Ετικέτες

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ηγεμονία των καρτέλ


Την απόλυτη κυριαρχία των καρτέλ, που η πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης τα διατηρεί στο απυρόβλητο, κατήγγειλαν σήμερα οι εργαζόμενοι κατά τη γενική τους συνέλευση με θέμα τη νέα δομή των υπηρεσιών του Υπουργείου.

Είναι η πρώτη φορά που τέτοιες καταγγελίες από εργαζόμενους έρχονται στο φως της δημοσιότητας και μάλιστα την ώρα που ο μέσος καταναλωτής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στις καθημερινές του ανάγκες.

Επί της ουσίας οι υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι η προωθούμενη συρρίκνωση των υπηρεσιών και του προσωπικού, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αδυναμία άσκησης Εμπορικής Πολιτικής, Προστασίας Καταναλωτή και Πολιτικής παρεμβάσεων σε θέματα Ανταγωνισμού με αποτέλεσμα τα καρτέλ να οργιάζουν και ο καταναλωτής να παραμένει απροστάτευτος.

Συγκεκριμένα, καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες στον Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη και στον Υφυπουργό Αθ. Σκορδά για απραξία όσον αφορά την καταπολέμηση των καρτέλ στην αγορά.

«Με παρελκυστική τακτική οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς “στόχευσαν” στον αριθμό των Γενικών Γραμματειών και όχι, ως όφειλαν, στη δομή και τις πολιτικές κατευθύνσεις του νέου οργανωτικού μοντέλου, αδιαφορώντας για τους καταναλωτές, τον εμπορικό κόσμο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους», τονίζουν στην ανακοίνωση.

Κατήγγειλαν επίσης τις διασυνδέσεις του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρη Κυριτσάκη, με το γραφείο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που, με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας, απέτρεψαν την αντικειμενική προσέγγιση του όλου πλέγματος των παρεμβάσεων στον τομέα του ανταγωνισμού και της παρακολούθησης των δομών της αγοράς, με αποτέλεσμα -σε συνθήκες τραγικής ύφεσης- οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών να παραμένουν σε πολύ υψηλά σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. επίπεδα.

Είναι, πάντως, απορίας άξιον πως με τις νέες αλλαγές, η πολύπαθη οργανική μονάδα «Ανάλυσης Δομής Αγοράς (είχε νομοθετηθεί αλλά ουδέποτε τέθηκε σε λειτουργία) «εξαφανίστηκε» από το νέο οργανόγραμμα.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως το Υπουργείο σκοπίμως την έθεσε σε αχρησία «για να μην ανησυχήσουν το δομημένα καρτέλ και να συνεχίσουν ανενόχλητα να λυμαίνονται την αγορά σε βάρος των καταναλωτών».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων:

Οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Γενική Γραμματεία Καταναλωτή πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση με θέμα τη νέα δομή των υπηρεσιών του Υπουργείου έτσι όπως εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι:

Τόσο η δραματική συρρίκνωση των υπηρεσιών και του προσωπικού, όσο και οι άξονες πολιτικής που περιλαμβάνει το προτεινόμενο οργανόγραμμα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αδυναμία άσκησης Εμπορικής Πολιτικής, Προστασίας Καταναλωτή και Πολιτικής παρεμβάσεων σε θέματα Ανταγωνισμού με αποτέλεσμα τα καρτέλ να οργιάζουν και ο καταναλωτής να παραμένει απροστάτευτος. Ακόμα και αυτός ο ευαίσθητος για την εθνική οικονομία τομέας των Δημοσίων Συμβάσεων αντιμετωπίζεται αποσπασματικά χωρίς να μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της Εθνικής οικονομίας και να οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακας σήμερα μάλιστα που τα δημόσια οικονομικά της χώρας βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

Καταλογίζουμε σοβαρές ευθύνες στον Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη και στον Υφυπουργό κ. Αθ. Σκορδά που με παρελκυστική τακτική «στόχευσαν» στον αριθμό των Γενικών Γραμματειών και όχι, ως όφειλαν, στη δομή και τις πολιτικές κατευθύνσεις του νέου οργανωτικού μοντέλου, αδιαφορώντας για τους καταναλωτές, τον εμπορικό κόσμο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζουμε ότι είχαμε επεξεργαστεί Σχέδιο Οργανισμού το οποίο ήταν σαφώς μικρότερο από το υφιστάμενο σήμερα, εξασφάλιζε όμως όλες τις δυνατότητες άσκησης των αναγκαίων πολιτικών (Εμπορική Πολιτική, Προστασία του Καταναλωτή , Προστασία του Ανταγωνισμού, Δημόσιες Συμβάσεις ως μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας κλπ) και απαντούσε στις σύγχρονες ανάγκες του εμπορικού κόσμου και των καταναλωτών.

Οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε την εφαρμογή του αντιαναπτυξιακού οργανωτικού αυτού σχήματος και πέραν των άλλων θα εξαντλήσουμε και όλα τα νομικά μέσα καθιστώντας υπεύθυνη την πολιτική ηγεσία για τη βλάβη που θα προκληθεί στο δημόσιο συμφέρον από αυτή την επιλογή της προκειμένου να ικανοποιήσει τους δανειστές της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή και στα πλαίσια των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης δρομολογείται αρχικά Εξώδικη Πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να αποσυρθεί το επίμαχο οργανόγραμμα και να ξεκινήσει διάλογος πάνω στην πρόταση που ήδη έχουμε υποβάλει στην πολιτική ηγεσία και εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού , την προστασία του καταναλωτή και τη λειτουργία των δημοσίων συμβάσεων ως μοχλού ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας».



Πηγή :  http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου