Ετικέτες

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Αναδιάταξη του στόλου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Λίον Πανέτα

Αναδιάταξη του στόλου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Λίον Πανέτα




Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν έξι αεροπλανοφόρα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και θα μετακινήσουν την πλειονότητα των άλλων πολεμικών τους πλοίων στην περιφέρεια ως το 2020, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα σήμερα, παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για τη νέα στρατηγική της χώρας του για πρώτη φορά. Σε ομιλία του σε μια ετήσια σύνοδο για ζητήματα ασφάλειας στη Σιγκαπούρη, ο Πανέτα επεδίωξε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί του ότι η μετατόπιση της έμφασης που δίνουν οι ΗΠΑ στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού εντάσσεται σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η ανάδυση της Κίνας, που μετατρέπεται σε παγκόσμια δύναμη.

«Απορρίπτω αυτή την άποψη εντελώς. Η προσπάθειά μας να ανανεώσουμε και να εντείνουμε την ανάμιξή μας στην Ασία είναι πλήρως συμβατή με την ανάπτυξη και την μεγέθυνση της [ισχύος της] Κίνας», είπε ο Πανέτα στην ετήσια σύνοδο, στην οποία μετέχουν πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες από 30 κράτη.
Η τοποθέτηση του Πανέτα έγινε στην έναρξη μιας επταήμερης περιοδείας του στην περιφέρεια για να εξηγήσει σε συμμάχους και εταίρους τις πρακτικές συνέπειες της νέας αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο και προβλέπει την αναδιάταξη των δυνάμεων των ΗΠΑ με την έμφαση να δίνεται στον Ειρηνικό.


Η περιοδεία του Πανέτα, που συμπεριλαμβάνει επισκέψεις στο Βιετνάμ και στην Ινδία, σημειώνεται εν μέσω της αναζωπύρωσης της έντασης για την κυριότητα διαφόρων βραχονησίδων στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, με τις Φιλιππίνες και την Κίνα να βρίσκονται σε διένεξη.

Η Κίνα υποβάθμισε τη συμμετοχή της στο λεγόμενο Διάλογο Σάνγκρι-Λα σε σύγκριση με πέρυσι, όταν είχε παραστεί ο υπουργός Άμυνας Λιανγκ Γκουανγκλί και είχε συναντηθεί με τον τότε υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς. Φέτος τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις εκπροσωπεί ο υποδιοικητής της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών της Κίνας. Αντιθέτως τον Πανέτα συνοδεύουν ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, ο επικεφαλής των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, και ο ναύαρχος Σάμιουελ Λοκλίαρ, επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού.

Ο Πανέτα ανέφερε ότι έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει μια «υγιή, σταθερή, αξιόπιστη και συνεχή» σχέση των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του με αυτές της Κίνας, αλλά υπογράμμισε τη σημασία που δίνει στο ότι το Πεκίνο πρέπει να υιοθετήσει ένα σύστημα κοινά αποδεκτών κανόνων για την εδαφική κυριαρχία στην περιφέρεια και να συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση διαφορών.
«Η Κίνα έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στην προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σεβόμενη την τάξη η οποία βασίζεται σε αρχές και υπηρέτησε την περιφέρεια για έξι δεκαετίες», δήλωσε.

Ο Πανέτα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα αναδιατάξουν το στόλο τους προκειμένου ως το 2020 το 60% των πολεμικών της πλοίων να βρίσκονται στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, από 50% σήμερα. Εξήγησε ότι τα έξι αεροπλανοφόρα θα παραμείνουν στον Ειρηνικό. Έξι από τα 11 αμερικανικά αεροπλανοφόρα είναι ήδη ανεπτυγμένα στον Ειρηνικό, αλλά ο αριθμός τους θα μειωθεί όταν το USS Enterprise παροπλιστεί φέτος. Η ανακοίνωση του Πανέτα σημαίνει ότι τα αεροπλανοφόρα θα αυξηθούν ξανά σε έξι όταν το νέο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford καθελκυστεί το 2015.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διέθετε ένα στόλο 282 πολεμικών πλοίων, περιλαμβανομένων σκαφών υποστήριξης, τον Μάρτιο φέτος. Ο αριθμός τους θα μειωθεί στα 276 τα επόμενα δύο χρόνια πριν να αρχίσει να αυξάνεται ξανά για να φθάσει το στόχο των 300, βάσει των προβλέψεων του αμερικανικού ΠΝ για τα επόμενα 30 χρόνια σε ό,τι αφορά την ναυπήγηση των σκαφών του, που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο.

Πάντως αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τα συνεχιζόμενα προβλήματα που σχετίζονται με τις υπερβάσεις κόστους θα καταστήσουν δύσκολη την επίτευξη του αριθμού-στόχου, δηλαδή την δημιουργία ενός στόλου 300 πολεμικών πλοίων τα επόμενα 30 χρόνια.

Ο Πανέτα υπογράμμισε το εύρος της δέσμευσης των ΗΠΑ στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού αναφερόμενος στις συμμαχίες και στις διμερείς συμφωνίες με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και την Αυστραλία και τις εταιρικές σχέσεις με την Ινδία, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία και άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα εμβαθύνει περαιτέρω αυτές τις σχέσεις κάνοντας συμφωνίες όπως αυτή για την εναλλασσόμενη ανάπτυξη δυνάμεων με την Αυστραλία. Ήδη διαπραγματεύεται μια παρόμοια συμφωνία με τις Φιλιππίνες, είπε.

Ακόμα ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών είπε θα αυξηθεί ο αριθμός και η κλίμακα των ασκήσεων με διμερή και πολυμερή συμμετοχή που διεξάγονται στην περιφέρεια. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, το 2011 έγιναν 172 τέτοιες ασκήσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Posted in Ετικέτες , |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου