Ετικέτες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Κύριλλος προς Άσαντ: Η Ρωσία πάντα εδώ



ΔΕΥΤΈΡΑ, 21 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Κύριλλος προς Άσαντ: Η Ρωσία πάντα εδώ

του Guy Delorme
Πατριάρχης Κύριλλος: «Η Συρία είναι μοντέλο
της Χριστιανομουσουλμανικής συνοχής»
Στον απόηχο του διπλωματικού πραξικοπήματος του Αραβικού Συνδέσμου, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δέχθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Κύριλλο. 
Ήταν ευκαιρία για τον Πρόεδρο της Συρίας να αποτίσει για άλλη μια φορά φόρο τιμής  «στον ρωσικό λαό και τις ρωσικές αρχές που στέκονται στο πλευρό του συριακού λαού» . Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης από την πλευρά του εξήρε τη Συρία, «ένα μοντέλο της
Χριστιανομουσουλμανικής συνοχής».Ο Κύριλλος εξέφρασε επίσης την ελπίδα «να δει τον συριακό λαό να ξεπεράσει την κρίση που ταλανίζει τη χώρα», για την οποία ελπίζει ότι θα παραμείνει «μια χώρα αγάπης και ειρήνης».


Από  «αγάπη και ειρήνη», απέχουμε ακόμη πολύ στη Συρία. Αλλά όμως, η φιλία, μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού παραμένει, και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας πηγαίνει προς την ίδια κατεύθυνση με τον πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Άλλα σημάδια της ακαμψίας της ρωσικής θέσης για το συριακό ζήτημα, η δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της ρωσικής βιομηχανίας όπλων προς το πρακτορείο Interfax , ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να τιμά τις συμβάσεις της για την προμήθεια όπλων στη Συρία. Και δεν πρέπει να είναι οι μόνες συναλλαγές μεταξύ των δύο εθνών στο μέλλον. 
Η Ρωσία, πολύ καλά συνειδητοποιημένη για το παιχνίδι που παίζεται από το Ευρω-Αμερικανικό άξονα, του οποίου ο Αραβικός Σύνδεσμος έγινε ένα είδος «περιφερειακού αντιπροσώπου» δεν πρέπει να πτοεί από αυτό το τελευταίο επεισόδιο της γενικής επίθεσης του Ατλαντικού συνασπισμού κατά των εθνών που δεν ευθυγραμμίζονται με την πολιτική του.
Πηγή



Λίβανος: Ίδια ανησυχία του Κύριλλου και του Ράϊ: την τύχη των Χριστιανών της Ανατολής
Ο Πατριάρχης της Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος ΣΤ’, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Λίβανο, χθες, με μια επίσκεψη στο Μπιέρκε και μια άλλη στο Μπαλαμάντ.
Συνοδευόμενος από τον Ρώσο Πρέσβη Αλεξάντερ Zassypkine, ο Πατριάρχης της Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος ΣΤ’, επισκέφθηκε χθες το Μπιέρκε όπου έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη τωνΜαρωνιτών Μπέσσιαρα Πέτρο Αλ Ράϊ, παρουσία του Καρδινάλιου Νασράλαχ Πέτρου Σφέηρ και πατριαρχών της Ανατολής, οι οποίοι συμμετέχουν στη Σύνοδο του Μπιέρκε.
Στην ομιλία του για την περίσταση, ο Πατριάρχης Ράϊ τόνισε «την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των Καθολικών, Ορθοδόξων και Προτεσταντών (... ) με σκοπό την διατήρηση της χριστιανικής παρουσίας στην Ανατολή (...) ενώπιον των  πολιτικών συγκρούσεων στην περιοχή, των επιθέσεων κατά των πιστών και των φόβων ότι η αραβική άνοιξη θα οδηγήσει στην εξουσία ομάδες που μπορούν να διαταράξουν τη σταθερότητα και την συνύπαρξη στην περιοχή»."
Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Ράϊ, η συνεργασία αυτή «είναι επίσης απαραίτητη λόγω των  δυσκολίων που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί όσον αφορά την ελευθερία της πίστης και της συνείδησης καθώς και λόγω της  ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και τον αντίκτυπό της στις χώρες της περιοχής».

Λαμβάνοντας με τη σειρά του τον λόγο, ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε την συμφωνία απόψεων με τον επικεφαλής της Μαρωνιτικής Εκκλησίας για την κατάσταση των χριστιανών της Ανατολής, «οι οποίοι διώκονται από τότε που άλλαξε η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή». Κατά τον ίδιον, αυτές οι αλλαγές «ενώνουν τις δύο εκκλησίες (ορθόδοξη και καθολική), στο πλαίσιο των προσπαθειών για την οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας».
Επέμεινε για την  «βία» που ασκείται στους Χριστιανούς της οποίας είναι τα θύματα στη Μέση Ανατολή. Ο Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα ότι η χριστιανική παρουσία στην περιοχή αυτή δεν θα μειωθεί περαιτέρω. 

Στο Μπαλαμάντ 
Αργότερα, ο Πατριάρχης Κύριλλος πήγε στο Μπαλαμάντ όπου έγινε δεκτός από τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Ιγνάτιο Δ’ Χαζίμ, παρουσία των επισκόπων Εφραίμ Κυριάκου, Σπυρίδονος Κουρύ, Ηλία Κφουρυ Ηλίας Ωντί, και αξιωματούχων της Μονής του Μπαλαμάντ. 
Μετά από την προσευχή, ο Ρώσος Πατριάρχης εξήρε το οικουμενικό και εκπαιδευτικό έργο του Μπαλαμάντ, πριν από την επίσκεψη του στο πανεπιστήμιο και να πάει στο αμφιθέατρο Ζακέμ, όπου τον υποδέχθηκαν καθηγητές και φοιτητές, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Φαρίντ Μακάρι, ο Υπουργός Πολιτισμού Layoun Gaby, οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι βουλευτές Robert Fadel, Nidal Tohme, Farid Habib και Ghassan Moukheiber και ο Αρμένιος Ορθόδοξος επίσκοπος Kegham Khatchirian και ο επίσκοπος των Μαρωνιτών Georges Abou Jaoude. 
Στην ομιλία του, ο Πατριάχης Κύριλλος επέκρινε την ανάπτυξη μιας «θεωρίας της σχετικής συνείδησης», πριν να δηλώσει ότι «οι Χριστιανικές Εκκλησίες και οι μουσουλμανικές κοινωνίες θα πρέπει να επιμείνουν στην ανθρώπινη ηθική ευθύνη» στις διδασκαλίες τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου