Ετικέτες

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Με οικονομικές κυρώσεις απειλεί η Μέρκελ





Τις επόμενες κινήσεις τους απέναντι στη Ρωσία, υπό το βάρος της προσάρτησης της Κριμαίας, εξετάζουν οι «28» στη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας εγείρει την απειλή περαιτέρω μέτρων.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε ομιλία της στο κοινοβούλιο πως κατά τη σύνοδό τους που αρχίζει σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ θα υπογραμμίσουν πως είναι έτοιμοι, αν χρειασθεί, να ενισχύσουν τα τιμωρητικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων ευαίσθητου χαρακτήρα οικονομικές κυρώσεις, ενώ θα επιμηκύνουν επίσης τον κατάλογο με Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς στους οποίους έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τους.


Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αρχίζει σήμερα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καθορίσουν τις κυρώσεις (της φάσης 2) που αποφασίσθηκαν πριν από δύο εβδομάδες (...) Μεταξύ αυτών, μια επιμήκυνση του καταλόγου των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων", δήλωσε η Μέρκελ.

"Σε περίπτωση κλιμάκωσης, (...) είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να περάσουμε στη φάση 3 των κυρώσεων και θα πρόκειται χωρίς καμιά αμφιβολία για οικονομικές κυρώσεις", πρόσθεσε η καγκελάριος μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Η ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία απαιτεί "μια αποφασιστική και ενιαία απάντηση της Ευρώπης και των εταίρων της", τόνισε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αναφορικά με το μέλλον της Ρωσίας στην Ομάδα των Οκτώ (G8) και τη διεξαγωγή μιας συνόδου της G8 τον Ιούνιο στο Σότσι, η καγκελάριος δήλωσε: "Όσο δεν υφίστανται οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια σύνοδο τέτοιου εύρους, δεν υπάρχει πλέον G8, ούτε σύνοδος κορυφής ούτε το σχήμα ως τέτοιο".



Διπλωμάτες χαρακτηρίζουν απίθανο το ενδεχόμενο λήψης οικονομικών κυρώσεων, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι χθες η Γερμανία πάγωσε συμβόλαιο ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ που είχε η γερμανική Rheinmetall με τη Μόσχα για τον εφοδιασμό κέντρου εκπαίδευσης του ρωσικού στρατού.

Την ίδια ώρα και από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου, η Άγκελα Μέρκελ απειλεί την Ρωσία με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση που οξυνθεί η κατάσταση στην περιοχή. «Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία απαιτεί την αποφασιστική και ενιαία απάντηση της Ευρώπης» υπογράμμισε η καγκελάριος, η οποία προανήγγειλε την διεύρυνση του καταλόγου των ατόμων στους οποίους έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών. Σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα: «Και μεταξύ αυτών θα υπάρξουν αναμφίβολα και οικονομικές κυρώσεις».

Στο μεταξύ, ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ θεωρεί πιθανό τα ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, «ίσως πολύ σύντομα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Die Welt.
«Εάν η Ρωσία συνεχίσει έτσι, είναι πολύ πιθανό την επόμενη εβδομάδα να έχουμε επιβολή οικονομικών κυρώσεων», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι θεωρεί δεδομένο πως «η Κομισιόν, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προετοιμάζονται ήδη για οικονομικές κυρώσεις».
Ο Έλμαρ Μπροκ, πάντως, τάχθηκε υπέρ ενός εμπάργκο σε προϊόντα εξοπλισμών και τεχνολογίες διπλού στόχου. Υποστήριξε επίσης μέτρα σε βάρος ρωσικών επιχειρήσεων και θυγατρικών τους. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να αφήνουν χώρο για συνομιλίες.

Το δίλημμα των κυρώσεων στη Σύνοδο

Το θέμα της Ουκρανίας και η «ανατολική γειτονία» της ΕΕ θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των «28».

Όπως σχολίασαν διπλωματικές πηγές, η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι είναι η επιβολή κυρώσεων με το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για την ΕΕ.

Έτσι, ενώ φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να ακυρώσουν τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-ΕΕ τον Ιούνιο στο Σότσι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρήσουν σε οικονομικές κυρώσεις που θα διακύβευαν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Παράλληλα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να γίνει μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση για τη χάραξη στρατηγικής, σε βάθος χρόνου, στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία. Διπλωματικές πηγές σχολίασαν ότι η ουκρανική κρίση υποχρεώνει την ΕΕ να επανεξετάσει σε βάθος την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και να αναζητήσει τρόπους μεγαλύτερης διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού της.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι «28» θα υπογράψουν με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ την πολιτική συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Με αυτό τον τρόπο, η ΕΕ επιβεβαιώνει τη στήριξή της στη νέα ουκρανική κυβέρνηση, κάτι το οποίο αναμφίβολα θα θεωρηθεί πρόκληση από τη Μόσχα, εκτιμούν διπλωμάτες.

Οι κινήσεις της Μόσχας

Από την πλευρά της η Μόσχα, μετά τις συντονισμένες κυρώσεις της Δευτέρας από ΗΠΑ και ΕΕ, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον πως θα απαντήσει «με αντι-κυρώσεις», που μπορεί να είναι «συμμετρικές ή όχι».

H Ρωσία έβαλε επίσης στο κάδρο και το ζήτημα των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, αφήνοντας, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η στάση της Μόσχας στους «Έξι».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα, όπου θα έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και εν συνεχεία θα επισκεφθεί την Παρασκευή το Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός


πηγή: DW, ΑΠΕ, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου