Ετικέτες

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Βρετανία: Ακραία αλλά όχι μοναδικη η 30χρονη ομηρία των τριών γυναικών


23/11/13 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 13 εμφανίσεις
Η σύγχρονη δουλεία δύσκολα εντοπίζεται, λέει ο επιθεωρητής Κ. Χάιλαντ
Βρετανία: Ακραία αλλά όχι μοναδικη η 30χρονη ομηρία των τριών γυναικών
Η αποκάλυψη ότι τρεις γυναίκες ζούσαν σαν σκλάβες επί 30 χρόνια σε ένα σπίτι στο Λονδίνο είναι μια ακραία, αλλά καθόλου μοναδική περίπτωση σύγχρονης δουλείας.
Μόνο στη Βρετανία, η αστυνομία χειρίζεται 200 τέτοιες υποθέσεις τον χρόνο. Υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, «επειδή η σύγχρονη δουλεία είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί, κρυμμένη όπως είναι πίσω από κλειστές πόρτες, σε συνηθισμένους δρόμους πόλεων και χωριών σε όλη την χώρα», λέει ο επιθεωρητής Κέβιν Χάιλαντ, επικεφαλής της ειδικής μονάδας της αστυνομίας που χειρίζεται αυτά τα περιστατικά.
«Προκαλεί πάντα σοκ, αλλά εμάς δεν μας εκπλήσσει. Εχουμε περιπτώσεις, και έχουμε καταδικάσει ανθρώπους, που κρατούσαν μικρά παιδιά υπό συνθήκες δουλείας. Είναι κάτι που όντως συμβαίνει, και είναι πιο κοινό έγκλημα από όσο πιστεύει ο κόσμος», προσθέτει.
Στην υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε, θύματα ενός 67χρονου ζευγαριού ήταν τρεις γυναίκες: μια 30χρονη Βρετανίδα, που πιστεύεται ότι την κρατούσαν στο σπίτι στο Λάμπεθ από τότε που γεννήθηκε, μια 57χρονη από την Ιρλανδία, και μια 69χρονη από την Μαλαισία.
«Ολοι μπορούν να πέσουν θύματα διακίνησης, από όπου και αν κατάγονται. Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν 4.300 σκλάβοι, από 51 χώρες, στην Βρετανία σήμερα», λέει ο Χάϊλαντ.
Οι πιο κοινοί «τύποι εκμετάλλευσης» για ενήλικες και ανηλίκους ήταν οικιακή εργασία, και εμπορία για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Μια σειρά από πρόσφατες δικαστικές υποθέσεις έχουν ρίξει φως στο φαινόμενο. Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά  παραδείγματα, τον Ιούλιο του περασμένου έτους, τέσσερα μέλη μιας οικογένειας, που περιγράφονται από την αστυνομία ως «οργανωμένη εγκληματική ομάδα», καταδικάστηκαν, στο Λούτον της Βρετανίας, για εξαναγκασμό απόρων ανδρών σε δουλεία.
Κρίθηκαν ένοχοι για εξαναγκασμό, εκμετάλλευση, και σωματική βία για οικονομικό κέρδος, και αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή 14 ετών στη φυλακή.
Πολλά από τα θύματα ήταν άστεγοι, και εθισμένοι στο αλκοόλ ή σε ναρκωτικά. Τους είχαν βρει σε συσσίτια και έξω από γραφεία ευρέσεως εργασίας, και τους είχαν τάξει χρήματα για χειρωνακτική εργασία.
Μόλις έπεσαν στα δίχτυα της οικογένειας, τους ανάγκαζαν να δουλεύουν μέχρι και 19 ώρες την ημέρα χωρίς αμοιβή, τους κακοποιούσαν, και τους έδιναν ελάχιστη τροφή.
Η σύγχρονη δουλεία είναι κάπως διαφορετική από εκείνη που επικρατούσε στον 18ο αιώνα, την εποχή του δουλεμπορίου. «Είναι μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι βρίσκονται στο έλεος της βίας. Αναγκάζονται να δεχθούν εργασίες ή καταστάσεις όπου γίνονται αντικείμενα οικονομικής, συχνά και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Δεν αμείβονται, απλώς τους δίνουν το ελάχιστο για να επιβιώσουν, και δεν είναι ελεύθεροι να φύγουν», λέει ο Χάιλαντ.
Υπολογίζεται ότι σε όλον τον κόσμο, σχεδόν 30 εκατ. άνθρωποι ζουν σε συνθήκες δουλείας. Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης WalkFree, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ινδία, καθώς οι μισοί από τον παγκόσμιο αριθμό των «δούλων» ζουν εκεί. Συνολικά τα τρία τέταρτα των θυμάτων της σύγχρονης δουλείας βρίσκονται στην Ασία.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου