Ετικέτες

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Ε.Ε. (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ)


Α)«Η Βρετανία θα απομονωθεί αν αποχωρήσει από την Ε.Ε.»


Για τη μεγάλη ζημία στη βρετανική οικονομία προειδοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ

Μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα ήταν μία φοβερή απόφαση που θα κόστιζε δισεκατομμύρια στερλίνες και θα οδηγούσε στην απομόνωση την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ.Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμμετοχής της χώρας του στην Ε.Ε. προτού πραγματοποιήσει δημοψήφισμα σε περίπτωση επανεκλογής του το 2015, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βρετανία σε αποχώρηση από την ΕΕ στην οποία εντάχθηκε το 1973.

Ο Μέιτζορ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1990 ως το 1997, υποστήριξε τις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε., αλλά είπε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να είναι ρεαλιστική ως προς το τι μπορεί να επιτύχει.
Σε ομιλία του προς ηγέτες του επιχειρηματικού χώρου στο Institute of Directors, ο Μέιτζορ δήλωσε ότι η Βρετανία θα πληρώσει βαρύ τίμημα σε περίπτωση αποχώρησής της.
«Σε έναν κόσμο επτά δισεκατομμυρίων πολιτών, η νήσος μας θα απομακρυνθεί κι άλλο από τους στενότερους και μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους μας, την ώρα που εκείνοι κάνουν στενότερη τη σχέση τους. Αυτό δεν έχει καμιά λογική», είπε ο Μέιτζορ.
«Η Ε.Ε. θα μειωνόταν. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα απομονωνόταν. Δεν είμαι ένθερμος ευρωπαϊστής, αλλά θα ήταν επιζήμιο σενάριο και για τις δύο πλευρές: ένα αληθινά φοβερό αποτέλεσμα για όλους μας», δήλωσε ο Μέιτζορ στην Daily Telegraph.
Η διαμάχη για τον ρόλο της Βρετανίας στην Ευρώπη κυριαρχεί στο Συντηρητικό Κόμμα τις τελευταίες δεκαετίες και έπαιξε ρόλο στην πτώση αμφότερων των προκατόχων του Κάμερον – του Μέιτζορ και της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Τον περασμένο μήνα ο Μέιτζορ δήλωσε ότι το Συντηρητικό Κόμμα μπορεί να χάσει στις επόμενες εκλογές αν συνεχίσει να σπαράσσεται από έριδες σχετικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε.
Στην ομιλία του προς τους επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων, ο Μέιτζορ δήλωσε ότι αν η Βρετανία αποχωρούσε από την Ε.Ε., θα έχανε ξένες επενδύσεις, θέσεις εργασίας και κύρος. Εκτός Ε.Ε., θα αναγκαζόταν να πληρώνει για να αποκτά πρόσβαση στην ενιαία αγορά και θα αναγκαζόταν να εφαρμόζει ευρωπαϊκούς κανόνες χωρίς καμιά δυνατότητα να επηρεάσει την διαδικασία καθορισμού τους, υπογράμμισε.
Newsbeast
=========================================================================================

Β)«Όχι» Κομισιόν στα βρετανικά σχέδια


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
undefined
Την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για την επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση μεταναστών από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας του.
Την ώρα που το αντιμεταναστευτικό ρεύμα ενισχύεται στη Βρετανία και ο Ντέιβιντ Κάμερον βλέπει τους υποστηρικτές του να στρέφονται προς το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Independence Party) αναγκάζεται να λάβει μία πιο σκληρή στάση στην είσοδο μεταναστών στη χώρα.
Όπως έκανε γνωστό, ο Κάμερον σχεδιάζει να τροποποιήσει την βρετανική νομοθεσία ώστε οι νέοι μετανάστες στη χώρα να πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες πριν να είναι σε θέση να ζητήσουν και να λάβουν επιδόματα ανεργίας, στέγασης.
Επιπλέον, οι μετανάστες θα χάνουν το δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας έπειτα από έξι μήνες εκτός εάν αποδεικνύουν ότι έχουν απτές πιθανότητες να βρουν μια θέση εργασίας.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν ανέφερε ότι θα αντιταχθεί σε οιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας κίνησης των προσώπων εντός της ΕΕ.
Η αντίδραση ήρθε από την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία τόνισε ότι αν η Βρετανία θέλει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά, οφείλει να το πει.
«Εάν η Βρετανία θέλει να παραμείνει στην ενιαία αγορά, ισχύει η ελεύθερη κυκλοφορία. Δεν μπορείτε να
έχετε και την πίτα σας ολόκληρη και τον σκύλο σας χορτάτο, κ. Κάμερον!», δήλωσε χαρκατηριστικά η κ.
Ρέντινγκ.
elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου