Ετικέτες

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ίσα τα δικαιώματα Τ/κ και Ε/κ στο φυσικό αέριο

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ίσα τα δικαιώματα Τ/κ και Ε/κ στο φυσικό αέριο


Του Γιάννη Αδειλίνη
«Οι δύο λαοί θα πρέπει να συναποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιηθούν οι πηγές φυσικού αερίου»
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις έρευνες για φυσικό αέριο δυτικά του νησιού» 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο, τονίζοντας ότι γίνεται αντιληπτό πως στην δεύτερη κατακύρωση έρευνας εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου «της Ε/κ διοίκησης της νοτίου Κύπρου, παραβλέποντας τα δι-καιώματα των Τ/κ , αποτάθηκαν κονσόρσιουμ 15 διεθνών εταιρειών πετρελαίου εκ των οποίων οι πε-ρισσότερες μεσαίου μεγέθους».

Το τουρκικό υπουργείο είχε κάνει μια περιεκτική ανακοίνωση τύπου στις 15 Φεβρουαρίου 2012 αναφορικά με τον εν λόγω διαγωνισμό. «Διατηρούμε ακριβώς το ίδιο τις απόψεις μας που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την ανακοίνωση. Όπως τονίσαμε στην ανακοίνωσή μας αυτή , οι Τ/κ έχουν ακριβώς ίσα και αδιάσπαστα δικαιώματα όπως οι Ε/κ στις φυσικές πηγές του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του νησιού .Η παράβλεψη αυτής της πραγματικότητας αποτελεί απαράδεκτη κατάσταση για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
«Οι δύο λαοί στο νησί θα πρέπει να συναποφασίσουν για το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου στο νησί».

Η ανακοίνωση θυμίζει ότι ο πρόεδρος του ψευδοκράτους κ. Ερογλου στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 προέ-βη σε πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση η οποία διατηρεί ακόμα την ισχύ της. «Η πραγματοποίηση βημάτων μονόπλευρα αντίθετα στην προσέγγιση αυτή, θα δημιουργήσουν κλίμα έντασης» σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών . «Η χώρα μας θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε είδους μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τ/κ . Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας υποστηρίζει ακράδαντα την ανακοίνωση στην οποία προέβη το ΥΠΕΞ της ΤΔΒΚ στις 17 Μαΐου 2012».

Οι θαλάσσιοι τομείς που αναφέρονται στο διαγωνισμό που ξεκίνησε η Κύπρος, «στο ένα μέρος τους δυτικά του νησιού συμπίπτουν με τον τομέα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Μεσόγειο . Η Τουρκία όπως είχε ανακοινώσει και παλαιότερα δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα μέσα σε αυτούς τους τομείς» αναφέρει ξεκάθαρα η ανακοίνωση.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει  και για «ένα μεγάλο μέρος στην νότια πλευρά του νησιού των θαλάσσιων περιοχών που αναφέρονται στο εν λόγω διαγωνισμό, συμπίπτουν με τις εκτάσεις για τις οποίες η ΤΔΒΚ έδωσε άδεια στην ΤΡΑΟ . Το να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες μελλοντικά οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου στους τομείς αυτούς, θα οδηγήσουν στο να έρθουν αντιμέτωπες με την ΤΔΒΚ και την ΤΡΑΟ και να προκύψουν ανεπιθύμητες εντάσεις στο θέμα αυτό», τονίζοντας και πάλι ότι η  Τουρκία με την ευθύνη της Μητέρας Πατρίδας και της εγγυήτριας χώρας θα παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στο ψευδοκράτος.

Κατά συνέπεια δεν χρειάζονται εξηγήσεις για τις  επιφυλάξεις που θα δημιουργήσουν οι δραστηριότητες των διεθνών εταιρειών πετρελαίου σε όλους αυτούς τους τομείς στους οποίους υπάρχει διαφωνία σύμφωνα πάντα με την σημερινή ανακοίνωση.

«Για αυτόν τον λόγο και εμείς όπως και η ΤΔΒΚ καλούμε τις ενδιαφερόμενες χώρες και τις εταιρείες πετρελαίου να συμπεριφερθούν με σύνεση και να μην δραστηριοποιηθούν σε αυτούς τους θαλάσσιους τομείς στους οποίους υπάρχει διαφωνία από πλευράς Κυπριακού θέματος και να αποσυρθούν από τον εν λόγω διαγωνισμό»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όμως δεν στέκεται μόνο εδώ καθώς σημειώνει ότι «εάν παρά τις προειδοποιήσεις μας αυτές οι εν λόγω εταιρείες θεωρώντας ανύπαρκτα τα δικαιώματα των Τ/κ προβούν σε συνεργασία με την Ε/κ διοίκηση της νοτίου Κύπρου για το θέμα του φυσικού αερίου, τότε η κατάσταση θα οδηγήσει στην παρουσία έντασης στην περιοχή και η ευθύνη αυτού θα είναι των εν λό-γω εταιρειών»

Απειλεί επίσης τις εταιρείες  που θα συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέδια ενέργειας, ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν στο μέλλον με την Τουρκία, κλείνοντας πως «όλες αυτές οι απόψεις μας διατυπώνονται δια των διπλωματικών διόδων από το Υπουργείο μας στις ενδιαφερόμενες χώρες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου