Ετικέτες

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Η πιθανότητα χρήσης "βρώμικης" βόμβας απο τρομοκράτες... αναφορά ασφαλείας.




10.2.2014


Τρομοκρατικά χτυπήματα σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ε.Ε,σχεδόν παντού είναι με πηχαίους τίτλους αντίστοιχα γεγονότα που φτάνουν από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδονησία και από την Ρωσία μέχρι και την Αυστραλία. Υπάρχει μια γενικότερη ένταση στον πλανήτη που δείχνει πως ακόμα και μικρές ομάδες φανατικών πλέον μπορούν να κάνουν αρκετά ισχυρή ζημιά, αρκεί να βρουν τον τρόπο.



Ένας από τους πλέον ανησυχητικούς τρόπους περιγράφεται στην παρακάτω αναφορά που δείχνει πως υπάρχουν εώς και αρκετές δεκάδες χιλιάδες συσκευές σε κάθε χώρα (!!!!) που περιέχουν ραδιενεργά στοιχεία (από ιατρικές συσκευές μέχρι και εργαστήρια). Αυτά ακόμα και ως απεμπλουτισμένα από τις ραδιενεργές ιδιότητες τους, και με πάρα πολύ μειωμένο στοιχείο μέσης ζωής, παραμένουν επικίνδυνα.

Η χρήση τους και σύνθεση τους , μέσα σε ένα μηχανισμό εκρηκτικής δυνατότητας φέρεται  πάρα πολύ πιθανό να είναι πραγματικότητα μέσα στο επόμενο σύγχρονο διάστημα. Ένα πλήγμα με  εκρηκτικό μηχανισμό που περιέχει τέτοια στοιχεία ( dirty bomb ), θα μπορεί να επιφέρει μεγάλη καταστροφή σε μια αστική περιοχή ή ακόμα περισσότερο σε ένα φυσικό πόρο που θα διανέμεται σε όλα τα σπίτια (π.χ. πλήγμα σε υδραγωγείο ή/και σε δίκτυο διανομής τροφίμων)

Η αναφορά καταδεικνύει ότι απέχουμε πάρα πολύ από το να θεωρούμε κάτι τέτοιο απίθανο και προτρέπει σε ειδικά μέτρα φύλαξης και ολοκληρωτικής αδρανοποίησης υλικών , έτσι ώστε να μην είναι εύκολο η πρόσβαση σε αυτά ακόμα και σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της ενεργής λειτουργίας τους.

Υ.Γ. Υπενθυμίζω πως σχετικό θέμα συζητήθηκε με έντονη ανησυχία μάλιστα στο πλαίσιο των πυρηνικών όπλων , στο 50ο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου.


Για το Geopolitics.com.gr

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

σχετική αναφορά : http://www.nap.edu/catalog.php?record_id=11976

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου