Ετικέτες

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

200.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΕΛΑΒΕ Η ”MARS ONE” Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ!!!!


Image
Αποικίες στον Άρη
Γράφει η Δέσποινα Δημότση
 Η εξερεύνηση του ανθρώπινου είδους δεν σταμάτησε μόνο στην Σελήνη (ταξίδι το οποίο σύμφωνα με άλλους δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ) αλλά τείνει να πάρει σάρκα και οστά και στον πλανήτη Άρη. Ένα σχέδιο αρκετά ριψοκίνδυνο και μια πρωτοβουλία που κανείς δεν ξέρει αν πετύχει παίρνει η Ολλανδική εταιρεία «Mars One» που ευελπιστεί να κάνει πράξη το όνειρο της για αποικία στον Άρη και να εγκαταστήσει εκεί εθελοντές οι οποίοι θα έχουν αποφασίσει να κάνουν αυτό το ταξίδι χωρίς επιστροφή!
                Η «Mars One», που θα είναι έτοιμη για εκτόξευση το 2018, είναι η εταιρεία που θα εγκαταστήσει τους πρώτους κατοίκους στον Άρη οι οποίοι θα είναι ερασιτέχνες αστροναύτες. Θα συνεργαστεί με  δύο μεγάλες εταιρείες, την αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία «Lockheed Martin», που έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τη NASA, και τη βρετανική «Surrey Satellites» (SSTL). H «Lockheed» θα σχεδιάσει το όχημα που σχεδιάζεται να προσεδαφιστεί στον Άρη με πρότυπο το όχημα “Phoenix”, που έφτασε στον πλανήτη το 2008. Το όχημα θα συνεργάζεται με ένα τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη και θα αποτελεί έτσι τον μόνιμο συνδετικό κρίκο για την επικοινωνία με τη Γη. Αυτή η αποστολή θα είναι η πρώτη που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιώτες καθώς τα έσοδα υπολογίζονται να βρεθούν από την «συνδρομή» όσων επιθυμούν να κάνουν αίτηση για το ταξίδι χωρίς επιστροφή καθώς και από ριάλιτυ σόου που θα παρακολουθεί κάθε βήμα των αστροναυτών και επίδοξων κατοίκων του Άρη.
Ads by Media PlayerAd Options
Αν η πρώτη ανθρώπινη αποστολή υλοποιηθεί με επιτυχία, η «Mars One» σκοπεύει να στέλνει πληρώματα στον Άρη κάθε δύο χρόνια. Κανείς από όλους αυτούς τους εθελοντές δεν θα γυρίσει πίσω στη Γη, αλλά όλοι θα απαρτίσουν την πρώτη εξωγήινη αποικία. Ήδη η Mars Οne έχει λάβει πάνω από 200.000 αιτήσεις ενδιαφερομένων για την πρώτη αποστολή. Κάθε αίτηση κοστίζει 75 δολάρια, ενώ όσοι επιλεγούν για το δεύτερο γύρο αξιολόγησης, θα ενημερωθούν έως το τέλος του έτους. Ήδη σε τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν φιλοξενηθεί οι μελλοντικοί Αριανοί δηλώνουν πανέτοιμοι για ένα τέτοιο εγχείρημα και ότι το θέλουν πραγματικά αν και ξέρουν όχι μόνο ότι δεν θα μπορέσουν να γυρίσουν πίσω αλλά και ότι διατρέχουν κινδύνους όπως τα αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας καθ’ οδόν και πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη, το ασθενές βαρυτικό πεδίο του Άρη που απαιτεί ριζική προσαρμογή καθώς θα επιφέρει σημαντική απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας στους αποίκους, αλλά και τη μεγάλη ψυχολογική επίπτωση από την απομόνωση και τις τρομακτικές προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος.
               Οι πιο θετικοί για αυτήν την πρόκληση είναι όσοι δηλώνουν όχι απλά την εγκατάσταση της νέας αποικίας αλλά και την επίτευξη του στόχου με το να γεννηθεί το πρώτο μωρό – ο πρώτος Αριανός, επίσημα – από τους εθελοντές που θα έχουν εγκατασταθεί και έχουν επιζήσει μόνιμα εκεί. Αυτό θεωρούν θα είναι το μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα διότι μην ξεχνάμε ότι ο πλανήτης Άρης είναι μια απέραντη έρημος, στην οποία η ατμόσφαιρα αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα και η μέση θερμοκρασία ανέρχεται στους -63 βαθμούς Κελσίου (θα θυμάστε τις συγκρίσεις των ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών που παρομοίαζαν τις θερμοκρασίες του παγετώνα στην Αμερική με τις θερμοκρασίες στον Άρη).
                Μεγάλης διάρκειας ταξίδια χωρίς επιστροφή σε άλλους πλανήτες, υπάρχουν στα άμεσα σχέδια των επιστημόνων εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα προσεδάφιση στο φεγγάρι του Δία, την Ευρώπη έχει συζητηθεί πολύ πιο πριν από την επιθυμία της πρώτης αποικίας στον Άρη. Με βάση κάποια βακτηρίδια τα οποία έχουν αναπτύξει τη δυνατότητα να επισκευάζουν τον γενετικό τους κώδικα (DΝΑ) ύστερα από βλάβη λόγω ακτινοβολίας κι έτσι μπορούν να επιζήσουν ακόμη και κάτω από ψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των ταξιδιών στο ηλιακό σύστημα ευελπιστούν πως όλα είναι πλέον δυνατά.  Ως και λιγότερο από 15 χρόνια πριν, η γνώση μας σχετικά με το Σύμπαν ήταν τέτοια ώστε γνωρίζαμε μόνο τους πλανήτες εκείνους οι οποίοι περιφέρονται γύρω από το τοπικό μας αστέρι, τον Ηλιο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 333 εξωηλιακοί πλανήτες και 29 πολυπλανητικά συστήματα, σχεδόν όλα από τα οποία ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια. Ένας άλλο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος που έχει προταθεί για να φιλοξενήσει στο μέλλον γήινους είναι και η Αφροδίτη.  Είναι ξεκάθαρο ότι η Αφροδίτη είναι ένα ακραίο παράδειγμα παγκόσμιας θέρμανσης (φαινόμενο του θερμοκηπίου), με μια ατμόσφαιρα ουσιαστικά αποτελούμενη μονάχα από διοξείδιο του άνθρακα, χωρίς καθόλου νερό. Στην πραγματικότητα τα σύννεφα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης περιλαμβάνουν σταγονίδια θειικού οξέος, του οποίου τα διαβρωτικά αποτελέσματα όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά (όξινη βροχή). Ο Άρης είχε νερό στην επιφάνειά του στο παρελθόν, όπως είναι εμφανές από τα πολλά άνυδρα ρυάκια, καθώς επίσης και από τον υδάτινο πάγο στο βόρειο και νότιο πολικό «πηλίκιο». Το νερό ωστόσο, το οποίο ήταν άφθονο την ίδια περίοδο όπου η Γη επίσης είχε πολύ νερό στην ατμόσφαιρα και στην επιφάνειά της, εξαφανίστηκε περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος. Πάνω στις διάφορες αλλαγές που προβαίνουν οι πλανήτες, «πατούν» οι επιστήμονες για να εντάξουν στα σχέδια τους και να οργανώσουν τα μελλοντικά ταξίδια εντός του γαλαξία a Player
               Τα “Voyager” τα οποία έχουν ταξιδέψει ανά τον γαλαξία μας, μας έχουν δώσει αμέτρητες πληροφορίες για τον κάθε πλανήτη ξεχωριστά καθώς και για τα χαρακτηριστικά του. Στον Ποσειδώνα, στον Δία και τον Κρόνο το «Voyager» έχει ανακαλύψει λεπτομέρειες για τα στοιχεία που κυριαρχούν στον κάθε πλανήτη και έχει δώσει αμέτρητες εικόνες. Για παράδειγμα στον Κρόνο οι επιμήκεις κηλίδες στα εντυπωσιακά δαχτυλίδια του δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως κατανοητές. Κάτι ακόμη πιο απρόσμενο ήταν η πυκνή ατμόσφαιρα του δορυφόρου Τιτάνα, που αποτελείται κυρίως από άζωτο με ποσοστό μεθανίου και άλλων χημικών στοιχείων. Σημειώστε ότι ο Κρόνος έχει πολλούς δορυφόρους- 62 σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση- που κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Το Voyager 2 συνέχισε το ταξίδι του προς τον πλανήτη Ουρανό, όπου έφθασε στις 24 Ιανουαρίου του 1986. Ο Ουρανός είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα του οποίου ο άξονας περιστροφής κείται πολύ κοντά στο επίπεδο της ελλειπτικής. Η θερμοκρασία στην κορυφή των νεφών του είναι περίπου-197 βαθμοί Κελσίου, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Στη διάρκεια της διάβασής του το Voyager ανακάλυψε 10 νέους δορυφόρους και πέταξε πολύ κοντά στο φεγγάρι Μιράντα, το οποίο παρουσιάζει ένα ποικιλόμορφο τοπίο με βαθιές κοιλάδες και τεράστιες πεδιάδες. Με όλα αυτά τα στοιχεία ο Ουρανός κατατάσσεται στους πιο περίεργους κοντινούς μας πλανήτες.
              Η πρόοδος της τεχνολογίας μας επιφυλάσσει στο μέλλον πολλές εκπλήξεις όσων αφορά τα ταξίδια και την αποικίες των γήινων μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Όπως οι Αργοναύτες στην Ελληνική Μυθολογία «ταξίδευαν» ανάμεσα στους κόσμους έτσι και η γενιά του 21ου αιώνα είναι έτοιμη να κάνει τα τεράστια βήματα για την ανθρωπότητα με την προσεδάφιση στον Άρη στο άμεσο μέλλον! Σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου