Ετικέτες

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Γαλλία/ Τουρκία: Κύριε Ολάντ, θα θυμηθείτε σήμερα να μιλήσετε στη Τουρκία για τις τρεις Κούρδισσες γυναίκες που εκτελέστηκαν στην χώρα σας;


Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας (κουρδικό ιστόλογιο στη Γαλλία)     (μτφ. Κριστιάν)
undefined
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα επισκεφθεί την Τουρκία τη Δευτέρα. Η επίσκεψη αυτή έρχεται ένα χρόνο μετά τη δολοφονία τριών Κουρδισσών στη καρδιά του Παρισιού, ενώ πρόεκυπταν νέα στοιχεία.
Στις 9 Ιανουαρίου 2013 στο κέντρο του Παρισιού, δολοφονήθηκαν τρεις Κούρδισσες ακτιβιστές: Ήταν η Sakine Cansiz, συν-ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), η Dogan Fidan, εκπρόσωπος του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν, που εδρεύει στις Βρυξέλλες και η Saylemez Leyla, μέλος του κουρδικού κινήματος νεολαίας. 
ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
Ο φερόμενος ως δολοφόνος είναι ο Omer Guney. Μετά τη σύλληψή του στις 17 Ιανουαρίου 2013, η έρευνα εντόπισε ίχνη σκόνης σε μια τσάντα που του ανήκε. Τα μυστηριώδη ταξίδια του στην Τουρκία αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια, μετά την ανακάλυψη του διαβατηρίου του που κρυβόταν πίσω από την κονσόλα ραδιόφωνου του αυτοκινήτου του. Ένα διαβατήριο που αποδεικνύει ότι έκανε αρκετά ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα το 2012, συμπεριλαμβανομένων στις 18 έως τις 21 Δεκ, λίγο πριν τη δολοφονία των Κουρδισσών γυναικών.
Ένα χρόνο μετά τη τριπλή δολοφονία, συγκεντρώθηκαν νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν την πραγματική ταυτότητα του φερόμενου ως δολοφόνου. Οι νέες αποκαλύψεις οδηγούν στην καρδιά του τουρκικού κράτους, αλλά δείχνουν επίσης την ευθύνη των γαλλικών υπηρεσιών.
Στις 12 Ιανουαρίου, μια ηχογράφηση του Ομέρ Guney αναρτήθηκε στο YouTube. 
Η φωνή του φερόμενου ως δολοφόνου επιβεβαιώθηκε από διάφορα άτομα, καθώς και από την Ομοσπονδία Συλλόγων των Κούρδων στη Γαλλία (FEYKA). Ακούγονται τρεις φωνές στην ηχογράφηση. Η μία αποδίδεται στον Ömer Güney, ενώ οι άλλες δύο σε αξιωματικούς της ΜΙΤ, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Guney εξηγεί το σχέδιο του για την εξάλειψη Κούρδων ακτιβιστών κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΙ
Σύμφωνα με τη M6info «οι αστυνομικοί της ποινικής και αντι-τρομοκρατικής ταξιαρχίας  είναι πεπεισμένοι ότι ο άνθρωπος που αποκαλύπτει τις δολοφονικές προθέσεις του σε δύο αγνώστους, είναι όντως ο Ömer Güney. Μερικοί μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων συγγενών του υπόπτου αναγνώρισαν επίσημα τη φωνή του σε αυτή την ηχογράφηση , πριν από την τριπλή ανθρωποκτονία. Οι ερευνητές περιμένουν τώρα τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων για να επιβεβαιώσουν και να επισημοποιήσουν αυτή την πληροφορία. Αλλά γι ‘αυτούς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».
«Η δικαιοσύνη έχει ορίσει δικαστικές ανακριτικές επιτροπές στην Τουρκία και τη Γερμανία, για να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα. Οι Γάλλοι ανακριτές κυνηγούν τον μυστηριώδη αποστολέα του βίντεο στο YouTube. Φέρεται να έχουν στη διάθεση τους τη διεύθυνση e-mail του. Ο  άγνωστος θα μπορούσε στη συνέχεια να τους οδηγήσει στο «σωστό δρόμο », προσθέτει αυτή η υπηρεσία πληροφοριών που ξεκίνησε από το το MSN και τη Μ6.
Η Φιγκαρό( Le Figaro) προσθέτει από τη πλευρά της, ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη παράσχει καμία πληροφορία που θα μπορούσε να αποσαφηνίσει τις γκρίζες ζώνες.
6000 ΕΥΡΩ ΠΛΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
Δύο ημέρες αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου, αποκαλύφθηκε ένα μυστικό έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Ugur Kaan Ayik, επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT), και δύο άλλων υπάλληλων των υπηρεσιών αυτών. Με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2012, ήτοι ένας μήνας πριν από την τελευταία επίσκεψη στην Τουρκία του Omer Guney, το έγγραφο αναφέρεται σε ένα πρόσωπο που ονομάζεται με την κωδική ονομασία «λεγεωνάριος», που φέρεται να έλαβε 6.000 € εμπόδιο για κάλυψη των δαπανών που απαιτούνται για την εξάλειψη της Sakine Cansiz.
Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία των τριών Κουρδισσών γυναικών, αλλά όχι την γνησιότητα του εγγράφου και της ηχογράφησης του Omer Guney. 
«Η οργάνωσή μας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις δολοφονίες των SakineCansiz, LeylaSaylemezκαι FidanDogan.
Ωστόσο, ξεκίνησε μια εσωτερική έρευνα για τους «ισχυρισμούς του τύπου», ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ).
Η Ένωση των Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), το πολιτικό σύστημα του PKK, ζήτησε επίσης εξηγήσεις μετά την αποκάλυψη νέων στοιχείων για τη δολοφονία. 
«Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει αυτό το έγγραφο. Μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, η MIT θα θεωρηθεί υπεύθυνη και εντολοδόχος των δολοφονιών», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Ο Ολάντ πρέπει να βάλει αυτό το φάκελο στη βαλίτσα του
Οι Κούρδοι κατεβαίνουν στους δρόμους για περισσότερο από ένα χρόνο για απαιτήσουν δικαιοσύνης. Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν ακόμη κάνει μια ικανοποιητική δήλωση, ενώ οι ερευνητές δείχνουν την Τουρκία ως υπεύθυνη. Δεν γνωρίζουμε σε πιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα, αλλά σύμφωνα με τον δικηγόρο Antoine Comte, «θα έπρεπε να έχουμε πλήρη στοιχεία της έρευνας σε περίπου ένα χρόνο». Οι νέες αποκαλύψεις μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.
Ένα χρόνο μετά τη σφαγή, ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ετοιμάζεται για μια επίσκεψη στην Τουρκία για τις 27 και 28 Ιανουαρίου. 
Ορισμένες γαλλικέςή και κουρδικές οργανώσεις όπως ο Εθνικός Συντονισμός αλληλεγγύης με το Κουρδιστάν (CNSK) κάλεσαν πρόσφατα τον κ. Ολάντ να βάλει αυτό το ντοσιέ στη βαλίτσα του. 
Με άλλα λόγια, αυτό το φλέγον ζήτημα πρέπει να είναι στο επίκεντρο αυτού του ταξιδιού. 
Σε μια δήλωση, το ΚΚΓ (PCF) θεωρεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να «ζητήσει λογαριασμούς από την τουρκική κυβέρνηση για την τριπλή δολοφονία για την διαλεύκανση της υπόθεσης», «να απαιτήσει τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιώματων για όλους όσους εργάζονται για τη δημοκρατία», «να ζυγίσει με όλο το βάρος του για την ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος και την αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων αυτού του λαού. Αυτό απαιτεί επίσης την απελευθέρωση του Οτζαλάν και την απομάκρυνση του PKK από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και « να ενημερώσει τις τουρκικές αρχές ότι η Γαλλία παραιτείται από το νομοσχέδιο για την αστυνομική και δικαστική συνεργασία με τη Τουρκία».
Ο CLAUDEGUEANTείχε δώσει εγγύηση στις τουρκικές υπηρεσίες 
Η Γαλλία και η Τουρκία υπέγραψαν στις 7 Οκτωβρίου, 2011 μια συμφωνία για αστυνομική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας». 
Αυτή η διεθνής συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο να τεθεί σε ισχύ.
 Ένα νομοσχέδιο για «να επιτραπεί η έγκριση» της συμφωνίας θα υποβληθεί σύντομα στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση. Μόλις εγκριθεί σύμφωνα με την ιεράρχηση των κανόνων, μια διεθνής συμφωνία έχει μεγαλύτερη εξουσία από τους νόμους, σύμφωνα με τον Εθνικό Συντονισμό Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν (CNSK), ο οποίος απαιτεί την αφαίρεση του PKK ως τρομοκρατική οργάνωση από τον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ακύρωση της αντι-κουρδικής συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας.
Στο Παρίσι, ο κύκλος του Γάλλου προέδρου θεωρεί ότι «σήμερα δεν υπάρχει καμία απόδειξη της εμπλοκής των τουρκικών υπηρεσιών», σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro. 
Γιατί επιμένει η Γαλλία στη θέση αυτή που μας θυμίζει την εποχή του Σαρκοζί. 
«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι τουρκικές υπηρεσίες δεν έχουν τίποτα να κάνουν σε αυτή την υπόθεση», είχε δήλωσει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ClaudeGuéant στηνi-Télé, στις 12 Ιανουαρίου 2013.
Οι γαλλικές αρχές κατηγορούνται από της υπόθεσης ΜΠΕΝ ΜΠΑΡΚΑ
«Ελπίζω ότι ο Φρανσουά Ολάντ  θα έχει το θάρρος να θέσει το θέμα στο τραπέζι», δήλωσε από την πλευρά του, ο Antoine Comte, ο δικηγόρος του ενάγοντος, αναφέρει η Φιγκαρό. 
Προσθέτει: «Από της υπόθεσης Μπεν Μπάρκα, η Γαλλία είναι ανίκανη να κατονομάσει ένα κράτος ένοχο μιας πολιτικής δολοφονίας».
Ο Μαροκινός πολιτικός, Μπεν Μπάρκα εξαφανίστηκε στις 29 Οκτωβρίου 1965 στο Παρίσι, και το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. 
Μετά σαράντα επτά χρόνια ποινικής έρευνας, το έγκλημα δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί.
Μαροκινές και γαλλικές πολιτικές δυνάμεις φέρονται να βρίσκονται πίσω από αυτή την απαγωγή που εξακολουθεί να στοιχειώνει τη γαλλική πολιτική ζωή, όπως και η πολιτική δολοφονία του Dulcy September, της εκπρόσωπου του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου στη Γαλλία. 
Δολοφονήθηκε στις 29 Μαρτίου 1988 στο 28 της οδού μικρών στάβλων στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, όπου δολοφονήθηκαν 25 χρόνια αργότερα τρεις Κούρδισσες γυναίκες. Η Dulcie Septemberφέρεται να είχε στην κατοχή της εκρηκτικές πληροφορίες όπως η παράκαμψη από τη Γαλλία (όπλα, πετρέλαιο, άνθρακας και πυρηνική τεχνολογία) του διεθνούς μποϋκοτάζ που ίσχυε τότε κατά της Πρετόριας.
Υποπτεύονται οι γαλλικές υπηρεσίες
Οι νέες πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία των τριών κουρδικών γυναίκών δείχνουν με σαφήνεια τις κρατικές ευθύνες. 
Παρά το γεγονός ότι τα έγγραφα και οι μαρτυρίες οδηγούν κατευθείαν στην καρδιά του τουρκικού κράτους, οι γαλλικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν ενεργά τις κουρδικές δραστηριότητες, είναι επίσης ύποπτες σε αυτή την υπόθεση. 
Στην ηχογράφηση, ο φερόμενος ως δολοφόνος Ομέρ Guney δήλωσε ότι οι Κούρδοι ακτιβιστές παρακολουθούνται «δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο». 
Το γεγονός ότι σχεδόν 250 Κούρδοι συνελήφθησαν μεταξύ 2007 και 2013 είναι η απόδειξη, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέες αποκαλύψεις δεν απαλλάσσονται τις γαλλικές υπηρεσίες.
Οι συνένοχες σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία μπορούν να θεωρηθούν ως ενθάρρυνση για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η συνεργασία αυτή ποινικοποιεί όχι μόνο τις κουρδικές πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά θέτουν τους εκπρόσωπους των Κούρδων στη γραμμή του πυρός των επιθέσεων. 
Η δολοφονία των τριών κουρδικών γυναικών δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα μιας βρώμικης διεθνούς συνεργασίας. 
Η Γαλλία πρέπει να αναθεωρήσει την αντι-κουρδική πολιτική της
Η Γαλλία πρέπει να αναθεωρήσει ριζικά την πολιτική της έναντι του κουρδικού λαού, ο οποίος είναι θύμα μιας άδικης πολιτικής δυτικών χωρών, μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, που υπεγράφη το 1923, που έβαλε τέρμα στη νομική αναγνώριση των εθνικών κουρδικών νομίμων επιδιώξεων σε αντάλλαγμα για ορισμένες εδαφικές παραχωρήσεις. 
Οι Κούρδοι αναμένουν η επίσκεψη του κ. Ολάντ να είναι η αρχή μιας νέας εποχής για τις γαλλικές  σχέσεις με τον κουρδικό λαό. 
Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή, ένα βαθύ ρήγμα, για μια νέα εξωτερική πολιτική βασισμένη στην  ανθρωπότητα, την ειρήνη και την αδελφοσύνη, όχι σε ανάξια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.  
Maxime Azadi
- See more at: http://www.actukurde.fr/actualites/621/hollande-se-souviendra-t-il-des-trois-femmes-kurdes-en-turquie.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου