Ετικέτες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Special Air Service: Γεννήθηκε μέσα από την καταστροφή


Ο Στίρλινγκ, ένας όμορφος γίγαντας δύο μέτρων με μόλις 26 χρόνια, κατάφερε να πείσει τη βρετανική διοίκηση στην Αφρική να δοκιμάσει μια διαφορετική τακτική στον αγώνα των Βρετανών κατά του «Άφρικα Κορπς» του Έρβιν Ρόμελ στη Λιβύη (SAS Regimental Association)«Ολόκληρο το στράτευμα εξαρτάται από εμάς,» είπε ο Σκωτσέζος καπετάνιος στους άνδρες του λίγο πριν πριν από την έναρξη της αποστολής "Operation Squatter" στις 17 Νοεμβρίου 1941. «Πρέπει να μπούμε μέσα και να καταστρέψουμε όσα το δυνατόν περισσότερα Messerschmitt 109F.» Ο Στίρλινγκ, ένας όμορφος γίγαντας δύο μέτρων με μόλις 26 χρόνια στους ώμους του, κατάφερε να πείσει τη βρετανική διοίκηση στην Αφρική να δοκιμάσει μια διαφορετική τακτική στον αγώνα των Βρετανών κατά του «Άφρικα Κορπς» του Έρβιν Ρόμελ στη Λιβύη.

«Ο τολμών νικά» είναι το σύνθημα της σκληρότερης ειδικής βρετανικής στρατιωτικής μονάδας – σε ένα μέχρι πρόσφατα αγνoούμενο χρονικό του πολέμου, τα πρώτα μέλη της Ειδικής Υπηρεσίας Αεροπορίας (Special Air Service), περιγράφουν τη γέννηση αυτής της δύναμης το Nοέμβριο του 1941. Μια αδέσποτη, καταστροφική αποστολή αλεξιπτωτιστών, στην Αφρική.
Η πρόβλεψη του καιρού δεν ήταν ευνοϊκή. Η πρόγνωση έκανε λόγο για θύελλα - ο φυσικός εχθρός του αλεξιπτωτιστή. Ο Ντέιβιντ Στίρλινγκ ήξερε ότι πολλοί από τους άνδρες του δεν θα επιβιώσουν το άλμα στο νυχτερινό ουρανό. Αλλά δεν σκέφθηκε ούτε για ένα λεπτό να ανακαλέσει την αποστολή.
Ο Στίρλινγκ, κατάφερε να πείσει τη βρετανική διοίκηση στην Αφρική να δοκιμάσει μια διαφορετική τακτική στον αγώνα των Βρετανών κατά των Γερμανών του Ρόμελ στη Λιβύη. Μικρές ομάδες αλεξιπτωτιστών ήταν να πηδήξουν πίσω από τις γραμμές του εχθρού και να καταστρέψουν τα αεροσκάφη στο έδαφος. Έτσι, η εναέρια υπεροχή των Γερμανών στην Αφρική θα καταρρεύσει.
"L Detachment, Special Air Service Brigade" ονομάζονταν τότε η ομάδα του Στίρλινγκ. Αργότερα έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο με τη συντομογραφία SAS - ως το παγκόσμιο μοντέλο για μυστικές καταδρομικές αποστολές με μια χούφτα στρατιώτες ελίτ.
Ο Στίρλινγκ φοβόταν ότι η νέα μονάδα ήταν να διαλυθεί, σε περίπτωση ανάκλησης της πρώτης αποστολής λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Έτσι, έθεσε τους άνδρες του ενώπιον ενός διλλήματος: Άλμα ή με τα πόδια. Και οι 64 αποφάσισαν να κάνουν το άλμα από τα βομβαρδιστικά. Μόνο λίγοι θα επιβιώσουν της αποστολής.
Ένα πρόσφατα δημοσιευμένο χρονικό, ρίχνει νέο φως στη γέννηση της θρυλικής αυτής ομάδας των ειδικών δυνάμεων. Σε περίπου 500 σελίδες υπάρχει πλούσιο υλικό από διαταγές, αναφορές αυτοπτών μαρτύρων και φωτογραφίες από τα χρόνια 1941 - 1945. Ένα μέλος της SAS, του οποίου το όνομα είναι μυστικό, είχε συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα και τα έδεσε με δέρμα σε ένα βιβλίο. Μόνο μια χούφτα ανθρώπων στο εσωτερικό της SAS γνώριζε για αυτό το εμπιστευτικό χρονικό του πολέμου. Λοιπόν, κατά την 70η επέτειο της αποστολής "Operation Number One", αυτός ο πρώτος μεγάλος τόμος επανεκδόθηκε σε μια σειρά από μικρές εκδόσεις: "SAS War Diary - 1941-1945"
Εκείνη τη νύχτα του Νοεμβρίου ο Στίρλινγκ είχε συγκεκριμένες οδηγίες από την κεντρική διοίκηση. «Είναι ύψιστης σημασίας ότι ο εχθρός δεν θα αντιληφθεί το άλμα σας» αναφέρει το χρονικό για την πρώτη αποστολή. Το «πρωταρχικό καθήκον» είναι να επιτεθείτε στα αεροδρόμια Γκαζάλα και Τίμινι και να καταστρέψετε όσα δυνατόν περισσότερα αεροπλάνα. Ακολουθεί μια λίστα με τους τύπους αεροσκαφών που σταθμεύουν εκεί και ο ακριβής καθορισμός των προτεραιοτήτων της αποστολής.
Ένα πρόσφατα δημοσιευμένο χρονικό, ρίχνει νέο φως στη γέννηση της θρυλικής αυτής ομάδας των ειδικών δυνάμεων«Η καταστροφή των καταδιωκτικών αεροσκαφών είναι πιο σημαντική από εκείνη των βομβαρδιστικών» και «τα γερμανικά αεροπλάνα είναι σημαντικότερα από τα ιταλικά,» αναφέρεται στη συνέχεια.. Ως ένας πρωταρχικός στόχος ονομάζεται το αεροσκάφος Messerschmitt 109. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, οι άνδρες όσο το «δυνατό σε μικρές ομάδες» να πάρουν το δρόμο για να συναντήσουν την ομάδα υποστήριξης, η οποία και θα τους παραλάβει με τα οχήματα που έχει στην διάθεσή της. Για την πολυήμερη πορεία στην έρημο, η διαταγή έλεγε «έξι μπουκάλια του νερού για κάθε άνδρα, και αρκετά τρόφιμα για πέντε ημέρες.»
Αλλά την ημέρα «X» όλα πήγαν στραβά. H αποστολή "Operation Number One" ήταν μια καταστροφή. Την παραμονή της επιχείρησης, υπήρξε ένα ειδικό γεύμα «σαν τους βασιλιάδες», για τους συμμετέχοντες στην αποστολή, γράφει ο Μπόμπ Μπενέττ, μέλος της SAS, σε μια αφήγηση. «Ήταν σαν την τελευταία επιθυμία πριν την αγχόνη.»
Τη νύχτα της 17 με 18 Νοεμβρίου του 1941, οι άνδρες του Στίρλινγκ πήδηξαν σε διάφορες μικρές ομάδες σε μια παράκτια περιοχή της Λιβύης. Η νύχτα χωρίς φεγγάρι ήταν σκοτεινή και έκανε κρύο, ο αέρας φυσούσε με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα.
«Όταν προσγειώθηκα στο έδαφος, δεν μπορούσα να σταματήσω. Προσπάθησα να λύσω το αλεξίπτωτο μου, αλλά ο δυνατός άνεμος με παρέσυρε πολλά μέτρα μακριά,» γράφει ο Μπενέττ.
Ένα από τα πέντε αεροσκάφη καταρρίφθηκε μαζί με 15 άνδρες επί του αεροσκάφους, οι υπόλοιποι άνδρες του SAS σκορπισμένοι μακριά. Επίσης, τα κιβώτια με τα εκρηκτικά, που ήταν απαραίτητα για την ανατίναξη των εχθρικών αεροσκαφών, χάθηκαν ή εξερράγησαν κατά την πρόσκρουση στο έδαφος. Ο Μπενέττ κατάφερε να βρει ορισμένους συντρόφους στο σκοτάδι. Δύο ήταν τραυματίες και έμειναν με τρία μπουκάλια νερό πίσω στην έρημο. «Εμείς τους σφίξαμε τα χέρια, και τους ευχηθήκαμε κάθε επιτυχία,» περιγράφει νηφάλια ο Μπενέττ τη δύσκολη απόφαση.
Την επόμενη νύχτα, ενώ αναπαύονταν σε μια ξερή κοίτη του ποταμού, ήρθε η επόμενη καταιγίδα: «Έβρεχε, όπως ποτέ δεν είχα δει νωρίτερα,» γράφει ο Μπενέττ. Μετά από μια 36-ωρη πορεία, η ομάδα έφθασε τελικά στο σημείο που είχε συμφωνηθεί να συναντήσει την ομάδα υποστήριξης.
Η στρατηγική άλλαξε. Οι άντρες θα πρέπει να φθάσουν κοντά στον στόχο δολιοφθοράς με τζιπ  (Συνολικά 22 από τους αρχικά 65 άνδρες της SAS επέστρεψαν από την αποστολή πίσω. Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν από τους Ιταλούς ως αιχμάλωτοι πολέμου. Ο Στίρλινγκ ήταν ανάμεσα στους επιζώντες. Αμέσως άρχισαν να σχεδιάζουν την επόμενη επιχείρηση, για να ξεπεράσουν γρήγορα την πρώτη αποτυχία. Ωστόσο, η στρατηγική άλλαξε: οι άντρες του δεν θα πρέπει να φθάσουν κοντά στον στόχο δολιοφθοράς με αλεξίπτωτο, αλλά με τζιπ. 
«Tα γερμανικά αεροπλάνα είναι σημαντικότερα από τα ιταλικά. » Ως ένας πρωταρχικός στόχος ονομάζεται το Messerschmitt 109. Η φωτογρφία από το 1943, κοντά στη Βεγγάζη.
Η αλλαγή στην τακτική απέδωσε. Η αποστολή "Operation Number Two" ήταν επιτυχής: Συνολικά έξι άνδρες της SAS, υπό την κάλυψη της νύχτας προσέγγισαν το αεροδρόμιο Ταμετ, κοντά στο λιμάνι της Σύρτης - και κατέστρεψαν συνολικά 24 αεροσκάφη - ένας θρύλος εξελίσσεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου