με πόλεμο και να εισβάλει στην Ελλάδα. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ανοησίας κάποιων που συγκρίνουν καταστάσεις, αυτό σημαίνει εισβολή σε χώρα του ΝΑΤΟ παραβιάζοντας κάθε συμφωνία, σε χώρα της Ε.Ε που θα φέρει προβλήματα περισσότερα στην Ένωση κοκ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δηλαδή. Η υπόθεση της Κριμαίας είναι ιδιάζουσα και έχει να κάνει με υπερδυνάμεις και συμφέροντα πολύ ισχυρά. Συν φυσικά οτι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ (η Ουκρανία δεν ήταν μέλος ΝΑΤΟ, ΕΕ.. αντίθετα είχε συμφωνίες με Ρωσία).

Να σοβαρευόμαστε λοιπόν και να μην δημιουργούμε σενάρια φαντασίας που μόνο σκοπό έχουν να βλέπουν κάποια Μέσα Ενημέρωσης ηλεκτρονικά και μη , τις μονάδες αναγνωσιμότητας τους να ανεβαίνουν. 

Επιστρέφοντας τώρα στο θέμα της Κριμαίας το μόνο που μπορεί να πεί κάποιος είναι πώς αυτό που προκύπτει είναι ότι είμαστε σε μια περίοδο προβληματισμού σε σχέσεις Ε.Ε., ΝΑΤΟ και Ρωσία χωρίς κανείς να γνωρίζει ουσιαστικά τι θα γίνει , πέρα απο τους ίδιους τους μετέχοντες σε αυτό. Κάθε πρόβλεψη και πρόγνωση θα είναι αστήρικτη και μόνο σε θεωρητικά άλματα θα μπορεί να βασιστεί. Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά.

Για το Geopolitics.com.gr

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA think tank/sec group

===================================================================

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2014.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου