Ετικέτες

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ρωσικοί πύραυλοι στο Καλινινγκράντ

Ρωσικοί πύραυλοι στο Καλινινγκράντ
Γελοιογραφία του Αλεξέι Γιορς
Δεν βρίσκω τίποτα το περίεργο στην είδηση ότι η Ρωσία φέρεται να έχει εγκαταστήσει στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση συστήματα τακτικών πυραύλων Iskander. Υψηλόβαθμοι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές ότι, σε απάντηση στα σχέδια για την ευρωπαϊκή «αντιπυραυλική ασπίδα», θα τοποθετήσουν τα αντιαεροπορικά, αντιπυραυλικά συστήματα, Iskander κοντά στην Ευρώπη. Γεγονός που δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν συμβεί κάποια στιγμή.

Κορέα: Ο θείος που εκτελέστηκε  
Η συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια προκαλεί απογοήτευση. Ο κόσμος αλλάζει, με την Ευρώπη να μετατρέπεται σε μια στρατηγική περιφέρεια. Στην Ανατολική Ασία συσσωρεύονται σοβαρές αντιφάσεις. Η ανακοίνωση του Πεκίνου ότι η ανατολική θάλασσα της Κίνας αποτελεί ζώνη ελέγχου της αεράμυνάς του, προκάλεσε αναστάτωση στην περιοχή, και όχι μόνο σε αυτή.
Η Κορεατική χερσόνησος βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς έντασης και αυξημένης πολεμικής ετοιμότητας. Ιδιαίτερα μάλιστα, εφόσον ο Βορράς, οι πύραυλοι του οποίου είναι στραμμένοι προς το Νότο, βρίσκεται σε αναβρασμό. Ο θείος που διέθετε μεγάλη επιρροή εκτελέστηκε, και όλοι τώρα σπαζοκεφαλιάζουν, προκειμένου να κατανοήσουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Τα σχόλια περιττεύουν και όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, όπου προσεχώς είναι πιθανή μια επαναχάραξη των συνόρων στη Συρία, στο Ιράκ, μπορεί και αλλού...
Νέος, μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη;
Υπό αυτές τις συνθήκες, μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υφίσταται ένα κλίμα καχυποψίας που συνοδεύεται από συμβολικές ενέργειες. Θα διακινδυνεύσω την υπόθεση ότι τα γεράκια του Πενταγώνου ή του ρωσικού υπουργείου Αμύνης δεν μπορούν ούτε να φανταστούν ότι στην Ευρώπη θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας πόλεμος με τη συμμετοχή των μεγάλων δυνάμεων. Γι’ αυτό και με τόση ηρεμία, χωρίς να λογαριάζουν τυχόν συνέπειες, προβαίνουν σε σειρά κινήσεων. Από τη μια πλευρά δηλαδή, να εγκαθίστανται στοιχεία της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη και από την άλλη, να μετακινούνται ρωσικά πυραυλικά συστήματα κατά μήκος της ζώνης ευθύνης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Αν η αντιπαράθεση ήταν αληθινή, τότε θα το σκέφτονταν εκατό φορές αν τα βήματα που πραγματοποιούν εμπεριέχουν ρίσκο.
Οι επαγγελματίες στρατιωτικοί έχουν την τάση να στρέφουν το βλέμμα στο παρελθόν, να ετοιμάζονται για πολέμους τους οποίους γνωρίζουν, και να βλέπουν τον εχθρό τον οποίο έχουν συνηθίσει. Η Ρωσία το κάνει αυτό τουλάχιστον με ειλικρίνεια, ενώ οι ΗΠΑ καμουφλάρουν τη συγκεκριμένη νοσταλγία μέσω της ιρανικής πυραυλικής απειλής που ουσιαστικά αποτελεί ένα μύθο. Κάτι που υπενθύμισε στο μήνυμά του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ασία: Το καυτό σημείο
Το σημείο του πλανήτη όμως όπου πραγματικά έχει ανέβει το θερμόμετρο βρίσκεται αλλού, στον Ειρηνικό ωκεανό. Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε αυτό. Κάτι που σημαίνει ότι η απειλή στον εχθρό με τους Iskander είναι καθαρά συμβολική, ενώ οι αληθινά σοβαρές ενέργειες πρέπει να γίνουν στην Άπω Ανατολή. Προκειμένου έστω να θυμούνται εκεί ότι υπάρχει και η Ρωσία.
Ο Φιόντορ Λουκιάνοφ είναι πρόεδρος του προεδρείου του Συμβουλίου εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου