Ετικέτες

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Τείχος και ελευθερία




20130820-193802.jpgΓράφει η Θάλεια Χούντα
Τέτοια ημέρα το 1961 άρχισε η Ανατολική Γερμανία το κτίσιμο του τείχους στο Βερολίνο. Μία κίνηση που έμελε για πολλά χρόνια να αποτελεί σημείο αναφοράς και με τεράστιο συμβολισμό. Ένα γεγονός που κατά τους σχεδιαστές της υλοποίησής του θα κρατούσε τον κόσμο ¨με το ζόρι στην ευμάρεια¨. Η κατεδάφισή του πολλά χρόνια αργότερα, συνοδευόμενη και από πολλούς θανάτους, άλλαξε τα
ευρωπαϊκά δεδομένα, σε επίπεδο δημιουργίας ενός ενιαίου κράτους.
Όλοι μας κάποια στιγμή και υπό την συναισθηματική φόρτιση γεγονότων που συνέβαιναν, νιώσαμε μέρος των Βερολινέζων και του αγώνα τους για ελευθερία. Όλοι μας χαρήκαμε με την πτώση του και ας μην βιώσαμε στην καθημερινότητά μας τις σκληρές επιπτώσεις του. Όλοι μας πιστέψαμε, ότι κάτι άλλαξε προς το καλύτερο.


Σήμερα το κράτος αυτό και με καγκελάριο προερχόμενη από την … άλλη πλευρά του τείχους, έχει υψώσει και πάλι ένα τείχος. Μόνο που τώρα αφορά ευθέως την Ευρώπη στο σύνολό της, δεν είναι κτισμένο με οικοδομικά υλικά αλλά με οικονομικά υλικά, βάλλει κατά πάντων απομονώνοντας υποστάσεις και συνθλίβοντας πρόσωπα και ιδέες και προκαλώντας ερωτηματικά και οργή, για το πώς άνθρωποι που έζησαν το τείχος δεν έμαθαν τίποτα από αυτό.
Ίσως θα πρέπει να θυμηθούν όλοι τους, ότι σήμερα στην Ελλάδα και χιλιάδες χρόνια προ του τείχους, έχουμε την ηρωική επέτειο του πέρατος της Μάχης των Θερμοπυλών, με το πέρασμα στην παγκόσμια αιωνιότητα του Λεωνίδα και των συμπολεμιστών του, εφαρμόζοντας στην πράξη το Μολών Λαβέ.
Ας ελπίσουμε να διδαχθούν όλοι από τέτοιες ενέργειες, κυρίως οι ντόπιοι και μετά οι ξένοι και ας συστρατευθούν στην παγκόσμια ιδέα της ελευθερίας που ο Ελληνισμός την τίμησε στο έπακρο. Τα τείχη που στήνονται σήμερα, θα πέσουν και αυτά! Ως και το όνομα αυτής της ηπείρου είναι Ελληνικό!

http://dialogoi.gr/index.php/arthografia/1200-teixos-kai-eleftheria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου