Ετικέτες

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η «Μεσογειακή Ασπίδα» της Αγκυρας απειλεί την Κύπρο Επιθετική απάντηση της Τουρκίας στις κινήσεις για την ΑΟΖ

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Η «Μεσογειακή Ασπίδα» της Αγκυρας απειλεί την Κύπρο Επιθετική απάντηση της Τουρκίας στις κινήσεις για την ΑΟΖ



Η «Μεσογειακή Ασπίδα» της Αγκυρας απειλεί την Κύπρο
Αγγελος Αθανασόπουλος
 Η ευθύνη για οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα ανήκει στις εταιρείες που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων που πρόσφατα ολοκληρώθηκε από τη Λευκωσία. Αυτή την προειδοποίηση εκτόξευσε με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εκμεταλλευθεί τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.

Η προειδοποίηση δεν έρχεται τυχαία. Άλλωστε, σε πρόσφατη συνάντησή του, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συζήτησε εκτενώς το θέμα της δημιουργίας μίας «Μεσογειακής Ασπίδας» με επίκεντρο τον ενεργειακό κόμβο του Τσεϊχάν ώστε να ενισχύσει τη ναυτική παρουσία της στην περιοχή και να διεμβολίσει τον άξονα Κύπρου - Ισραήλ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο, η «Μεσογειακή Ασπίδα» περιλαμβάνει την ανάπτυξη στην περιοχή πρόσθετων σκαφών της ακτοφυλακής, φρεγατών και τορπιλακάτων. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των φρεγατών από δύο σε τέσσερις, ο αριθμός των τορπιλακάτων από τρεις σε πέντε και ο αριθμός των πλοίων της ακτοφυλακής από ένα σε τρεις. Θα παράσχουν επίσης υποστήριξη αεροπορικές δυνάμεις. Επιπλέον, θα εφαρμοστεί και στην Ανατολική Μεσόγειο η προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης που εφαρμόζεται στο Αιγαίο.

Σχετικά με τις κυπριακές έρευνες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει την προηγούμενη ανακοίνωση που είχε εκδώσει για το θέμα αυτό στις 15 Φεβρουαρίου και επαναλαμβάνει ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ακριβώς ίσα και αδιάσπαστα δικαιώματα, όπως οι Ελληνοκύπριοι στις φυσικές πηγές του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του νησιού».

Αν η Λευκωσία προχωρήσει σε «μονομερείς κινήσεις», όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η Άγκυρα τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει κλίμα έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Οι θαλάσσιοι τομείς που αναφέρονται στον δήθεν διαγωνισμό που ξεκίνησε η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της νοτίου Κύπρου", στο ένα μέρος δυτικά του νησιού συμπίπτουν με τον τομέα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη Μεσόγειο» όπου πρόσφατα δόθηκαν άδειες στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ). Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα μέσα σε αυτούς τους τομείς» αναφέρεται χαρακτηριστικά, προδιαγράφοντας ότι τουρκικά πολεμικά πλοία θα φθάσουν στην περιοχή αν κάποια εταιρεία επιχειρήσει να κάνει έρευνες.

Όσο υπάρχει διαφωνία και μη επίλυση του Κυπριακού, η Αγκυρα στέλνει αυστηρό μήνυμα στις ενδιαφερόμενες εταιρείες «να συμπεριφερθούν με σύνεση και να μην δραστηριοποιηθούν» στις περιοχές που η ίδια θεωρεί αμφισβητούμενες: «Εάν παρά τις προειδοποιήσεις μας οι εν λόγω εταιρείες, θεωρώντας ανύπαρκτα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, προβούν σε συνεργασία με την "Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου" για το θέμα του φυσικού αερίου, τότε η κατάσταση θα οδηγήσει στην παρουσία έντασης στην περιοχή και η ευθύνη αυτού θα είναι των εν λόγω εταιρειών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου