Ετικέτες

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Κόντρα Βοσνίας Ερζεγοβίνης Σερβίας για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Κόντρα Βοσνίας Ερζεγοβίνης Σερβίας για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Η άρνηση της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή δέσμευση του Προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και αντιπροσωπεύει μια «πηγή νέων εντάσεων» στην περιοχή, δήλωσε ο μουσουλμάνος και μέλος της προεδρίας της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.
«Η άρνηση της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, η οποία αποδείχτηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), δεν είναι ένας δρόμος συνεργασίας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, αλλά ακριβώς το αντίθετο - είναι η πηγή νέων παρεξηγήσεων και εντάσεων» στην περιοχή, αναφέρει ο Ιζετμπέγκοβιτς σε ανακοινωσή του.

«Ρίχνει μια σκιά και θέτει σοβαρά υπό αμφισβήτηση την φίλο-ευρωπαϊκή ρητορική του και την δέσμευση του για σωστές σχέσεις στην περιοχή», προσθέτει ο Ιζετμπέγκοβιτς. Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα της τηλεόρασης του Μαυροβουνίου, ο κ. Νίκολιτς δήλωσε ότι «δεν υπήρξε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα», πόλη της ανατολικής Βοσνίας, όπου οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις σφαγίασαν περίπου 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους τον Ιούλιο του 1995, λίγο πριν από το τέλος του πολέμου (1992-1995).

«Είναι πολύ δύσκολο να αποδοθούν κατηγορίες και να αποδειχθεί ενώπιον δικαστηρίου ότι ένα γεγονός είχε τη μορφή μιας γενοκτονίας», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Σερβίας, που ορκίστηκε την Πέμπτη. Ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς ισχυρίζεται επίσης ότι η δήλωση είναι «προσβλητική για τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας, κυρίως για όσους επέζησαν της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα».

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία από τη διεθνή Δικαιοσύνη. Με τη δήλωσή του, ο νέος πρόεδρος της Σερβίας προσχωρεί στη γενική άποψη των πολιτικών αξιωματούχων των Σέρβων της Βοσνίας οι οποίοι, επίσης, αρνούνται ότι υπήρξε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.
http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου