Ετικέτες

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Πηγή: ITAR-TASS
Κοινό ρωσο-γερμανικό σχέδιο είναι η δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ευρώπη. Το σχέδιο θα υλοποιήσουν η εταιρία «Mezhregionsoyuzenergo» μαζί με την γερμανική, SoWiTec. Η τελευταία έχει εμπειρία σε αυτό τον τομέα από έργα σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη έως τη Λατινική Αμερική.

Οι Γερμανοί επέλεξαν την ακτή της Λευκής Θάλασσας, όπου ο αέρας είναι 7,5 m/s και φυσά διαρκώς. Ακόμη και στις περιοχές με μέτριο άνεμο ταχύτητας 5 m/s, οι μονάδες μπορούν σε μια έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου να παράγουν εκατοντάδες εκατομμυρίων κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος το χρόνο. Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι θαλάσσιες ακτές είναι ιδανικές γι’ αυτό, στο Αρχάνγκελσκ θα φτιαχτεί ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ευρώπη. Σε πρώτο στάδιο η ισχύς των πενήντα ηλεκτροπαραγωγών γεννητριών του θα είναι 150-200 MW. Αυτό είναι αρκετό για να τροφοδοτηθεί με ενέργεια μια πόλη με πληθυσμό 100 χιλιάδων κατοίκων.
Το έργο θα κοστίσει 400 εκ. ευρώ, ενώ προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2015-2016. Ισως όμως, απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωσή του, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν δημιουργηθεί άλλες ανάλογης έκτασης εγκαταστάσεις στη Ρωσία. Η απόσβεση του αιολικού πάρκου της Ρωσίας εκτιμάται στα 15 χρόνια, αντίθετα με τα 7 έως 10 που είναι το σύνηθες για ανάλογα έργα στην Ευρώπη, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος ή από τις τοπικές αρχές.
Πειραματικό στάδιο
Όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της «Mezhregionsoyuzenergo», Γιούρι Σουλγκίν, έργα όπως αυτά παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το μέλλον, και, προς το παρόν, στη Ρωσία αποτελούν κυρίως ένα πεδίο πεδίο. Όπως και να’ χει, οι εταιρείες που μετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος επισημαίνουν την αναγκαιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού τονίζουν ότι οι παραδοσιακές θα ακριβαίνουν στο μέλλον, και ως το 2030 οι τιμές θα πενταπλασιαστούν (!). Δεν διαφεύγει φυσικά της προσοχής το γεγονός ότι οι κατασκευασμένοι από την εποχή ακόμη της ΕΣΣΔ θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, παλιώνουν με ταχείς ρυθμούς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το τεχνικά εφικτό δυναμικό αιολικής ενέργειας στη Ρωσία είναι σήμερα περίπου 6200 κιλοβατώρες το χρόνο, ποσότητα που ξεπερνά αρκετές φορές τον σημερινό όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Να σημειωθεί πως στη Ρωσία σήμερα υπάρχουν αιολικά πάρκα τα οποία είχαν τεθεί σε λειτουργία από παλιά. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το «Κουλικόβο» στην περιφέρεια του Καλινινγκράντ, ισχύος 5,1 MW. Οι πρώτες αιολικές εγκαταστάσεις είχαν κατασκευαστεί εκεί το 1998 ενώ κατόπιν, το 2002, οι αρχές της περιοχής, μαζί με το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Δανίας, έφτιαξαν μερικές ακόμη ανεμογεννήτριες καθιστώντας του αιολικούς σταθμούς ενέργειας του Κουλικόβο το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Ρωσία.
Επιπλέον, έχουν ενταχθεί σε ένα ενιαίο δίκτυο λειτουργίας οι αιολικοί σταθμοί της Τιουλκίντι στο Μπασκορτοστάν (ισχύς 2,2 MW), της Καλμίκια (1 MW) και της Μαρποσάντσκαγια στην Τσουβασία (0,2 MW). Δεν συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο οι σταθμοί της Αναντίρ στην Τσουκότκα (2,5 MW), του Πολικού Κύκλου (Ζαπολιάριγε) στη Δημοκρατία του Κόμι (1,5 MW), του Νικόλσκογε στη νήσο Μπέρινγκ στην Καμτσάτκα (1,2 MW), της Μαρκίνσκαγια στην περιφέρεια Ροστόβ (0,3 MW). Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φτιαχτεί στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και στις αρχές εκείνης του 2000. Μικροί αιολικοί σταθμοί, οι οποίοι εξυπηρετούν κυρίως τις ιδιωτικές ανάγκες επιχειρήσεων, είναι τοποθετημένοι επίσης στις περιφέρειες Μούρμανσκ, Λενινγκράντ, Αρχάνγκελσκ, Σαράτοβ και Άστραχαν. Η συνολική καταμετρημένη ισχύς των αιολικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι 17-18 MW.
Το άρθρο είναι βασισμένο σε δημοσιεύματα της RBC Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου