Ετικέτες

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Μιχάλης Ιγνατίου: Χένρι Κίσινγκερ: Κτηνώδης προς δικούς του και ξένους


Ιγνατίου: Μετά την ανεύρεση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, βλέπω μία καλή αλλαγή στην αμερικανική πολιτική. Δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, αλλά για πρώτη φορά μάς δίνουν σημασία!Συνέντευξη στον ΓΙΩΡΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟ
Ερώτηση: Με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου και τη συνεργασία σας με τον διακεκριμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Παπαϊωάννου;
«Θεωρώ τον Κώστα Παπαϊωάννου έναν εκ των πλέον σημαντικών εκπροσώπων της κλασικής καλής, ελληνικής δημοσιογραφίας. Οι δημοσιογράφοι που ανδρώθηκαν στο επάγγελμα πριν και στη διάρκεια της δικτατορίας, και δεν πρόδωσαν τις αρχές τους, είναι οι ήρωές μου. Εργάστηκαν στις χειρότερες συνθήκες, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν αλλά δεν λύγισαν. Ο Κώστας είναι μία κινητή εγκυκλοπαίδεια για την περίοδο εκείνη που καλύπτει το βιβλίο, για τη Μεταπολίτευση, τα χρόνια του Κων. Καραμανλή και του Ανδρέα, μέχρι και τις μέρες μας. Ο Κώστας ήταν αυτός που με στήριξε για την πρώτη μου σημαντική έρευνα, που έγινε βιβλίο από τις Εκδόσεις Ποντίκι με τίτλο το “Σεμινάριο της Ρώμης”.
Δεν είχαμε κανένα στοιχείο πέραν όσων μου είχαν πει ο Κώστας και ο Νίκος ο Κακαουνάκης και ένα έγγραφο που μου είχε δώσει ο καθηγητής Μάριος Ευρυβιάδης. Ηταν η πρώτη μεγάλη πρόκληση. Βρήκα μέχρι και τις μαγνητοταινίες των συζητήσεων του Σάιρους Βανς, άλλων Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων, του Αβέρωφ, του Κληρίδη, του Ντενκτάς κ.ά. Συνομιλούσαν για 23 ώρες και παζάρευαν την Κύπρο!
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ - ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Τα μυστικά αρχεία του Κίσιντζερ. Η απόφαση για τη διχοτόμηση Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη Σελ. 524 Τιμή: 21,66 ευρώΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Τα μυστικά αρχεία του Κίσιντζερ. Η απόφαση για τη διχοτόμηση Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη Σελ. 524 Τιμή: 21,66 ευρώΚάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, παίρνω το καράβι για την Αίγινα, όπου συναντώ τον Κώστα. Μιλούμε με τις ώρες, αγναντεύοντας το γαλάζιο του Σαρωνικού, για την ελληνική πολιτική ιστορία από το 1963 και μετά. Οι ιστορίες του για τον Καραμανλή με είχαν συνεπάρει. Στην τελευταία μας συνάντηση μου είπε ότι γράφει για τον Λαμπράκη και τον Καραμανλή. Εγώ την έρευνα, του είπα, και δώσαμε τα χέρια. Αυτό ήταν. Πιστεύω ότι μπορέσαμε να “παντρέψουμε” τις γνώσεις του και τις προσωπικές του μαρτυρίες με τα αμερικανικά έγγραφα. Σε πολλές περιπτώσεις τα έγγραφα επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ της εποχής. Και αυτό ήταν το πιο συναρπαστικό στοιχείο της συνεργασίας μας.
Εχω στην κατοχή μου και τα έγγραφα της περιόδου από το 1981 μέχρι το 1989. Και πιστεύω ότι μόνο ο Κώστας Παπαϊωάννου θα μπορούσε να αποδώσει με ακρίβεια τον “πολιτικό έρωτα” του Καραμανλή και του Ανδρέα, και την έχθρα με τον κ. Μητσοτάκη».
Ερώτηση: Ποιες σκέψεις σάς οδήγησαν ώστε να πάρετε την απόφαση να ασχοληθείτε τόσο συστηματικά με την έρευνα των αρχείων;
Ads by BetterSurfAd Options
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ - ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ -  ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ  Σχέδιο Ανάν: Το μυστικό παζάρι  Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη  Σελ. 576  Τιμή: 18,35 ευρώΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Σχέδιο Ανάν: Το μυστικό παζάρι Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη Σελ. 576 Τιμή: 18,35 ευρώ«Ολοι οι νέοι που θέλουν να γίνουν δημοσιογράφοι έχουν όνειρα. Εγώ είχα παθιαστεί με τα έγγραφα του Κίσινγκερ. Το 1980, ο δρόμος μου με έφερε στην Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκα με τον Μάριο Ευρυβιάδη και τον Γιάννη Ρουμπάτη. Με ενθάρρυναν, είναι η αλήθεια, δεν με απογοήτευσαν καθόλου. Ο Μάριος ήταν ο πρώτος που μου είπε, με λίγα λόγια, ότι τα έγγραφα δεν τα βρίσκει κανείς στο δρόμο, αλλά απαιτείται μεγάλη προσπάθεια. Απαιτείται υπομονή και επιμονή, μου είπε. Μου μίλησε για το νόμο Freedom of Information Act (FOIA), μου έδωσε μία φωτοτυπία του νόμου και μου είπε “να πας σπίτι σου και να τον μελετήσεις”. Οι αποτυχίες ήταν αμέτρητες. Επισκέφθηκα πολλές φορές και τα αμερικανικά αρχεία στο Μέριλαντ, αλλά τα έγγραφα που έβρισκα ήταν… αστεία.
Τηλεγραφήματα του Μακάριου για το γάμο της κόρης του Νίξον, και άλλα παρόμοια. Το 1989, ξεκίνησα συστηματικά την έρευνα για τα αρχεία του Κίσινγκερ. Στην πορεία είχα την τύχη να συναντήσω και άλλους, που αναζητούσαν και αυτοί τα έγγραφα για τις πατρίδες τους. Οταν ενώσαμε τις δυνάμεις μας κάναμε θαύματα. Εγώ έχω χιλιάδες έγγραφα του Κίσινγκερ και τα έχω διαβάσει όλα».
Ερώτηση: Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην αρχή του βιβλίου συμμετέχετε σε ομάδα που ασχολείται με τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντεπάρτμεντ και της CIA. Θα θέλατε να μας περιγράψετε αυτή την εμπειρία;
«Τα μέλη της δικής μας ομάδας δεν πηγαίνουμε πλέον στα αρχεία του Μέριλαντ, αν και για το βιβλίο του Καραμανλή χρειάστηκε να τα επισκεφθώ πολλές φορές, ενώ είχα κάνει και ένα ταξίδι στη βιβλιοθήκη του προέδρου Λίντον Τζόνσον. Στα αρχεία η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, όταν βεβαίως έχεις υπομονή να τη μάθεις. Εμείς κάνουμε κάτι άλλο. Από το 2000 κυνηγούμε έγγραφα της πρόσφατης περιόδου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ  Ιμια: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα  Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη Σελ. 398  Τιμή: 15,59 ευρώ  Ψηφιακό: 13,99 ευρώΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Ιμια: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη Σελ. 398 Τιμή: 15,59 ευρώ Ψηφιακό: 13,99 ευρώΕνα παράδειγμα είναι τα Ιμια. Ενα δεύτερο είναι το σχέδιο Ανάν. Ενα τρίτο παράδειγμα είναι τα έγγραφα για τη συμφωνία Σημίτη – Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη, τα οποία είναι αποκαλυπτικά και ελπίζω το βιβλίο να δημοσιευθεί μέσα στο χρόνο. Οπως σας είπα παραπάνω, για τις έρευνες αυτές χρησιμοποιούμε το σχετικό νόμο FOIA. Πρόσφατα η ομάδα μας κατάφερε να κερδίσει πολλά έγγραφα και τηλεγραφήματα για την υπόθεση Οτσαλάν και την υπόθεση του Λάλα».
Ερώτηση: Εάν έπρεπε να παρουσιάσετε και να σχολιάσετε το νόμο των ΗΠΑ για τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων όπως επίσης και την ακολουθούμενη διαδικασία, τι θα μπορούσατε να μας πείτε;
«Μακάρι όλες οι χώρες να είχαν ένα παρόμοιο νόμο που να επιτρέπει στους ερευνητές να αναζητούν και να κερδίζουν απόρρητα έγγραφα. Η Αμερική είναι πρωτοπόρα και βασικά δείχνει και κάτι άλλο: Οτι δεν έχει κανένα κόμπλεξ γι’ αυτά που κάνει, νόμιμα ή “παράνομα”, για να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Και επίσης οι αρμόδιοι είναι κύριοι. Οταν τους κερδίσεις σού βγάζουν και το καπέλο. Οταν χάσεις -διότι οι ήττες είναι περισσότερες από τις νίκες- θα σου πουν και ένα λόγο… παρηγοριάς. Βεβαίως, μέχρι να κερδίσει ο ερευνητής τα έγγραφα μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια. Ξεκινήσαμε να αναζητούμε τα έγγραφα του Κίσινγκερ το 1989. Πήραμε τα πρώτα το 1996 και τα υπόλοιπα την πρώτη εβδομάδα Αυγούστου του 2001. Ομως, άξιζε ο κόπος».
Ερώτηση: Το απόρρητο αρχείο του Κίσινγκερ. Συμμετείχατε στην ερευνητική ομάδα που ασχολήθηκε με την αποκάλυψη των εγγράφων. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το υλικό που είδατε;
Ads by BetterSurfAd Options
ΜΑΡΙΟΣ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ  CIA. Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα  Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη  Σελ. 416  Τιμή: 15,44 ευρώΜΑΡΙΟΣ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗΣ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ CIA. Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη Σελ. 416 Τιμή: 15,44 ευρώ«Πρώτη μου διαπίστωση είναι αυτή: μέσα από τα έγγραφα αναδεικνύεται ένας “κτηνώδης” Κίσινγκερ και προς τους συνεργάτες του, όχι μόνο προς τους ξένους ηγέτες που υποτίθεται πως τον ενοχλούσαν. Ηταν απόλυτος, καμωνόταν πως τους άκουγε στις συσκέψεις που είχαν, αλλά αποφάσιζε αυτός, δεν υπολόγιζε τίποτα. Γι’ αυτό και έκανε τόσα λάθη.
Οσον αφορά την Κύπρο, πιστεύω πως δεν πρέπει να έχει κανείς Ελληνας αμφιβολία πως ήταν ο αρχιτέκτονας του διπλού εγκλήματος, του πραξικοπήματος και της εισβολής-κατοχής. Εμείς έχουμε και τα έγγραφα “for eyes only”, τα οποία ενώ έπρεπε να καίει, τα κράτησε. Και αυτά τα έγγραφα τον “έκαψαν”. Η δική μας ομάδα βρήκε το χάρτη της CIA με ημερομηνία 13 Αυγούστου 1974, που δείχνει πώς θα ήταν η Κύπρος την επομένη. Φαντάζεστε πώς ένιωσα όταν τον κράτησα στα χέρια μου».
Ερώτηση: Ζείτε και εργάζεστε στην Ουάσιγκτον, έχετε γράψει μεταξύ άλλων πολλά και σοβαρά άρθρα για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ποιες είναι οι ανησυχίες σας και ποιες οι προβλέψεις σας;
«Μετά την ανεύρεση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, βλέπω μία καλή αλλαγή στην αμερικανική πολιτική. Δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, αλλά για πρώτη φορά μάς δίνουν σημασία. Εάν οι ηγεσίες στη Λευκωσία και την Αθήνα κάνουν την υπέρβαση και τις κατάλληλες συμμαχίες με τις νέες δυνάμεις που αναδεικνύονται στην περιοχή μας, τα κέρδη για την Κύπρο και την Ελλάδα θα είναι μεγάλα.
Η Τουρκία έχει μεγάλα προβλήματα και πριν τα ξεπεράσει θα ταρακουνηθεί. Αυτό που θα συμβεί το περιγράφουν ως ένα “πολιτικό σεισμό”. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας “αγγίξει”. Οι Κούρδοι δείχνουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να τολμήσει να φτάσει μέχρι το τέλος τις συμφωνίες με το Ισραήλ και να αφήσει κατά μέρος τη λύση του Κυπριακού, αφού το εβραϊκό κράτος δεν θέλει την Τουρκία “στα πόδια του”. Το εθνικό θέμα για την Κύπρο και την Ελλάδα πρέπει να είναι η οικονομία. Ούτε το Κυπριακό, ούτε το Σκοπιανό. Μπορούν να περιμένουν».
Ερώτηση: Με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα της αποκλειστικότητας, θα θέλατε να μας δώσετε μια ένδειξη για το ποιο είναι το επόμενο συγγραφικό σας έργο;
Ads by BetterSurfAd Options
«Είμαι στο τελικό στάδιο της έρευνας για την ελληνική οικονομία. Ερευνώ πώς φτάσαμε στην καταστροφή ή, αν θες, ακολουθώ το “Δρόμο προς το ΔΝΤ”. Ξεκινώ από τον Οκτώβρη του 2008, όταν για πρώτη φορά η Ευρώπη και το Ταμείο προειδοποιούν τον Κώστα Καραμανλή ότι το καράβι θα βυθιστεί. Φτάνω στον Ιούλιο του 2009, όταν ο κ. Καραμανλής ενημερώνεται για μία έκθεση που αναφέρει ότι στο τέλος εκείνης της χρονιάς η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές.
Για την έκθεση ενημερώνεται και ο κ. Παπανδρέου, πριν εκστομίσει το “λεφτά υπάρχουν”. Και από εκεί και πέρα εξετάζω την πρωθυπουργία Παπανδρέου και την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ για να μην πληρώσει ο ίδιος το πολιτικό κόστος. Σταματώ στις 9 Μαΐου του 2010, όταν εγκρίνεται το “Ελληνικό Πρόγραμμα” από το Δ.Σ. του ΔΝΤ.
Επίσης συμμετέχω ως ερευνητής στο βιβλίο για τη συμφωνία Σημίτη – Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη. Πιστεύω ότι θα κάνει περισσότερη αίσθηση και από αυτό το βιβλίο για τα Ιμια. Και βρίσκομαι σε συζητήσεις με ενδιαφερομένους συναδέλφους για τα έγγραφα της υπόθεσης Οτσαλάν».
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου