Ετικέτες

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Goldman Sachs : Νόμοι και θεσμοί καταλύονται για αυτήν



 
 
 
 
 
 
1 Vote

Goldman_SachsΣτις 20 Αυγούστου 2013, το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Goldman Sachs σταμάτησε να λειτουργεί με αξιόπιστο τρόπο.
Η αιτία φαίνεται να ήταν
  • μια πιθανή αστοχία του λογισμικού της ή
  • η προσβολή του από κακόβουλο λογισμικό (ιός)
Το αποτέλεσμα ήταν η τράπεζα να στείλει μεγάλο αριθμό εντολών με εσφαλμένες τιμές για αξίες που διαπραγματεύονταν στα χρηματιστήρια NYSE, Euronext, Nasdaq, OMX και CBOE. Το μέγεθος των εσφαλμένων εντολών ήταν τόσο μεγάλο, που οδήγησε στην αποσταθεροποίηση των προαναφερόμενων αγορών εκείνη την ημέρα.
Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί πέρσι το καλοκαίρι με την χρηματοοικονομική εταιρεία Knight Capital. Λόγω ιού στο σύστημα συναλλαγών της, οι τοποθετήσεις της σε 148 μετοχές του NYSE είχαν μεγάλες αποκλίσεις με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Το αποτέλεσμα αυτού του λάθους ήταν η απώλεια 476 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που οδήγησε στην εξαγορά της εταιρείας από ανταγωνιστές της.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται η πτώση της μετοχής της όταν έγινε γνωστή η εν λόγω δυσλειτουργία.

Για μικρό χρονικό διάστημα υπήρξαν φόβοι, ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και στη Goldman Sachs. Όμως πολύ γρήγορα οι αγορές έσπευσαν να καθησυχάσουν τους μετόχους της εν λόγω εταιρείας. Όπως μπορείτε να δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί, η υποχώρηση της μετοχής μετά το συμβάν αυτό ήταν πολύ πρόσκαιρη και γρήγορα ανέκαμψε.
Ο λόγος για τη γρήγορη ανάκαμψη της μετοχής οφείλεται στην αντιμετώπιση της εταιρείας από τις αρχές.
Η Goldman Sachs για να μειώσει τις απώλειες από το ‘λάθος’ της, υπέβαλε αίτηση διακανονισμού στην αρμόδια επιβλέπουσα αρχή, τη γνωστή SEC (Securities and Exchange Commission). Η αίτηση έγινε δεκτή (!), οδηγώντας σε σημαντική μείωση των απωλειών της Goldman Sachs. Βέβαια, οι χρηματιστές που συμμετείχαν στις επίμαχες συναλλαγές με αυτήν, δεν αποζημιώθηκαν κατάλληλα, αφού οι συναλλαγές ακυρώθηκαν και θεωρήθηκαν ουδέποτε πραγματοποιημένες.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η SEC δεν δίστασε να αποδεχθεί την αίτηση για ακύρωση των συναλλαγών της Goldman Sachs, κάτι που έπραξε στην περίπτωση της Knight Capital Group.
Η ‘ελεύθερη’ αγορά υποτίθεται ότι προϋποθέτει ίσες υποχρεώσεις και δικαιώματα για όλους τους εμπλεκομένους. Η σύγκριση των δύο περιπτώσεων (Goldman Sachs και Knight Capital) δείχνει ότι έχει μετατραπεί σε μία μάχη που ο δυνατότερος κερδίζει.
Η δύναμη της Goldman Sachs και γενικότερα όσων φέρουν τον χαρακτηρισμό «πολύ μεγάλος για να αποτύχει» φαίνεται ότι είναι υπεράνω νόμων, κανονισμών και αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου