Ετικέτες

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

77 φωτογραφίες που σημάδεψαν τον κόσμο

[Επιμέλεια: John Ball]

Έγραψαν ιστορία, δημιούργησαν προσωπικότητες-σύμβολα, σόκαραν τον κόσμο, μετέφεραν τον απλό λαό στα πεδία των μαχών και έδωσαν μηνύματα ανθρωπιάς (ή συχνά και το αντίθετο).
Λένε ότι μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις, γι' αυτό με το μεγαλύτερο σεβασμό σε αυτά τα μοναδικά φωτογραφικά στιγμιότυπα που σημάδεψαν τον κόσμο, θα αφήσουμε αυτές τις εικόνες να μιλήσουν ....

1.

Ένα κορίτσι σε απομόνωση για προσυμπτωματικό έλεγχο ακτινοβολίας κοιτάζει το σκύλο της μέσα από ένα παράθυρο στο Nihonmatsu, Ιαπωνία 14 Μαρτίου. (Yuriko Nakao / Reuters)

2.

Ένας Βορειοκορεάτης κουνά το χέρι του καθώς ένας Νοτιοκορεάτης σκουπίζει τα δάκρυα, μετά από ένα γεύμα συνάντησης κατά τη διάρκεια της ενδο-Κορεατικής προσωρινής επανένωσης οικογενειών στο θέρετρο του Όρους Kumgang στις 31 Οκτωβρίου 2010. Σε τετρακόσια τριάντα έξι Νοτιοκορεάτες επετράπηκε να περάσουν τρεις ημέρες στη Βόρεια Κορέα για να συναντήσουν 97 Βορειοκορεάτες συγγενείς τους, τους οποίους είχαν χωρίσει από τον πόλεμο του 1950-1953. (Kim Ho-Young / Reuters)

3.

Η εμβληματική φωτογραφία του ανθρώπου που σταμάτησε τα τανκ, του άγνωστου επαναστάτη που στάθηκε μπροστά σε έναν ουλαμό κινεζικών αρμάτων σε μια πράξη αψήφισης που ακολούθησε τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν του 1989. (Jeff Widener / AP)

4.

Μια σκύλα με το όνομα "Leao" κάθεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στον τάφο του αφεντικού της, που πέθανε στις καταστροφικές κατολισθήσεις κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 15 Ιανουαρίου 2011. (Vanderlei Almeida / Getty Images)

5.

Ο Πελέ και Άγγλος αρχηγός Μπόμπι Μουρ ανταλλάσσουν φανέλες το 1970 ως ένδειξη αμοιβαίου σεβασμού κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου που είχε αμαυρωθεί από το ρατσισμό. (Via reddit.com)

6.

undefined
Ο αιχμάλωτος πολέμου Horace Greasley αντιμετωπίζει προκλητικά τον Heinrich Himmler κατά τη διάρκεια επιθεώρησης του στρατοπέδου στο οποίο ήταν έγκλειστος. Ο Greasley επίσης είχε δραπετεύσει απ' το στρατόπεδο και είχε επιστρέψει σ' αυτό πάνω από 200 φορές προκειμένου να συναντιέται κρυφά με μια τοπική Γερμανίδα την οποία είχε ερωτευτεί. (telegraph.co.uk)

7.

Ένας Γερμανός κρατούμενος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που απελευθερώθηκε από τη Σοβιετική Ένωση, επανασυνδέεται με την κόρη του. Το παιδί δεν είχε δει τον πατέρα της από τότε που ήταν ενός έτους. (Helmuth Pirath / Via worldpressphoto.org)

8.

Χριστιανοί προστατεύουν μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια προσευχής εν μέσω των εξεγέρσεων στο Κάιρο της Αιγύπτου, το 2011. (Via Twitter: @NevineZaki)

9.

Ο οκτάχρονος Christian Golczynski δέχεται τη σημαία προς τιμήν του πατέρα του, Μόνιμου Λοχία Πεζοναυτών Marc Golczynski, κατά τη διάρκεια ενός μνημόσυνου. Ο Marc Golczynski πυροβολήθηκε σε περιπολία κατά τη δεύτερη περιοδεία του στο Ιράκ (στην οποία είχε εθελοντικά πάει) μόλις λίγες εβδομάδες πριν επιστρέψει στην πατρίδα του (Daily News Journal, Aaron Thompson, File / AP)

10.

Μητέρα παρηγορεί το γιο της στο Concord της Αλαμπάμα, κοντά στο σπίτι του, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν τυφώνα, τον Απρίλιο του 2011. (Jeff Roberts / AP)

11.

O Greg Cook αγκαλιάζει τη σκύλα του Coco ύστερα απ' την εύρεση της μέσα στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Αλαμπάμα μετά τον Τυφώνα το Μάρτιο του 2012. (The Decatur Daily, Gary Cosby Jr / AP)

12.

Ένας στρατιώτης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν στέκεται σε στάση προσοχής την παραμονή της ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν από το Σουδάν. (Goran Tomasevic / Reuters)

13.

Ο εφημέριος του Ναυτικού Luis Padillo δίνει την τελευταία μετάληψη σε ένα στρατιώτη χτυπημένου από πυρά ελεύθερου σκοπευτή κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης στη Βενεζουέλα. (Héctor Rondón Lovera) (Via iconicphotos.wordpress.com)

14.

Ο Harold Whittles ακούει για πρώτη φορά ύστερα απ' την τοποθέτηση ενός ακουστικού από έναν γιατρό στο αριστερό του αυτί. (Jack Bradley, date unknown / Via thehighdefinite.com)

15.

Εβραίοι κρατούμενοι τη στιγμή της απελευθέρωσής τους από ένα "τρένο του θανάτου" εγκλείστων των στρατοπέδων κοντά στον Έλβα το 1945. (Περισσότερες φωτογραφίες και την πλήρη ιστορία εδώ.) (Via hfcsd.org)

16.

Ο Robert Peraza σταματάει στο όνομα του γιου του στο Μνημείο της 9/11 κατά τη διάρκεια του δέκατων επετειακών εκδηλώσεων στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. (Justin Lane-Pool / Getty Images)

17.

H Terri Gurrola επανενώνεται με την κόρη της ύστερα από υπηρεσία 7 μηνών στο Ιράκ. (projects.ajc.com / Via polichicksonline.com)

18.

undefined
Αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται κατά τη διάρκεια της απόβασης της Νορμανδίας την D-Day στις 6 Ιουνίου 1944. (en.wikipedia.org)

19.

Ο απόστρατος Αρχηγός της Αστυνομίας στη Φιλαδέλφια Ray Lewis συλλαμβάνεται για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Occupy Wall Street το 2011. (johnnymilano.com)

20.

Ένας μοναχός προσεύχεται για έναν ηλικιωμένο άνδρα που πέθανε ξαφνικά ενώ περίμενε το τρένο στο Shanxi Taiyuan, Κίνα. (Asianewsphoto / Reuters)

21.

"La Jeune Fille a la Fleur," μια φωτογραφία από τον Marc Riboud, δείχνει μια νεαρή πασιφίστρια την Jane Rose Kasmir να τοποθετεί ένα λουλούδι στις ξιφολόγχες της φρουράς στο Πεντάγωνο κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στο Βιετνάμ στις 21 Οκτωβρίου 1967. Η φωτογραφία θα γινόταν τελικά το σύμβολο του κινήματος της δύναμης των λουλουδιών.

22.

Ο χαιρετισμός της Μαύρης Δύναμης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968: οι Αφροαμερικανοί αθλητές Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος υψώνουν τις γροθιές τους ως μια χειρονομία αλληλεγγύης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968. Ο Αυστραλός ασημένιος Peter Norman φορούσε μια κονκάρδα του Ολυμπιακού Πρότζεκτ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προς υποστήριξη της διαμαρτυρίας τους. Αμφότεροι οι Αμερικανοί εκδιώχθηκαν από τους αγώνες, ως συνέπεια. (Associated Press / AP)

23.

Ένας πυροσβέστης δίνει νερό σε ένα κοάλα κατά τη διάρκεια των καταστρεπτικών πυρκαγιών του Μαύρου Σαββάτου που έκαψε όλη τη Βικτώρια, Αυστραλία, 2009.

24.

Οι δημοσιογράφοι Euna Lee και Laura Ling, που είχαν συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα και καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας, επανενώνονται με τις οικογένειές τους στην Καλιφόρνια μετά από μια επιτυχή διπλωματική παρέμβαση των ΗΠΑ. (Robyn Beck / Getty Images)

25.

undefined
Ένας Ρώσος βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γονατίζει όταν βρίσκει το άρμα μέσα στο οποίο πέρασε τον πόλεμο να στέκεται σε μια μικρή ρωσική πόλη ως μνημείο. (Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.) (Via englishrussia.com)

26.

Μέσα σε ένα θάλαμο αερίων του Άουσβιτς

27.

Χειρουργός καρδιάς μετά από (επιτυχημένη) μεταμόσχευση καρδιάς που διήρκεσε 23 ώρες. Η βοηθός του εξαντλημένη κοιμάται στη γωνία.

28.

Ο Diego Frazão Torquato, ένας 12-χρονος Βραζιλιάνος παίζει βιολί στην κηδεία του δασκάλου του. Ο δάσκαλος του τον είχε βοήθησε να ξεφύγει από τη φτώχεια και τη βία με τη μουσική.

29.

Ένας Ρώσος στρατιώτης παίζει ένα εγκαταλελειμμένο πιάνο στην Τσετσενία το 1994.

30.

Ο νεαρός άνδρας μόλις ανακάλυψε ότι ο αδελφός του σκοτώθηκε.

31.

O αστροναύτης του Apollo 11 Edwin Aldrin φωτογραφίζει αυτή την εμβληματική φωτογραφία, μια άποψη του αποτυπώματός του στο σεληνιακό έδαφος, ως μέρος ενός πειράματος για τη μελέτη της φύσης της σεληνιακής σκόνης και των επιπτώσεων της πίεσης στην επιφάνεια κατά την ιστορική πρώτη επανδρωμένη προσελήνωση τον Ιούλιο του 1969. Credit: NASA

32.

Η πρώτη φωτογραφία στον κόσμο. Αιώνες προόδου στη χημεία και την οπτική, συμπεριλαμβανομένου της εφεύρεση της κάμερα obscura, έθεσαν τις βάσεις για την πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ. Το 1826, ο Γάλλος επιστήμονας Joseph Nicéphore Niepce, τράβηξε αυτή την φωτογραφία, με τίτλο Θέα από το παράθυρο στο Le Gras, απ' το σπίτι της οικογένειάς του. Ο Niepce έφτιαξε τη φωτογραφία του—που δείχνει την αυλή του και κτίσματα που φαίνονται από το παράθυρο του πάνω ορόφου του σπιτιούεκθέτοντας μια λεπτή πλάκα υμένιου στην κάμερα obscura για αρκετές ώρες στο περβάζι του. (Photograph by Joseph Nicéphore Niépce)

33.

Η εμβληματική φωτογραφία μιας γυναίκας που δέχεται δακρυγόνα στην Κωνσταντινούπολη και που έγινε σύμβολο των διαμαρτυριών στην Τουρκία. Φορώντας ένα απλό κόκκινο φόρεμα, η γυναίκα ψεκάζεται στο πρόσωπο και στέκεται ακίνητη σε μια σειρά από φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον Osman Orsal για λογαριασμό του Reuters. Η εικόνα εξακολουθεί να μοιράζεται σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ως σύμβολο του τουρκικού κινήματος διαμαρτυρίας.

34.

Η κηδεία του Zanjeer του σκύλου που έσωσε χιλιάδες ζωές κατά τη διάρκεια των εκρήξεων στη Βομβάη τον Μάρτιο του 1993. Ο Zanjeer κατάφερε να εντοπίσει πάνω από 3.329 κιλά εκρηκτικής ύλης RDX , 600 πυροκροτητές , 249 χειροβομβίδες και 6406 πυρομαχικά. Κηδεύτηκε με τιμές το 2000.

35.

Ο άνθρωπος που έπεσε από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 11/9. «The Falling Man».

36.

Γιος προσπαθεί να σηκώσει τον αλκοολικό πατέρα του.

37.

Αγκαλιασμένο ζευγάρι στα συντρίμμια ενός εργοστασίου που κατέρρευσε.

38.

Ηλιοβασίλεμα στον Άρη.

39.

undefined
Οι τάφοι ενός ερωτευμένου ζευγαριού: Μιας καθολικής γυναίκας και του Προτεστάντη συζύγου της, Ολλανδία , 1888.

40.

Ένας εύζωνας στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο δακρύζει κατά τη διάρκεια μιας σιωπηρής διαδήλωσης με τα μαύρα που έγινε στο Σύνταγμα στις 29-8-2007 για τις φωτιές που συντάραξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007.

41.


undefined
Ρώσοι στρατιώτες προετοιμάζονται για την μάχη του Κουρσκ, Ιούλιος του 1943.

42.

Αδερφές ποζάρουν για την ίδια φωτογραφία τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές, χρόνια μετά. (Via blameitonthevoices.com)

43.

Ανατολή της Γης: Μια φωτογραφία τραβηγμένη από τον αστροναύτη William Anders κατά τη διάρκεια της αποστολής του Apollo 8 το 1968.

44.

Ο Αυστραλός Scott Jones φιλιά την Καναδή φίλη του Alex Thomas που έχει ριχτεί κάτω από ασπίδα ενός αστυνομικού στο Βανκούβερ, Βρετανική Κολούμπια. Οι Καναδοί εξεγέρθηκαν ύστερα αφότου οι Vancouver Canucks έχασαν το Κύπελλο Stanley από τους Boston Bruins. (Rich Lam / Getty Images)

45.

Ο επιζών του Pearl Harbor του Ντάλας Houston James έχει κατακλυστεί από συγκίνηση καθώς αγκαλιάζει το Μόνιμο Λοχία Πεζοναύτη Mark Graunke Jr κατά τη διάρκεια του Εορτασμού των Βετεράνων του Ντάλας στο Dallas City Hall το 2005. Ο Λοχίας Graunke, ο οποίος ήταν μέλος μιας ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών των Πεζοναυτών, έχασε ένα χέρι, πόδι, και ένα μάτι, ενώ απενεργοποιούσε μια βόμβα στο Ιράκ, τον Ιούλιο του 2004. (Jim Mahoney/Dallas Morning News / AP)

46.

undefined
Στις 9 Μαίου 1936 η απεργία που ξεκίνησε απ' τους καπνεργάτες στη Θεσ/νικη είναι κάτι παραπάνω από γενική. Ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς είναι απόλυτος: οι Αρχές πρέπει να χτυπήσουν τους διαδηλωτές στο ψαχνό. Στις 10:30 το πρωί στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας πέφτει νεκρός ο νεαρός αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Ο θρήνος της μητέρας του πάνω στο πτώμα του γιου της καταγράφηκε φωτογραφικά και πέρασε στην ιστορία. Επίσης, το μοιρολόι  της μάνας ενέπνευσε το Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον «Επιτάφιο» που μελοποιήθηκε απ' τον Μ. Θεοδωράκη (ακούστε ένα απόσπασμα)

47.

Στη Σαϊγκόν ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ, Νγκουέν Νγκοκ Λοάν, εκτελεί εν ψυχρώ με το πιστόλι του τον Βιετκόγκ Νκουγιέν Βαν Λεμ. Η δολοφονία φωτογραφίζεται από τον Εντι Ανταμς. Θα γίνει σύμβολο της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. (1 Φεβρουαρίου 1968)

48.

"Bliss" (1996). Τραβηγμένη από τον Charles O'Rear, η πασίγνωστη ταπετσαρία της Microsoft, είναι στην πραγματικότητα μια φωτογραφία των λόφων της Sonoma County, στην Καλιφόρνια. Η φωτογραφία δεν έχει δεχθεί καμία επεξεργασία! Ο φωτογράφος δεν μπορεί να αποκαλύψει το ακριβές ποσό που πληρώθηκε για να παραχωρήσει όλα τα δικαιώματα της εν λόγω φωτογραφίας, λέγεται όμως ότι πρόκειται για τα πιο ακριβοπληρωμένα δικαιώματα χρήσης πνευματικού έργου που αγοράστηκαν ποτέ στην ιστορία.

49.

Ο φωτογράφος του Associated Prees(AP), Nick Ut, αποτυπώνει σε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία τη φρίκη του πολέμου στο Βιετνάμ. Η 9χρονη Kim Phuc τρέχει στο δρόμο γυμνή μαζί με άλλα παιδιά, κλαίγοντας και ουρλιάζοντας «Είναι καυτό, είναι καυτό!», προσπαθώντας να αποφύγει τις βόμβες ναπάλμ που έριχναν οι Αμερικανοί στο χωριό της στο Βιετνάμ.  (8 Ιουνίου 1972)

50.

Η πτώση του τείχους του Βερολίνου (9 Νοεμβρίου 1989)

51.

Ενωμένοι και στο θάνατο. Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο σκελετούς που θάφτηκαν αγκαλιασμένοι περίπου 5.000 έως 6.000 χρόνια πριν κατά τη νεολιθική περίοδο. 

52.

undefined
Εκτελέσεις Εβραίων του Κιέβου από πεζοκίνητα Τάγματα Θανάτου του γερμανικού στρατού (Einsatzgruppen) κοντά στο Ivangorod, Ουκρανία, 1942.

53.

Η πρόσφυγας Sharbat Gula ήταν 13 ετών όταν εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του National Geographic, το 1984. Οι γονείς της σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του σοβιετικού πολέμου στο Αφγανιστάν και ζούσε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της στο στρατόπεδο προσφύγων Nasir Bagh του Πακιστάν, όπου και φωτογραφήθηκε από τον Steve McCurry. Από τότε, η εικόνα έχει φιλοξενηθεί σε αμέτρητα βιβλία και αφίσες σε όλο τον κόσμο, χάρη στα διαπεραστικά πράσινα μάτια της. (Φωτογράφος: Steve McCurry)

 54.

Η εμβληματική φωτογραφία του Ernesto Che Guevara, φορώντας μαύρο μπερέ και ατενίζοντας κάποιο απόμακρο σημείο, λήφθηκε το 1960 και μέχρι σήμερα κοσμεί καθετί που αναφέρεται στην επανάσταση (σημαίες, μπλουζάκια κτλ.). (Φωτογράφος: Alberto Korda)

 55.

Ένας αγνώστου ταυτότητας Αμερικανός στρατιώτης έχει γραμμένο με το χέρι στον ιμάντα του κράνους το σύνθημα «Ο πόλεμος είναι κόλαση», Ιούνιος 1965. Ο στρατιώτης υπηρετούσε στην 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία σε αμυντική αποστολή στο αεροδρόμιο Phuoc Vinh.

56. 

Αυτό το συγκινητικό παράδειγμα εικόνας είναι ενός παιδιού της Ουγκάντα που κρατάει το χέρι ενός ιεραπόστολου. Η έντονη αντίθεση μεταξύ των δύο λαών χρησιμεύει ως υπενθύμιση του χάσματος πλούτου μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Ο Mike Wells, ο φωτογράφος, τράβηξε αυτή τη φωτογραφία για να δείξει την έκταση του λιμού στην Αφρική. Την τράβηξε για λογαριασμό ενός περιοδικού, και όταν πέρασαν 5 μήνες χωρίς να έχει τυπωθεί, αποφάσισε να τη βάλει σε ένα διαγωνισμό. Ωστόσο, ο Wells δήλωσε ότι είναι εναντίον τού να κερδίσει ένα διαγωνισμό με μια εικόνα πεινασμένου παιδιού.

 57.

«Περίμενε και εμένα Μπαμπά» από τον Claude P. Dettloff, New Westminster, Καναδάς, 1 Οκτωβρίου 1940.

58.

Οι εξοργιστικές εικόνες, όπως η παραπάνω, μέσα από την φυλακή του Αμπού Γκράιμπ στη Βαγδάτη, προκάλεσαν διεθνείς διαμάχες. Η φωτογραφία αυτή κυκλοφόρησε εν μέσω του πολέμου στο Ιράκ, και έφερε στο φως τα βασανιστήρια και την ταπείνωση που οι αμερικανοί στρατιώτες επεφύλασσαν στους Ιρακινούς κρατουμένους. Στην συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπουμε την 22χρονη τότε διοικητή Lynndie England να κρατά με ένα λουρί έναν κρατούμενο... Αργότερα, η England καταδικάστηκε μαζί με άλλους 10 αμερικανούς διοικητές για βασανισμό κρατουμένων, κι εκδιώχθηκε από τον Αμερικανικό Στρατό (Dishonorably discharged).

59.

Η επίμαχη ασπρόμαυρη και κοντινή φωτογραφία της "θλιμμένης" πριγκίπισσας από τα συντρίμμια της Mercedes που τραβήχτηκε από έναν παπαράτσι δευτερόλεπτα μετά το τροχαίο που αφαίρεσε και τις ζωές του συντρόφου της και του οδηγού τους.

60.

undefined
Η εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας (1943). Τραβηγμένη το 1943 η φωτογραφία δείχνει την καταστροφή του Γκέτο της Βαρσοβίας, που στέγαζε χιλιάδες Εβραίους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την μανία των Ναζί. Αν και το πιο οδυνηρό στοιχείο της εικόνας είναι το φοβισμένο μικρό αγόρι που παραδίνεται, με τα χέρια ψηλά.

61.

Η Απόβαση της Νορμανδίας - D-Day (1944). Τραβηγμένη από τον Robert Capa, η εμβληματική αυτή φωτογραφία απεικονίζει το αιματηρό μέτωπο στην Ακτή Όμαχα, κατά τη θρυλική Απόβαση στην Νορμανδία. Η απόκοσμη, θολή εικόνα μάς δίνει μία ιδέα από το χάος του πολέμου.

62.

Το φιλί στην πλατεία Times Square, γνωστό και ως V-J Day Kiss ( Victory Over Japan), 1945. Από τις γνωστότερες, ίσως, φωτογραφίες του κόσμου. Τραβηγμένη από τον Alfred Eisenstaedt, απεικονίζει την χαρά και την ανακούφιση που ένιωθε ολόκληρη η Αμερική όταν ανακοινώθηκε το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίθετα με ότι πιστεύει η κοινή γνώμη, ο άντρας και η γυναίκα που φιλιούνται στη φωτογραφία δεν ήταν ζευγάρι: Ο ενθουσιασμένος ναύτης έτρεχε και φιλούσε όποια γυναίκα έβρισκε μπροστά του, όταν ο Eisenstaed πάτησε το κλικ την κατάλληλη στιγμή.

63.

Υψώνοντας την Αμερικάνικη Σημαία στο Iwo Jima (1945). Η πασίγνωστη αυτή φωτογραφία του Joe Rosenthal κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ. Απεικονίζει μια ομάδα πατριωτών Αμερικάνων Πεζοναυτών να υψώνουν την σημαία στην κορυφή του βουνού Suribachi κατά τη διάρκεια της μάχης στο Ιαπωνικό νησί Ίβο Τζίμα, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μισοί από τους άνδρες που απεικονίζονται στην φωτογραφία σκοτώθηκαν στη μάχη.

 64.

Ο πρώτος υπολογιστής (1946). Οι εικόνες του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή εμφανίστηκαν τον Φεβρουάριο του 1946, όταν η συσκευή αποτελούταν από 18.000 λαμπτήρες (vacuum tubes), πολλά καλώδια και 170.000 βατ ενέργειας, και το μέγεθος του έπιανε ένα ολόκληρο δωμάτιο 140 τετραγωνικών μέτρων.

 65.

Η Σοβιετική σημαία στο Reichstag του Βερολίνου (1945). Τα σοβιετικά στρατεύματα να σηκώνουν την σημαία τους στην κορυφή του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Ράιχσταγκ. Τραβηγμένη από τον Yevgeny Khaldei στις 2 Μαΐου 1945.

66.

Ο Άνθρωπος στο Φεγγάρι, 1969. Ο Neil Armstrong φωτογραφίζει τον συγκυβερνήτη του Buzz Aldrin την στιγμή που ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη..

67.

Ο Άλμπερτ Άινσταϊν, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών, ήταν γνωστός πέρα από τα επιστημονικά του επιτεύγματα και για το χιούμορ του. Η αφιέρωση που είχε γράψει σε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του αποδεικνύουν το δεύτερο, καθώς για το πρώτο δεν χωράει φυσικά ουδεμία αμφισβήτηση.Η φωτογραφία που απεικονίζει τον μεγάλο επιστήμονα να «βγάζει γλώσσα» είχε τραβηχτεί στα 72α γενέθλια του Αϊνστάιν στις 14 Μαρτίου 1951. Κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στο Princeton, ο Άρθουρ Σάσε, φωτογράφος του πρακτορείου UPI, του ζήτησε να χαμογελάσει για μια φωτογραφία.Ο Αϊνστάιν στήθηκε, ωστόσο δεν μπορούσε να πάρει την πόζα που ήθελε ο Σάσε, ο οποίος του ζητούσε να συνεχίσει να χαμογελά. Αρκετά κλικ αργότερα, ο πατέρας της Θεωρίας της Σχετικότητας, κουράστηκε και έβγαλε τη γλώσσα του στον φωτογράφο, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία. Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του 20ου αιώνα ήταν γεγονός. Αϊνστάιν ενθουσιάστηκε από τη φωτογραφία και ζήτησε από τον Σάσε να του δώσε 9 αντίγραφα, από τα οποία υπέγραψε μόνο το ένα, το οποίο έδωσε στον φίλο του δημοσιογράφο Χάουαρντ Σμιθ. Σε αυτή τη φωτογραφία ο σπουδαίος επιστήμονας έγραψε στα Γερμανικά: «Αυτή η πόζα θα σου αρέσει γιατί απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα. Ένας πολίτης μπορεί να κάνει αυτό που δεν θα τολμούσε κανένας διπλωμάτης».

68.

Η Σφαγή στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, 1972. Η λεγόμενη Σφαγή του Μονάχου έγινε κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, όταν μέλη της Ισραηλινής αποστολής έπεσαν θύματα απαγωγής από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης. Η απαγωγή έληξε με αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 9 αθλητές, ένας αστυνομικός και πέντε από τους απαγωγείς. Μαζί με τους δυο αθλητές που είχαν δολοφονηθεί νωρίτερα, ο τελικός απολογισμός έφτασε τους 17 νεκρούς.

69.

«Hindenburg», η μεγάλη καταστροφή. Χάρη στη δύναμη της εικόνας, η έκρηξη του Hindenburg στις 6 Μαΐου 1937, έχει την «τιμή» να είναι η πεμπτουσία της καταστροφής του 20ου αιώνα. Για 32 ολόκληρα χρόνια, από τα 43 της καριέρας του στο Associated Press o φωτορεπόρτερ, Murray Becker, ήταν εκείνος που πάτησε το κουμπί της μηχανής του όταν το ζέπελιν στο Hindenburg έπιασε φωτιά. Η φωτογραφία, που επαναπροσδιόρισε τα όρια της βιομηχανίας, όμως τελικά δεν ήταν τόσο καταστροφική όσο μοιάζει. Από τους 97 επιβάτες σώθηκαν από θαύμα, 62, παρά την χαρακτηριστική φράση καταστροφής που ακούστηκε τότε «Ω, η ανθρωπότητα». Τη χρονιά εκείνη σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται τα ζέπελιν για βιομηχανικούς σκοπούς και το περιστατικό αυτό έβαλε τέλος στη χρήση πηδαλιουχούμενων οχημάτων, ως ένα εμπορικά βιώσιμο μέσο μεταφοράς επιβατών.

70.

«Ο Γκάντι και η ανέμη» Μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του 20ου αιώνα, ο Μαχάτμα Γκάντι, που επηρέασε την αντίληψη ολόκληρου του πλανήτη, απαθανατίστηκε σε μία αρκετά απόκρυφη στιγμή του, αυτή του διαλογισμού. Ωστόσο, η συγκεκριμένη φωτογραφία λίγο έλειψε να μην τραβηχτεί ποτέ, εξαιτίας των αυστηρών απαιτήσεων του ινδού ηγέτη. Έχοντας αποσπάσει τη σπάνια ευκαιρία να φωτογραφίσει τον ηγέτη της Ινδίας, το 1946, η φωτογράφος του «Life», Margaret Bourke-White, είχε ετοιμάσει το σκηνικό, όταν οι γραμματείς του επέμειναν, ότι για να φωτογραφίσει τον Γκάντι στην ανέμη, που ήταν ένα σύμβολο για τον αγώνα της Ινδίας για την ανεξαρτησία, έπρεπε πρώτα να μάθει να το χρησιμοποιεί η ίδια. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα. Η ημέρα της φωτογράφισης ήταν ημέρα σιωπής για τον ηγέτη, ενώ επειδή απεχθανόταν το έντονο φως, η Bourke-White είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μόνο τρία φλας. Η πρώτη προσπάθεια απέτυχε. Στη δεύτερη, η φωτογράφος ξέχασε να τραβήξει το διάφραγμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αντί για φωτογραφία....ένα κενό. Ευτυχώς η τρίτη πέτυχε και η φωτογραφία ...της αλληγορικής ανεξαρτησίας έγινε πραγματικότητα. Πρόκειται μάλιστα, για μία από τις τελευταίες φωτογραφίες του Γκάντι, καθώς λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, δολοφονήθηκε.

71.

Το υποσιτισμένο παιδί στο Σουδάν (1993). Το βραβείο Pulitzer κέρδισε και αυτή η φωτογραφία του Kevin Carter που απεικονίζει ένα όρνιο το οποίο καραδοκεί πίσω από ένα παιδί που λιμοκτονεί, περιμένοντας τον θάνατο του. Ήταν μια φρικιαστική εικόνα, που έφερε στον δυτικό κόσμο την κατάσταση των παιδιών στο Σουδάν. Ο Carter δέχθηκε, επίσης, σφοδρή κριτική για την επιλογή του να φωτογραφίσει το παιδί, και όχι να το βοηθήσει άμεσα.

72.

Η περίφημη «φωτογραφία του χειρουργού» αποτελεί την τρανταχτή απόδειξη για την ύπαρξη του διαβόητου τέρατος της λίμνης Λοχ Νες, της μοναδικής «Νέσι», η οποία φωτογραφία πυροδότησε μάλιστα ολομόναχη όλη την τρέλα με το μυστήριο και σφράγισε μια για πάντα τις απεικονίσεις του ζοφερού τέρατος. Η φωτογραφία αποτυπώθηκε υποτίθεται από έναν γυναικολόγο και τη γυναίκα του που έκαναν τις διακοπές τους στη λίμνη τον Απρίλιο του 1934. Δυστυχώς βέβαια για όλους τους ερευνητές που ξόδεψαν δεκαετίες ερευνώντας την περιοχή, η φωτογραφία είναι 100% πλαστή! Το τέρας δεν είναι τίποτα άλλο από παιδικό παιχνίδι και η φωτογραφία κυκλοφόρησε ως ένα είδος εκδίκησης του δημιουργού της στην εφημερίδα Daily Mail. Και εξηγούμαστε: η εφημερίδα είχε γελοιοποιήσει έναν άντρα επ’ ονόματι Wetherall, όταν απέδειξε ότι τα αποτυπώματα που είχε προσκομίσει ο «ερευνητής» και υποτίθεται ότι ήταν της Νέσι ανήκαν σε ιπποπόταμο. Ο Wetherall και ο συνεργός του αποφάσισαν να γελοιοποιήσουν με τη σειρά τους την εφημερίδα με άλλη μια πλαστή φωτογραφία, τη συγκεκριμένη, το κράτησαν όμως κρυφό όταν προκλήθηκε παγκόσμιος σάλος με το θέμα…

73.

Διαφήμιση της Benetton, Therese Frare, 1990. Σε αυτή την τεράστιας δύναμης λήψη, ο ακτιβιστής David Kirby περνά τις τελευταίες επώδυνες στιγμές του, καταβεβλημένος από το σύνδρομο του AIDS, ενώ η οικογένειά του θρηνεί γύρω του. Μετά από έναν χρόνο, η Benetton περιλαμβάνει την φωτογραφία στην νέα της εκστρατεία που μοναδικό σκοπό έχει να σοκάρει, και τα καταφέρνει συγκεντρώνοντας ποικίλα σχόλια.

74.

Lone Jewish Woman, Oded Balilty, 2007 (Associated Press). Άλλη μια βραβευμένη φωτογραφία, αυτή την φορά από τον 21ο αιώνα, αποτυπώνει την δύναμη, την πίστη και την μοναχικότητα ενός και μόνο ανθρώπου που μάχεται απέναντι στον «Γολιάθ». Η ανακοίνωση για το Pulitzer αναφέρει: «Απονέμεται στον Oded Balilty για την δυνατή φωτογραφία μιας εβραίας γυναίκας που εμποδίζει τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες απομακρύνουν αποίκους από την δυτική όχθη». Περισσότερα λόγια είναι περιττά.

75.

Αυτή είναι η πρώτη γνωστή φωτογραφία ανθρώπου στην ιστορία. Είναι μια φωτογραφία Daguerreotype, τραβηγμένη από τον εφευρέτη της, Louis Daguerre, το 1838. Είναι μια άποψη της Boulevard du Temple στο Παρίσι. Για να επιτύχει αυτή την λήψη (μια από τις πρώτες προσπάθειές του), εξέθεσε ένα χημικά επεξεργασμένο μεταλλικό φύλλο για δέκα λεπτά. Όσοι περπατούσαν ή μετακινούνταν με κάρα στον δρόμο εκείνη την μέρα, δεν φαίνονται επειδή κινούνταν. Μόνο αυτός ο άνδρας στο κάτω αριστερά μέρος της φωτογραφίας απαθανατίστηκε καθότι στεκόταν ακίνητος για αρκετή ώρα επειδή κάποιος του γυάλιζε τα παπούτσια. Είναι ενδιαφέρον από το τι καθαρή τύχη κέρδισε ο τύπος μια θέση στην ιστορία της φωτογραφίας. Κρίμα που δεν θα γνωρίζουμε κατά πάσα πιθανότητα ποτέ την ταυτότητά του.

76.

Γεύμα στην κορυφή ενός ουρανοξύστη, είναι μια διάσημη φωτογραφία που λήφθηκε από τον Charles C. Ebbets κατά την κατασκευή του GE Building στο Rockefeller Center το 1932. Η φωτογραφία απεικονίζει 11 άνδρες να τρώνε το μεσημεριανό γεύμα, καθισμένοι σε μια δοκό με τα πόδια τους να κρέμονται εκατοντάδες πόδια πάνω από τους δρόμους της πόλης της Νέας Υόρκης. Ο Ebbets πήρε τη φωτογραφία στις 29 Σεπτεμβρίου 1932, και εμφανίστηκε στην New York Herald Tribune της Κυριακής στο φωτογραφικό της ένθετο στις 2 Οκτωβρίου. (Photographer: Charles C. Ebbets Via allposters.com)

77.

Ναγκασάκι (1945): H εικόνα του "μανιταριού" είναι μια πολύ ακριβής προσέγγιση της τεράστιας ποσότητας ενέργειας που διαχέεται. Η πρώτη ατομική βόμβα, που απελευθερώθηκε στις 6 Αυγούστου στη Χιροσίμα (Ιαπωνία) σκότωσε περίπου 80.000 ανθρώπους, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ήταν αρκετό, διότι οι Ιάπωνες δεν παραδόθηκαν αμέσως. Ως εκ τούτου, στις 9 Αυγούστου μια άλλη βόμβα απελευθερώθηκε πάνω από το Ναγκασάκι. Τα αποτελέσματα της δεύτερης βόμβας ήταν ακόμη πιο καταστροφικά - 150.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Αλλά ο ισχυρός άνεμος, η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία και η ακτινοβολία προκάλεσε τεράστιες μακροπρόθεσμες βλάβες. (Photographer: U.S. Air Force
Via: japaneselifestyle.com.au
)


ζήσετηναγάπη,αγάπησετηνζωή.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου