Ετικέτες

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Η Κριμαία ψήφισε: Πάνω από 90% υπέρ της Ρωσίας



Ένα τεράστιο ρωσικό πάρτι έχει στηθεί στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη, όπου χιλιάδες κόσμου πανυγηρίζει στην κεντρική πλατεία Λένιν (και μόνο το όνομα τα λεει όλα) την απόσχισή τους από την Ουκρανία και την προσάρτηση στη μαμά-πατρίδα, Ρωσία.
Οι κάλπες του δημοψηφίσματος έκλεισαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ και σύμφωνα με τα exit polls, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το 93% των ψηφοφόρων της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία. Μόνο το 7% τάχθηκε υπέρ τη διατήρησης του καθεστώτος αυτονομίας εντός της Ουκρανίας.
Ο αυτοαποκαλούμενος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι η Κριμαία θα γίνει μέρος της Ρωσίας "όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, σύμφωνα με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα", χαιρετίζοντας το "ιστορικό" αποτέλεσμα υπέρ της Μόσχας.
Συγκεκριμένα, το τοπικό κοινοβούλιο της Συμφερόπολης (το οποίο διέλυσε η επίσημη κυβέρνηση του Κίεβου πριν 2 ημέρες) θα συνεδριάσει τη την Δευτέρα και θα ζητήσει επισήμως από τον Ρώσο πρόεδρο να συμπεριλάβει την Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία.
"Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και έκαναν την επιλογή τους. Σήμερα λάβαμε μία πολύ σημαντική απόφαση που θα μείνει στην ιστορία", έγραψε ο Αξιόνοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.



Σύμφωνα με την επιτροπή που διοργάνωσε το σημερινό δημοψήφισμα, η προσέλευση στις κάλπες ξεπέρασε το 80%, καθώς από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της Κριμαίας (περίπου 1.5 εκατομμύρια) συνέρρεαν μαζικά στα 1250 εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί σε όλη τη Χερσόνησο.
Η διαδικασία στη Συμφερόπολη και τις άλλες πόλεις κύλισε ομαλά και χωρίς επεισόδια, καθώς τα εκλογικά τμήματα και οι δρόμοι φυλάσσονταν από ισχυρές δυνάμεις του "Αυτόνομου στρατού της Δημοκρατίας της Κριμαίας", υποστηριζόμενες από ρωσικές δυνάμεις.
Ωστόσο, σε άλλες ανατολικές πόλεις της Ουκρανίας που συντάσσονται με τη Ρωσία, όπως στο Χάρκοβο και το Ντόνετσκ, σημειώθηκε ένταση και μικροεπεισόδια καθώς το φιλορωσικό κίνημα είχε οργανώσει για σήμερα μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της Μόσχας και ένα άτυπο δημοψήφισμα.
Άμεση καταδίκη από τον Λευκό Οίκο
Λίγα λεπτά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι ΗΠΑ εξέδωσαν ανακοίνωση στην όποια καταδικάζουν σφοδρά τη στάση της Μόσχας και απορρίπτουν το δημοψήφισμα.
"Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι μέρες που ο κόσμος μπορούσε να παρακολουθεί αμίλητος, την ώρα που μια χώρα καταλαμβάνει με τη βία το έδαφος μιας άλλης" δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
"Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας έχουν καταστήσει σαφές, η στρατιωτική επέμβαση και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα έχουν υψηλό τίμημα για τη Ρωσία - όχι μόνο εξαιτίας των μέτρων που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας, αλλά επίσης ως άμεσο αποτέλεσμα των ίδιων των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.

Πηγή :  news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου