Ετικέτες

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ρουμανία-Ουγγαρία: Η αναζωπύρωση εθνικιστικών εντάσεων διχάζει



Ένταση στις σχέσεις Ρουμανίας-Ουγγαρίας προκάλεσαν δηλώσεις πολιτικών από τη Βουδαπέστη, οι οποίοι ζήτησαν περισσότερα δικαιώματα για τους Ούγγρους της Ρουμανίας και η απαγόρευση των ρουμανικών αρχών σε Ούγγρους πολιτικούς, τους οποίους χαρακτήρισαν «εξτρεμιστές», να επισκεφθούν τη Ρουμανία.
DANIEL MIHAILESCU / AFPDANIEL MIHAILESCU / AFPΜέλη της ουγγρικής κυβέρνησης το Σάββατο εξέφρασαν τη στήριξή τους στην εδαφική αυτονομία για την ουγγρική κοινότητα στη Ρουμανία, μία μέρα μετά την απόφαση του Βουκουρεστίου απροσδόκητα να επιβάλει απαγόρευση επίσκεψης Ούγγρων πολιτικών, τους οποίους κατηγόρησε για εξτρεμισμό.

“Αυτονομία δεν είναι απόσχιση. Είναι φυσιολογική πραγματικότητα εντός της ΕΕ. Αν άλλοι επιτρέπεται να την έχουν, σε εμάς τους Ούγγρους πρέπει να επιτραπεί να την έχουμε, επειδή είμαστε εξίσου άξιοι, όπως οποιοδήποτε άλλο έθνος” δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ζολτ Σέμιεμ στη διάρκεια συγκέντρωσης στην πόλη Τάργκου Σέκουιες/Κεζντιβασαρέλ στην ανατολική Τρανσυλβανία, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.
Χιλιάδες Ούγγροι στη Ρουμανία γιόρτασαν την Εθνική Επέτειο της Ουγγαρίας, το περασμένο Σάββατο, 15 Μαρτίου, επέτειο της ουγγρικής επανάστασης το 1948. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις κρατούσαν σημαίες της Ουγγαρίας και των Σέκλερς (ουγγρική μειονότητα στη Ρουμανία).
Περίπου 1000 αστυνομικοί περιφρουρούν την τάξη στη διάρκεια των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τις 15 Μαρτίου έως σήμερα σε 56 περιοχές, σε 15 επαρχίες της Ρουμανίας.
Την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα ανακοίνωσε ότι το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε την Τρίτη διαδικασία για την ανακήρυξη ως persona non grata του Βόνα Γκάμπορ, αρχηγού του κόμματος Jobbik”, το οποίο χαρακτήρισε “ακραίο”.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres, κάλεσε τους Ούγγρους πολιτικούς που επισκέπτονται τη Ρουμανία να την αντιμετωπίζουν με σεβασμό, τονίζοντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτά μηνύματα που παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας και προειδοποίησε ότι ο καθένας μπορεί να εκδιωχθεί αν παραβιάζει το Σύνταγμα.
“Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι Ούγγροι πολιτικοί δεν θα χρησιμοποιήσουν την εκστρατεία για τις εκλογές για να κάνουν δηλώσεις που παραβιάζουν το Σύνταγμα. Το μήνυμά μας πάντα ήταν ο σεβασμός, το μήνυμα προς τους Ρουμάνους πολιτικούς στη διασπορά ήταν ο σεβασμός της νομοθεσίας του κράτους, όπου Ρουμάνοι ζουν μόνιμα ή προσωρινά. Αυτό το μήνυμα αποστέλλω στους Ούγγρους πολιτικούς, πολλοί από τους οποίους την επόμενη περίοδο ανακοίνωσαν ότι θα επισκεφθούν τη Ρουμανία” είπε ο κ. Μπασέσκου.
Το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έλαβε μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη Ρουμανία ορισμένων Ούγγρων υπηκόων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συγκεκριμένοι πολίτες ανέπτυξαν δράσεις εξτρεμιστικού χαρακτήρα υπέρ οργανώσεων όπως η “Νέα Ουγγρική Φρουρά”, το “Κίνημα Νεολαίας 46 επαρχιών”, ο Στρατός των Παράνομων (outlaws) και το “Jobbik”.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας ζήτησε από το αρμόδιο δικαστήριο να τους κηρύξει ανεπιθύμητους.
“Διαπιστώθηκε χωρίς αμφιβολία ότι εμπλέκονται σε δράσεις που δικαιολογούν τα μέτρα εναντίον τους” δηλωσε η εκπρόσωπος του ρουμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Μόνιτσα Ντάιμπογκ
Μία εβδομάδα νωρίτερα, περίπου 4000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη των “μαρτύρων Σέκλερ” στην πόλη Τάργκου Μούρες στην κεντρική Τρανσυλβανία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των συγκεντρωμένων και αστυνομικών.
Περίπου το 7% του πληθυσμού της Ρουμανίας είναι μέλη της ουγγρικής μειονότητας. Περίπου 600.000 μέλη της ουγγρικής μειονότητας είναι οι αποκαλούμενοι Σέκλερς, που έκαναν εκστρατεία για αυτόνομη περιοχή στην Τρανσυλβανία, η οποία ήταν πρώην τμήμα του Βασιλείου της Ουγγαρίας έως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το δικαίωμα της Ρουμανίας στην Τρανσυλβανία δεν αμφισβητείται από κανέναν, με εξαίρεση τους πολύ ακραίους Ούγγρους εθνικιστές.
Ο Τραϊάν Μπασέσκου είπε ότι “οι Ούγγροι πολιτικοί ηγέτες που έρχονται στη Ρουμανία για να μας πουν πώς να οργανωθούμε διοικητικά, τι να αλλάξουμε το Σύνταγμα και πώς να συμπεριφερόμαστε σε Ρουμάνους υπηκόους, ακόμη κι αν είναι ουγγρικής καταγωγής, παίζουν αντι-ουγγρικά παιχνίδια” και πρόσθεσε ότι η Ρουμανία δεν δέχεται μαθήματα συμπεριφοράς στις μειονότητες.
“Δεν πιστεύω ότι οι Ρουμάνοι στην Ουγγαρία έχουν τόσα πολλά δικαιώματα, όσα οι Ούγγροι στη Ρουμανία. Σεβόμαστε τους Ούγγρους και τους συμπεριφερόμαστε με προσοχή, προσπαθώντας να τους κάνουμε να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι” υπογράμμισε ο κ. Μπασέσκου.
Στο θέμα αναφέρθηκε και πρόεδρος της Γερουσίας της Ρουμανίας, Κάλιν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα στη Ουγγαρία για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού λόγω της “σαφούς εθνικιστικής πολιτικής” που προωθεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι επενδυτές εκτιμούν το γεγονός ότι η Ρουμανία δεν έχει εξτρεμιστικά κόμματα να την εκπροσωπούν στην Ευρωβουλή.
Ο δήμαρχος της πόλης Σφάντου Γκεόργκε, Άνταλ Αρπαντ, μέλος της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων Ρουμανίας (UDMR) που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι η αυτονομία είναι ένα σημαντικό ζητούμενο για την ουγγρική κοινότητα και είναι καθήκον της κυβέρνησης να επιτρέψει σε όλους τους πολίτες της να αισθάνονται «άνετα» σε αυτή τη χώρα.
“Το κύριο μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι δεν είμαστε μετανάστες που ήρθαν εδώ από μία φτωχή χώρα ελπίζοντας να ζήσουν μία καλύτερη ζωή. Εδώ ζούσαμε τα τελευταία 1000 χρόνια. Είναι η πατρίδα μας. Τα σύνορα άλλαξαν και πιστεύω ότι είναι καθήκον εκείνων που κυβερνούν τη χώρα να μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα εδώ. Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι εναντίον των Ρουμάνων, θέλουμε να ζήσουμε μαζί ειρηνικά, αλλά θέλουμε και νόμους να μας επιτρέπουν να αποφασίζουμε για την κοινότητά μας” είπε ο κ. Άρπαντ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου