Ετικέτες

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστήμονες ανέπτυξαν μίνι ανθρώπινους εγκεφάλους σε εργαστήριο της Αυστρίας!!!



Ανθρώπινους εγκέφαλους – μινιατούρες κατάφεραν να αναπτύξουν οι επιστήμονες σε ένα εργαστήριο της Αυστρίας, κατόρθωμα το οποίο η επιστημονική κοινότητα ελπίζει τώρα ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των νευρολογικών διαταραχών.
Οι εγκέφαλοι, οι οποίοι έχουν μέγεθος ενός μπιζελιού, αναπτύχθηκαν στο Ινστιτιούτο Μοριακής Βιοτεχνολογίας στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών και έχουν φτάσει στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης με αυτό του εγκεφάλου ενός εμβρύου 9 εβδομάδων, χωρίς, ωστόσο, να έχουν την ικανότητα της σκέψης.
Οι νευροεπιστήμονες περιγράφουν τα συμπεράσματα της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, ως «εκπληκτικά» και «συναρπαστικά».
Για την ανάπτυξη των εγκεφάλων, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν είτε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ή ενήλικα δερματικά κύτταρα, προκειμένου να παράγουν το νευροεκτόδερμα, δηλαδή το τμήμα εκείνο του εμβρύου από το οποίο προκύπτει ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός.
Στη συνέχεια, το νευροεκτόδερμα τοποθετήθηκε σε μικροσκοπικές σταγόνες τζελ, δημιουργώντας ένα είδος “σκαλωσιάς” ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ο ιστός, και έπειτα τοποθετήθηκε σε έναν περιστρεφόμενο βιοαντιδραστήρα, ο οποίος του παρείχε οξυγόνο, καθώς και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Τα κύτταρα κατάφεραν, τελικά, να αναπτυχθούν και να οργανωθούν σε ξεχωριστές περιοχές του εγκεφάλου, όπως είναι ο εγκεφαλικός φλοιός, ο αμφιβληστροειδής και ο πρώιμος ιππόκαμπος, οι οποίες, σε έναν πλήρως ανεπτυγμένο εγκέφαλο, παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά στη μνήμη.
Οι “μίνι – εγκέφαλοι”, το μέγεθος των οποίων έφτασε περίπου τα 4 χιλιοστά μέσα στους 2 πρώτους μήνες, έχουν επιβιώσει για έναν ολόκληρο χρόνο, ωστόσο, δεν έχουν μεγαλώσει περισσότερο, καθώς δεν διαθέτουν αιμοφόρα αγγεία παρά μόνο εγκεφαλικούς ιστούς, στο εσωτερικό των οποίων δεν μπορούν να εισχωρήσουν τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο.
Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα πως βρίσκονται αρκετά κοντά και, ταυτόχρονα, αρκετά μακριά από την τέλεια εγκεφαλική ανάπτυξη ενός εμβρύου, ηλικίας 9 εβδομάδων.
Στόχος τους είναι να μελετήσουν καλύτερα διαταραχές, όπως είναι η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός, οι οποίες, παρόλο που εκδηλώνονται σε ενηλίκους, έχει διαπιστωθεί ότι τα υποκείμενα ελαττώματά τους προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου