Ετικέτες

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Η επέκταση της Ευρωπαϊκής Αντιπυραυλικής άμυνας και η πιθανή απειλή για την Ρωσία

Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

Η επέκταση της Ευρωπαϊκής Αντιπυραυλικής άμυνας και η πιθανή απειλή για την Ρωσία

Η επέκταση της Ευρωπαϊκής Αντιπυραυλικής άμυνας και η πιθανή απειλή για την Ρωσία

Η πρώτη φάση ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας έχει περισσότερο χαρακτήρα προετοιμασίας. Ο κύριος στόχος σε αυτό το στάδιο είναι η ανάπτυξη των συστημάτων προειδοποίησης και στοχοθέτησης, όπως επίσης και η καθιέρωση της αλληλεπίδρασης των διοικητικών κέντρων. Για την Ρωσία τα πιο επικίνδυνα θα είναι τα τρίτα και τα τέταρτα στάδια ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Αντιπυραυλικής άμυνας.

Στο δεύτερο στάδιο ανάπτυξης των συστημάτων της Ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας το «κέντρο βάρους» θα παραμείνει η νότια πτέρυγα – στη Μεσόγειο Θάλασσα θα αναπτύσσεται η ομάδα των πλοίων με συστήματα Aegis τα οποία είναι προσαρμοσμένα για την αναχαίτιση των βαλλιστικών πυραύλων. Εκτός τούτων, το 2015 προγραμματίζεται η ανάπτυξη της πρώτης χερσαίας κινητής πυραυλικής ομάδας SM-3 block με ραντάρ SPY-1. Θα εγκατασταθεί στην Ρουμανία στην βάση Ντεβεσόλου.

Επίσης σε αυτό το στάδιο προβλέπεται να αναπτυχθεί ο εκσυγχρονισμένος πύραυλος SM-3 – block Ib, ο οποίος θα είναι εξοπλισμένος με εκσυγχρονισμένη αυτοκατευθυνόμενη κεφαλή υπερύθρων. Σε αυτή την μορφή το σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας, χρησιμοποιώντας το ραντάρ στην Τουρκία, θα μπορεί να αναχαιτίζει τις μεμονωμένες εκτοξεύσεις πυραύλων μέσου βεληνεκούς από το έδαφος του Ιράν με προορισμό τους στόχους στην Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. Αυτοί οι στόχοι μπορεί να είναι οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ.

Η απότομη αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας αναμένεται μετά το 2015. Κατά την πορεία της τρίτης φάσης προγραμματίζεται η ανάπτυξη των πυραύλων SM-3 block IIa θαλάσσιας και χερσαίας τοποθέτησης, όπως επίσης και η εμφάνιση του χερσαίου συστήματος με πυραύλους SM-3 και του ραντάρ SPY-1 στην Πολωνία κοντά στις ακτές της Βαλτικής θάλασσας.

Η υποθετική ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων και των ραντάρ του συστήματος Aegis στα βόρεια της Ευρώπης και ιδιαίτερα των πλοίων με αυτό το σύστημα στις βόρειες θάλασσες – στην Βαλτική, την Νορβηγική και την Μπάρεντς, - θα αποτελέσουν απειλεί για τις ρωσικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις.

Τα ευρισκόμενα στο βορρά πλοία και χερσαία συστήματα Aegis, θα μπορούν, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να αναχαιτίζουν τους πυραύλους, που θα εκτοξεύονται από βάσεις του ευρωπαϊκού μέρους της Ρωσίας και από τα υποβρύχια του Βόρειο Στόλου. Αυτές οι δυνατότητες θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο μετά από την ανάπτυξη κατά την τέταρτη φάση των πυραύλων SM-3 block IIb. Η ομάδα πλοίων με συστήματα Aegis στον Ατλαντικό θα αυξηθεί στις 20 μονάδες. Αυτά τα πλοία θα έχουν βάση στην Ισπανία και την Μεγάλη Βρετανία, και θα μπορούν μετακινηθούν εγκαίρως στην θάλασσα του Μπάρεντς και στην Νορβηγική θάλασσα.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη, πως ως «ασπίδα κατά του Ιράν» τα πλοία στις βόρειες θάλασσες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου. Ακόμη και εάν το Ιράν θα δημιουργήσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο για να χτυπά στόχους στο έδαφος των ΗΠΑ, η πορεία του πάνω από την Σκανδιναβία και τα γύρω νερά θα περνά σε ύψος πάνω των χιλίων χιλιομέτρων, γεγονός το οποίο αποκλείει την δυνατότητα αναχαίτισης με τους πυραύλους SM-3.

Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος Ευρωπαϊκής Αντιπυραυλικής άμυνας παραμένει σε χαρτί, και ακόμη και η τύχη της Πολωνικής βάσης δεν έχει συγκεκριμένα καθοριστεί. Στην περίπτωση που στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα κερδίσει ο Μπαράκ Ομπάμα, δεν αποκλείεται πως αυτό το σχέδιο όπως και τα σχέδια ανάπτυξης των πλοίων Aegis στις θάλασσες της Βόρειας Ευρώπης, θα ακυρωθούν, ενώ το κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας θα παραμείνει στον νότο. Σε αυτήν την περίπτωση τα νέα συστήματα εκτόξευσης και τα ραντάρ μπορούν να εμφανιστούν, για παράδειγμα, στην Βουλγαρία. Αυτό θα εξασφαλίσει την προστασία από το Ιράν με την εξάλειψη της απειλής για τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της ΡΟ.

Ωστόσο, εάν συμβεί η μεταφορά της δραστηριότητας προς τον βορρά, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι αντίστοιχη. Η ανάπτυξη των συστημάτων Ισκαντέρ – θα είναι μόνο ένα από τα πιθανά μέτρα. Εάν δεν επιτευχθεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα γίνει πραγματικότητα η ολική αναθεώρηση του υπάρχοντος συστήματος ασφάλειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της τελικής απόσυρσης της Ρωσίας από την Συμφωνία για τις Συμβατικές ένοπλες δυνάμεις στην Ευρώπη, στην εφαρμογή του οποίου επιβάλλεται σήμερα μορατόριουμ. Ως έκτακτο μέτρο μπορεί να είναι η αποχώρηση από την Συνθήκη κατάργησης των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς και την Συνθήκη μείωσης των στρατηγικών οπλισμών (START-3).
http://greek.ruvr.ru/2012_05_27/76146443/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου