Το αυτόματο τυφέκιο «Καλάσνικοφ» (ΑΚ) μαζί με το αεροπλάνο των αδελφών Ράϊτ (Wright) και το αυτοκίνητο Ford, θεωρείται ως μία από τις τρεις σημαντικότερες εφευρέσεις του ΧΧ αιώνα, που άλλαξαν ριζικά τη ζωή της ανθρωπότητας.

Τα αυτόματα της σειράς AK είναι το πιο διαδεδομένο όπλο στον κόσμο. Το «Καλάσνικοφ» έχει κατασκευαστεί σε διάφορες εκδοχές και τροποποιήσεις και αποτελεί το βασικό ελαφρύ φορητό όπλο των Ενόπλων Δυνάμεων σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Τη δυνατότητα για μια τόσο μαζική παραγωγή, την εξασφάλισαν τα απαράμιλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του ρωσικού όπλου.
Απλότητα και αξιοπιστία
Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ κατάφερε να πετύχει τον βέλτιστο συνδυασμό μιας σειράς τεχνικών χαρακτηριστικών που εξασφαλίζουν υψηλή απόδοση και εξαιρετική αξιοπιστία του όπλου στη μάχη. Ανάμεσά τους, η απλότητα του σχεδιασμού και η ευκολία απόσυναρμολόγησης-συναρμολόγησης του όπλου, η ιδιοφυώς απλή σχεδίαση του μηχανισμού κλείστρου, η δυνατότητα απόρριψης των καλύκων χωρίς να μπλοκάρει το όπλο, η αντοχή σε κάθε λογής ρύπους και η δυνατότητα χρήσης υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. 
undefined
Μιχαήλ Καλάσνικοφ. Πηγή: RIA Novosti
Το ΑΚ δεν μπλοκάρει ποτέ και πυροβολεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση κατά την οποία σε μια διεθνή έκθεση, μετά από μια επίδειξη παρατεταμένης χρήσης, οι δοκιμαστές άκουσαν θόρυβο από χτυπήματα αντικειμένου μέσα στο όπλο, ενώ πυροβολούσε ασταμάτητα. Αφού το άνοιξαν, βρήκαν ένα κομμάτι από κάλυκα. Αλλά αυτό το ξένο σώμα δεν εμπόδιζε με τίποτα το αυτόματο να βάλει κατά ριπάς χωρίς εμπλοκή... Ο ίδιος ο Καλάσνικοφ, είχε αστειευτεί για τη λειτουργικότητα του δημιουργήματός του, λέγοντας: «Για να πυροβολήσει κάποιος με ένα AK, χρειάζεται να χρησιμοποιήσει μόνο το ένα μάτι και τον δείκτη του χεριού του».
Σε όλες τις γωνιές του κόσμου, στρατιώτες από διάφορους στρατούς μιλάνε για το τυφέκιο «Καλάσνικοφ» μόνο με καλά λόγια, στον υπερθετικό βαθμό. Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο Μιχαήλ Τιμοφέεβιτς, το 1947 ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή του: Να αναπτύξει ένα προϊόν που θα είναι απολύτως κατανοητό από τον πιο απλό στρατιώτη. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή, στο όπλο του δεν υπάρχει τίποτα το περιττό. Κάθε κομμάτι του, είναι «σαν να ζητάει από μόνο του να τοποθετηθεί στη θέση που του έχει παραχωρηθεί».
«Σε ένα συμπόσιο ακούστηκε, ότι στο Βιετνάμ, το 30% περίπου των απωλειών των αμερικανικών ΕΔ οφείλονταν κυρίως στις «εμπλοκές»  που παρουσίαζε ο αμερικανικός ελαφρύς φορητός οπλισμός», θυμήθηκε ο Καλάσνικοφ. «Από το AK, δεν είχαμε ποτέ μια τόσο πικρή στατιστική. Απλά, το αυτόματο, δεν μπλόκαρε ποτέ. Ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες λειτουργίας, στη λάσπη, σε σκόνη, με υψηλή υγρασία, ακόμα και σε θερμοκρασίες-φωτιά, το αυτόματο «Καλάσνικοφ», εκπλήρωνε την αποστολή, για την οποία είχε σχεδιαστεί: Να λειτουργεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης».
Σύμβολο κατά του ιμπεριαλισμού
Εάν στον παγκόσμιο χάρτη, χρωματίσετε με ένα χρώμα τις χώρες που χρησιμοποιούν το AK, αυτό το χρώμα θα κυριαρχήσει σχεδόν παντού. Τα τελευταία 60 χρόνια έχουν παραχθεί πάνω από 100 εκατομμύρια «Καλάσνικοφ» όλων των εκδόσεων και τροποποιήσεων. Τα AK χρησιμοπποιούνται σε  περισσότερες από 100 χώρες. Κατασκευάζονται ή έχουν κατασκευαστεί στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ανατολική Γερμανία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Κίνα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βόρειο Κορέα, τη Γιουγκοσλαβία...
«Κάποτε, στη διάρκεια παραδόσεων μαθημάτων στη Σχολή Πολέμου στη Μόσχα, μαζί με άλλους κορυφαίους σχεδιαστές φορητών όπλων, έτυχε να μιλήσω μπροστά σε ακροατές από σοσιαλιστικές και αναπτυσσόμενες χώρες. Στην πραγματικότητα, «φοιτητές» μου ήταν η στρατιωτική ελίτ των φιλικά προσκείμενων σε εμάς -την εποχή εκείνη– αφρικανικών και ασιατικών κρατών», θυμάται ο Καλάσνικοφ. «Πριν προλάβω να τελειώσω την εισήγησή μου, σηκώθηκε ένας εύσωμος αφρικανός κρατώντας ένα μικρό σημαιάκι στο χέρι. Ήταν ο υπουργός Άμυνας της Μοζαμβίκης. Θέλω, είπε, να θυμίσω -με ευγνωμοσύνη στον σεβαστό σχεδιαστή- ότι η εικόνα του όπλου του βρίσκεται στο εθνόσημο της νεαρής Δημοκρατίας μας. Έγινε σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία μας εναντίον του ξενόφερτου ιμπεριαλιστικού ζυγού. Βρίσκεται δίπλα με ένα ανοιχτό βιβλίο, που συμβολίζει τη μάχη για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και με ένα τσαπί, το σύμβολο της ελεύθερης εργασίας...».
Οι ανταγωνιστές βλέπουν την πλάτη του
Το μόνο όπλο που μπορεί να συναγωνιστεί το ΑΚ σε «δημοτικότητα» είναι ίσως, το βελγικό FN FAL, το οποίο δημιουργήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα από το AK-47. Το FAL χρησιμοποιείται από τις ΕΔ 55 χωρών και παράγεται σε 13 χώρες σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Εοπίσης, συγκρίνοντας τους όγκους παραγωγής του «Καλάσνικοφ» με το αμερικανικό τυφέκιο M16, η ζυγαριά κλίνει -και πάλι- υπέρ του ΑΚ. Συνολικά έχουν παραχθεί 10 εκατομμύρια κομμάτια όλων των μοντέλων M16, που υπηρετούν σε 27 χώρες. Έτσι, εμφανίζεται το παράδοξο, στον οπλισμό αρκετών στρατών στον κόσμο να συνυπάρχουν τα αμερικανικά M16 με τα ρωσικά AK.
Τον Μάρτιο του 2001, στις ΗΠΑ ιδρύθηκε ο Σύλλογος Συλλεκτών Οπλων Καλάσνικοφ, KCA (Kalashnikov Collectors Accosiation). Ο πρόεδρος του, Τζο Ανκόνα από την Αριζόνα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αποφάσισε να συγκεντρώσει όλους τους ανθρώπους που είχαν ενθουσιαστεί από τα όπλα του σειράς Καλάσνικοφ. Ο Σύλλογος έχει μέλη από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ελβετία, την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία. Τους ενώνει η πεποίθηση ότι το AK είναι ένα ιδιοφυές σχέδιο που δεν υπάρχει ανάλογο του στον κόσμο. Και κάθε συλλέκτης ονειρεύεται στα κρυφά να δημιουργήσει κάτι το δικό του. Θα μπορέσει άραγε κάποια στιγμή να ξεπεράσει σε τέχνη το Δάσκαλο;
Κάποτε ο Καλάσνικοφ παραδέχτηκε ότι ο ίδιος θα σφίξει πρώτος το χέρι σε αυτόν που θα δημιουργήσει ένα καλύτερο αυτόματο. «Ακόμα στέκομαι με το χέρι τεντωμένο!», είπε ο θρυλικός σχεδιαστής. Αυτή τη χειραψία όμως, δεν θα μπορέσει πια να την δώσει. 
Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο ή στη σελίδα μας στο Facebook!